Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

VIDEO și FOTO: „Vrancea Curată”, ținută pe loc de două licitații; primarii, responsabili pentru deșeurile din comune

Prefectul Nicușor Halici a anunțat că va solicita Consiliului Județean Vrancea informații despre stadiul implementării proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor”, cunoscut și sub numele de „Vrancea Curată” și când va deveni operațional acesta. Anunțul a fost făcut în cadrul unei întâlniri organizate de Instituția Prefectului cu primarii localităților vrâncene, întâlnire în cadrul căreia edilii au cerut informații despre intrarea în funcțiune a Centrului de colectare selectivă a deșeurilor de la Haret.

Așteptăm să fie finalizat proiectul „Vrancea Curată” încă din 2009. Este un proiect care ne-ar putea scuti de multe probleme. Am stat ani de zile și am așteptat implementarea acestui proiect. Dacă știam că durează atât de mult, am fi putut să ne unim câteva localități și să implementăm noi, la nivel local, un astfel de proiect, pentru că au fost finanțări în acest sens de la Uniunea Europeană”, a precizat primarul comunei Năruja, Grigore Mihăeș. La rândul său, prefectul Nicușor Halici a precizat că va solicita Consiliului Județean informații despre stadiul acestui proiect.

Am să cer informații despre stadiul la care se află proiectul „Vrancea Curată. Din câte știu eu, mai sunt de finalizat două proceduri, licitații pentru gestionarea Centrului de colectare selectivă a deșeurilor de la Haret și desemnarea firmei sau firmelor care vor asigura colectarea și transportul deșeurilor din județul Vrancea. Sperăm ca într-un timp scurt să devină operațional acest proiect”, a declarat prefectul Nicușor Halici. Contactat de reporterii noștri, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a declarat că proiectul „Vrancea Curată” trebuie să devină operațional până la finele acestui an.

În acest moment mai avem de finalizat două licitații pentru operaționalizarea proiectului Vrancea Curată. La una dintre licitații este depusă o contestație pentru concesiunea serviciului de operare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Haret. Pentru cea de-a doua licitație, respectiv atribuirea contractului pentru colectarea și transportul deșeurilor din județul Vrancea, procedura este în derulare. Dorința noastră este să finalizăm cât mai repede procedurile de licitație și să facem operațional proiectul Vrancea Curată”, a precizat președintele Cătălin Toma.

Proiectul „Vrancea Curată” a fost finalizat și ar urma să fie operațional de anul acesta. Valoarea totală a proiectului este de 47.485.565 lei, cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională. În urma încheierii proiectului, au fost îndepliniți indicatorii de performanță stabiliți: a fost finalizată Stația de compostare din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret, s-au construit cele 597 de puncte de colectare a deșeurilor din zona rurală a județului Vrancea și au fost furnizate echipamentele de colectare din mediul rural, precum și cele din mediul urban, s-au achiziționat utilajele și echipamentele ce deservesc Stațiile de transfer și Centrul de management integrat al deșeurilor de la Haret. De asemenea, în cadrul primei faze a proiectului, s-au construit Stațiile de transfer de la Focșani – Golești, Adjud și Vidra, precum și cele 6 platforme de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice de la Focșani – Mândrești (2), Adjud, Mărășești, Panciu și Odobești.

Este un proces complex, pentru că este vorba despre un proiect major pentru județ, de o mare importanță pentru modul în care va arăta în următorii ani județul nostru din punctul de vedere al colectării deșeurilor și al îndeplinirii obiectivelor de mediu. Îi asigur pe vrânceni că facem toate eforturile posibile, cu respectarea legislației în vigoare, pentru ca acest proiect să devină funcțional cât mai curând”, susține Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea. Pentru funcționalitatea proiectului SMID este necesară parcurgerea următoarelor etape: atribuirea contractului de concesiune a activității de management și operare a CMID, pentru care autoritatea contractantă este CJ Vrancea; atribuirea contractului pentru colectarea și transportul deșeurilor din județul Vrancea, pentru care autoritatea contractantă este Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Vrancea Curată”.

Pentru punerea în funcțiune a sistemului de management al deșeurilor, este în derulare licitația publică pentru „Concesiunea serviciului de operare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Haret, Comuna Movilița, inclusiv Stație de sortare și stație de compostare și a Stațiilor de Transfer pentru deșeurile municipale și deșeurile similare Focșani, Adjud, Vidra, Gugești”. Principalele activități care vor fi derulate în baza contractului constau în: administrarea CMID, sortarea și valorificarea deșeurilor municipale la CMID, compostarea deșeurilor și valorificarea compostului, depozitarea controlată a deșeurilor municipale în Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Haret, operarea și administrarea Stațiilor de transfer Focșani, Adjud, Vidra și Gugești, transportul deșeurilor reziduale de la stațiile de transfer la CMID Haret.

Astfel, vor fi îndeplinite obiectivele proiectului: gradul de acoperire a colectării în zona urbană va fi de 100%, iar în zona rurală de 90%, va fi introdus în zona rurală sistemul de colectare separată a deșeurilor din ambalaje și biodegradabile, iar volumul deșeurilor mixte la depozitele de deșeuri va fi redus cu 40%.

Colectarea deșeurilor, marea problemă a primarilor vrânceni

Problema colectării selective a deșeurilor a fost una din temele principale dezbătute ieri de edilii vrânceni. Practic, deșeurile menajere și nu numai rămân o mare problemă aflată pe umerii primarilor. Reprezentantul Gărzii de Mediu, Victoria Bălăceanu, le-a reamintit primarilor că legislația în domeniu s-a înăsprit, iar autoritățile locale au obligativitatea de a asigura colectarea selectivă a deșeurilor. La rândul său, primarul comunei Slobozia Bradului, Merlin Ivancea, a susținut că vinovați de multitudinea de deșeuri se fac și producătorii, care care își vând produsele în diverse tipuri de ambalaje. „Multe dintre deșeuri provin din ambalajele diverselor produse existente pe piață. Acești producători obțin profituri foarte mari, dar nu fac nimic pentru a colecta ambalajele acestea și noi suntem obligați să facem colectarea în locul lor. Trebuie modificată legea în așa fel încât colectarea deșeurilor provenite din ambalaje să cadă în sarcina producătorilor”, a spus primarul Merlin Ivancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?