Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Educatoarea Maria Dobrilă a ieșit la pensie, după 48 de ani în învățământ

Sunt oameni pentru care serviciul devine parte din viață, mai ales atunci când pasiunea se împletește armonios cu dorința de a educa și de a forma tânăra generație. Un astfel de om este educatoarea Maria Dobrilă care, după 48 de ani în învățământ, a ieșit la pensie. Originară din satul Coza, comuna Tulnici, Maria Dobrilă este absolventă a Liceului Pedagogic – promoția 1971-1976, și a Facultății de Psihologie și Științele Educației, promoția 2007-2009.

          Maria Dobrilă este căsătorită cu Tudorel Dobrilă – militar în rezervă, care, potrivit copiilor lor, „a activat întreaga carieră la Unitatea Militară 01470, specializarea artilerie, fiind în ultima perioadă a activității comandantul unității militare‟. Cei doi au împreună doi copii, pe Viorel și Marian, și patru nepoți: Victor (19 ani), Sofia (8 ani), Clara (6 ani) şi Amin (3 ani).

În 1976, Maria Dobrilă avea să facă cunoștință cu învățământul, o carieră pe cât de frumoasă, pe atât de grea. Și-a început cariera la Școala de copii hipoacuzici „Elena Doamna‟, unde a activat 11 ani. Ulterior a fost educatoare și directoare a Grădiniței nr. 12, cunoscută pe acea vreme drept „grădinița confecției‟. Maria Dobrilă a activat apoi la Grădinița nr. 4, timp de 27 de ani, din care 20 ca directoare, ulterior ieșind la pensie. „Cariera totală în învățământ este de 48 de ani, contorizând și cei 2 ani de practică în liceu‟, spune unul dintre fiii Mariei Dobrilă.

Un educator cu vocație

În semn de apreciere și respect pentru frumoasa carieră în învățământ a educatoarei Maria Dobrilă, membrii familiei ne-au trimis următorul mesaj: „După o carieră de 46 de ani în învățământul preșcolar, educatoare pentru sute de copii aflați în prima fază a formării lor pentru viață, Maria Dobrilă a predat școlii ultima grupă de copii. Deși termenul de pensionare ar fi fost acum doi ani, în plină pandemie și într-o perioadă tulbure pentru toată societatatea, Maria a ales să ducă acești copii până la capătul drumului lor în grădiniță. Maria nu a avut niciodată un program scurt la grădiniță, nici ca educatoare și nici ca directoare la Grădinița nr. 4, funcție pe care a ocupat-o timp de 20 de ani. Nu a fost prea obosită să-și termine materialele educaționale sau să inventeze activități care să stimuleze noile generații de copii. Nu s-a dus nepregatită la grădiniță pentru că a știut că este un făuritor de destine, nu doar o parte dintr-un sistem. Nu s-a deznadăjduit nici când, la început de carieră, a lucrat cu copii hipoacuzici care vorbeau și auzeau cu mare greutate sau deloc, ci și-a dezvoltat abilități deosebite de comunicare și empatie pentru a le oferi cel mai mare cadou:  acela de a fi văzuți ca niște copii normali cu nevoile specifice vârstei (…)‟.

Familia o descrie pe Maria Dobrilă ca fiind „un educator cu vocație‟ care a știut că „educația timpurie nu este una care poate fi făcută oricum, fiindcă anii petrecuți la gradiniță sunt ceea ce specialiștii numesc «vârsta de aur» sau «incredibilii ani»‟. Din dorința de a se perfecționa, după zeci de ani de carieră, Maria Dobrilă a ales să facă facultatea „la o vârstă când mulți se gândeau la pensie. Totul pentru a-și actualiza metodele educaționale și pentru a evolua către ghidul de care copiii de astăzi au nevoie‟.

În tot acest timp, Maria Dobrilă și-a oferit atenția, iubirea și ajutorul familiei sale. „A oferit familiei sale totul, fără a cere măcar o dată ceva în schimb. Cu patru nepoți, de la grupa mică, la facultate, și cu strănepoții care stau la pândă, viața începe iar pentru Maria. Altruismul, reziliența, iubirea necondiționată și forța binelui au fost propagate în comunitatea care s-a bucurat de prezența Mariei Dobrilă. În numele a sute de copi, mii de membri ai familiilor acestora, nenumărați prieteni și colegi, îți dorim, Maria, să te bucuri de tot ceea ce ai sădit și ai crescut în această viață!‟, au transmis membrii familiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?