Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

„Nu vă trimiteți luni copiii la școală sau grădiniță”. Angajații din învățământ anunță grevă generală

Sindicatele din Educaţie vor declanşa luni, 22 mai, greva generală, a anunţat, miercuri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul discuţiilor cu premierul Nicolae Ciucă. potrivit Agerpres. „Concluzia este clară, promisiunile sunt subţiri, doar că Anexa opt se va aplica şi că în Programul de guvernare o să fie lucruri concrete legate de grila de salarizare, iar Educaţia va fi o prioritate. Oamenii aşteaptă altceva şi este limpede că de luni va fi grevă generală. Este voinţa oamenilor. Mandatul nostru este de a veni cu ceva concret. Am cerut astăzi, de exemplu, să se rezolve şi problema inflaţiei, adică să vină cu un act normativ care să acopere rata inflaţiei. Acest lucru se poate face. Este posibil să mai avem o discuţie cu premierul luni, mai este timp să găsească soluţii, dar până atunci mesajul nostru este clar: grevă generală din 22 mai, orele 8:00”, a anunţat liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, citat de Agerpres. Hăncescu a subliniat că greva generală este susţinută de un procent extrem de mare dintre membrii de sindicat, respectiv peste 71%, adică în jur de 105.000 care vor intra luni în grevă.

Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar au intrat, miercuri, în grevă de avertisment, în intervalul orar 11:00 – 13:00, timp în care cursurile nu au avut loc.

Ce se întâmplă în Vrancea

Ce s-a întâmplat în plan local, am aflat de la Constantin Ionescu, președintele Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Vrancea. În ceea ce privește greva de avertisment care a avut loc miercuri, Constantin Ionescu a spus că „nu au fost raportate incidente‟, și că „totul a decurs bine‟. „Greva de avertisment s-a desfășurat în majoritatea unităților de învățământ din județul Vrancea. Modul de organizare a fost prin afișaj. Colegii care au avut ore în intervalul 11:00-13:00, au mers la clase, dar nu au desfăşurat activitate didactică‟, a precizat președintele SLI Vrancea.

Constantin Ionescu a spus că discuțiile de la Guvern s-au încheiat „ca și precedentele‟, adică au fost „doar promisiuni că se va aplica doar anexa 8 pentru personalul nedidactic, cei cărora nu li s-a aplicat integral legea salarizării unitare nr. 153/2017 care prevede salarizarea personalului nedidactic din unitățile de învățământ‟. Angajații din învățământ nu cer însă doar aplicarea anexei nr. 8, ci și „salarizarea întregului personal din învățământ și elaborarea unei Ordonanțe de Urgență privind indexarea salariilor cu rata inflației‟.

Un lucru este sigur, spune președintele SLI Vrancea, „luni, pe 22 mai, la ora 08:00, declanșăm greva generală‟. Acest lucru înseamnă încetarea activității. „Luni, cadrele didactice nu vor merge la clasă. Recomandarea noastră este ca părinții să nu-și trimită luni copiii la școală și nici la grădinițe‟, spune Constantin Ionescu care a mai adăugat și faptul că profesorii care nu au semnat pentru grevă, luni își vor susține, cel mai probabil, orele de curs în mod normal.

Greva se anunță a fi una pe termen nelimitat „cel puțin până la acceptarea revendicărilor noastre‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?