Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

A împușcat în gât o ciută care se adăpa cu doi pui, apoi a lăsat-o să agonizeze; vrâncean trimis în judecată

Un vrâncean de 37 de ani va fi judecat pentru nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, dar și mai multe fapte de braconaj cinegetic, după ce s-a descoperit că o făcea pe vânătorul și aduna trofee, fără a fi autorizat în acest sens, dar și fără a avea permis de port armă. Depistarea vânătorului de ocazie a fost posibilă după una dintre faptele de „vitejie” ale acestuia, din iunie anul trecut, când, aflat pe bancheta din față a propriei mașini, împușcase un animal sălbatic din specia cerb-femelă, în apropiere de DN2L. De altfel, acea dată era în afara perioadei legale de vânătoare la specia cerb, motivația acestuia fiind că de fapt nu mersese chiar la vânătoare, ci, la orele 21.00, era în drum spre o locație din care trebuia să cumpere o bovină. Însă a împușcat ciuta, pentru că pur întâmplător luase cu sine și pușca, pe care urma să o folosească doar în cazul în care îi va apărea în față vreun animal sălbatic.

Cercetările în cauză au fost îngreunate, dat fiind că după împușcătură, mașina în care se afla inculpatul a demarat în trombă. Un martor aflat în apropiere a sunat însă la 112 după ce a auzit împușcătura, tot acesta fiind cel care a și văzut mașina și a identificat-o ulterior. Martorul a mai relatat că, după ce mașina plecase de la fața locului, a văzut animalul în agonie, cu o plagă împușcată în partea dreaptă a gâtului, iar ulterior, în timp ce se afla împreună cu mai multe persoane lângă ciută, a observat din nou autoturismul respectiv, care se întorcea către Câmpuri, moment în care s-a îndreptat în fugă către șosea pentru a-i face semn șoferului să oprească, fără succes. Însă, dat fiind că se cunoștea marca și culoarea mașinii, martorul a putut să o recunoască după câteva imagini surprinse la data respectivă de o cameră de supraveghere video montată la o locuință din zonă, și în care apărea  autoturismul care se deplasa pe DN2L din direcția Câmpuri la ora respectivă, și care întorsese la intersecția acestui tronson de drum cu drumul public Rucăreni, deplasându-se în sens invers, către localitatea Câmpuri.

În continuare, a fost găsit și proprietarul, iar după mai bine de o lună, la locuința inculpatului a fost făcută o percheziție, ocazie cu care a fost identificată arma de vânătoare, cal. 12, confecționată artizanal, cu care a fost împușcat animalul sălbatic, ascunsă în cotețul de păsări, dar și opt cartușe de vânătoare calibru 12. Ca orice vânător care se respectă, inculpatul avea și trei trofee de căprior din care două în stare completă, iar unul având doar calota craniană cu coarnele, toate găsite la percheziție. Inculpatul a recunoscut că el era cel care împușcase ciuta, pe care o văzuse din mers, scoțând arma pe geam, în timp ce aceasta bea apă dintr-o baltă împreună cu doi pui, precizând că a plecat de la fața locului, însă urma să revină „mai târziu la locul faptei pentru a tranșa și încărca animalul împușcat”.

Citatul provine de pe rejust.ro, acolo unde au fost detaliate acuzațiile, dat fiind că dosarul inculpatului a trecut de camera preliminară, dispunându-se începerea judecății. Tot aici se mai arată și că, inițial, după ce a împușcat ciuta, inculpatul a aruncat pe geam arma și cartușele, iar după 10 zile a revenit în locul respectiv și găsind-o, a luat-o, a dus-o acasă și a ascuns-o în cotețul de păsări, pentru a nu fi găsită la o eventuală percheziție. Aceasta a fost însă singura „partidă” de vânătoare la care a recunoscut că a împușcat un animal, despre cele trei trofee de căprioară declarând că le găsise în cursul anilor 2021 și 2022. Aceasta în condițiile în care la percheziție se consemnase că recunoscuse că le împușcase. În timpul anchetei s-a stabilit că ciuta ucisă de inculpat în 2022 avea aproximativ 8 ani, iar Direcția Silvică s-a constituit parte civilă în procesul penal împotriva cu suma de 12.000 euro.

 

Foto cu rol ilustrativ, sursa: ömer faruk saridas – Pixabay

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?