Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Soluție definitivă într-un dosar de contrabandă cu țigări din 2011

Soluție definitivă în dosarul unui bucureștean acuzat inițial de contrabandă cu țigări aduse din Republica Moldova. Dosarul, instrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism- Serviciul Teritorial Suceava, a fost trimis inițial la Judecătoria Focșani, de unde a fost declinat la Judecătoria Sector 1 Bucureşti. Însă și aici s-a considerat că instanța nu este competentă pentru a soluționa cauza. Din acest motiv, la aproximativ 8 luni de la trimiterea în judecată, dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Vrancea, unde au fost analizate trei infracțiuni de contrabandă, toate comise în anul 2011.

Una dintre acestea, legată de faptul că inculpatul fusese surprins în Vrancea pe când transporta aproape 7.000 de pachete de țigări fără timbru fiscal românesc, dar și că în locuința sa fuseseră descoperite în total 185 de astfel de pachete. La tribunal s-a decis în primul rând schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de contrabandă în infracţiunea de deţinere de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, cu excepţia celor deţinute în antrepozitul fiscal, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete. Însă, atunci când s-a ajuns la pronunțare, instanţa a constatat că era o problemă cu anii care se scurseseră de la comiterea infracțiunilor și că prescripția s-a împlinit în vara anului 2017.

Din acest motiv, la începutul acestui an s-a dispus „încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului (…) ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale”, dar prejudiciul reținut și reclamat nu a dispărut odată cu această soluție. Așa se face că instanța a admis „acţiunea civilă formulată de partea civilă partea civilă Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi şi obligă pe inculpat la plata sumei de 66.610,51 lei”, alți 1.630 lei fiind acordați drept despăgubiri Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti. Dosarul a fost soluționat definitiv abia luna aceasta, în apel, când a fost modificată suma pe care bucureșteanul o are de achitat, după ce a fost desființată în parte prima sentință.

În rejudecare s-a constatat că „Autoritatea Vamală Română, prin Direcţia Regională Vamală Galați este succesoarea în drepturi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, reprezentată de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galați, iar Autoritatea Vamală Română, prin Direcţia Regională Vamală Galați, este succesoarea în drepturi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, reprezentată de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice București. Obligă inculpatul (…) la plata către Autoritatea Vamală Română- Direcţia Regională Vamală Galaţi la plata accesoriilor (majorări, penalităţi, dobânzi) aferente debitului de 66.610,51 lei, calculate începând cu data producerii prejudiciului şi până la data achitării efective a acestuia. Obligă inculpatul (…) către Autoritatea Vamală Română – Direcţia Regională Vamală Bucureşti la plata accesoriilor (majorări, penalităţi, dobânzi) aferente debitului de 1.630 lei, calculate începând cu data producerii prejudiciului şi până la data achitării efective a acestuia. Menţine celelalte dispoziții ale sentinţei penale apelate”.

Sursa foto: Pixabay

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?