Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO: PNL și USR au spus iarăși NU bugetului municipiului Focșani și investițiilor din Bahne

În țipete și urlete s-a desfășurat ședința ordinară a Consiliului Local Focșani de ieri. Nu au lipsit acuzațiile și atacurile „sub centură”, pentru ca, la vot, puține proiecte de hotărâre dintre cele propuse de edilul Cristi Valentin Misăilă să și primească „generosul” vot al majoritarilor PNL și USR. Ședința a început cum altfel decât în forță, cu discuții care au ținut preț de aproape o oră. Adevărat, mai mult urlete venite din partea președintelui de ședință Victor Dumitru, care în fapt ar trebui să fie un soi de „pacifist”, care să mențină cum ar veni liniștea și disciplina în sală. Însă n-are cum a se dezice nici acest președinte de ședință PNL-ist de metehnele de stadion, așa că ședința a continuat după bunul său plac, întrerupându-l constant cu urlete pe primar – când acesta oferea explicații solicitate – sau aruncând acuze nefondate.

Cele mai multe discuții au fost făcute la proiectul cu numărul 1 și cel cu numărul 2, respectiv cel privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiție „Refacere infrastructură străzi, alei acces auto și parcări zona Bahne, str. Cezar Bolliac (tronson cuprins între str. Cuza Vodă și str. Lupeni), str. Doctor Telemac, st. Rarău, str. Dornei, str. Pictor Grigorescu (tronson cuprins între str. Alexandru Vlahuță și str. Panduri), Aleea Căminului, str. Alexandru Vlahuță, str. Lupeni (tronson cuprins între str. Cezar Bolliac și Aleea Căminului)” și cel privind aprobarea bugetului general al municipiului Focșani pe anul 2023.

Înainte de aceasta însă a mai fost totuși un episod cel puțin jenant, când amintitul președinte de ședință, vrându-se ușor priceput, a atras atenția primarului că nu avem o situație legată de riscurile existente în municipiu în eventualitatea unui cutremur major. Numai că, citând dintr-un act normativ de anul trecut, Dumitru habar nu a avut că acesta abia ce a intrat în vigoare, astfel că municipalitatea este în termenul legal în care să finalizeze toate procedurile cerute.

Abia ulterior s-a ajuns la polemicile mult așteptate de majoritari, pe tema celor două proiecte de hotărâre menționate mai sus. Prima intervenție înțepată a venit de la una dintre cele care ar trebuie să fie mâna dreaptă a primarului, dacă ar avea calități de lider sau s-ar pricepe la administrație. Sau ar dori să facă ceva cu adevărat pentru focșăneni și nu doar să încaseze indemnizația și sporurile lunare din biroul unde își odihnește sufletul. Concluzionând, viceprimarul USR Alexandra Tătaru a luat cuvântul și a spus aproape candid că, în sfârșit, a văzut referatul de necesitate la proiectul complementar celui implementat pentru reabilitarea Cartierului Bahne. Proiect care nici nu mai știm de câte ori a fost pe ordinea de zi a ședințelor. Nu mai știe nimeni, dar e important că doamna Tătaru și-a făcut timp să citească și altceva decât articolele subsemnatei. Cum ar veni, rânduri din proiectele de hotărâre, pe care ar trebui să le analizeze, spunem noi, dar și alții, din punct de vedere al oportunității. Totodată, în aceeași notă, doamna Tătaru a subliniat că a citit și al doilea proiect, cel privind bugetul, și a opinat că ar cam fi cazul ca primarul Misăilă să dea explicații: de unde bani?

Și, chiar dacă edilul Misăilă a punctat că banii necesari până la un punct ar putea fi trași din împrumutul contractat de municipalitate în 2019, explicația nu a făcut altceva decât să strârnească o serie de noi acuze și țipete. Preponderent din partea aceluiași președinte de ședință, catalogate de edilul municipiului reședință de județ drept „lozinci de partid”. Și, apropo de partid, ar mai fi de menționat și faptul că priceputul în toate Dumitru Victor a citit, în timpul ședinței, un comunicat de presă al PSD Vrancea, referitor la sancționarea unor membri ai acestei formațiuni politice.

Asta doar ca să vă dați seama cam ce discuții încap în cadrul ședințelor de CL Focșani din partea aleșilor trimiși de focșăneni pe scaunele pufoase. Proiectul legat de Bahne nu a trecut, cum de altfel nu a trecut nici cel privind bugetul municipiului. Dar, ca să fie tabloul complet, majoritarii au votat alte proiecte de hotărâre, ca și cum chiar și-ar dori să fie implementate, în condițiile în care punerea acestora în practică depinde de buget. Nu-i nimic, a lăsat să se înțeleagă Victor Dumitru, primarul este cel care trebuie să găsească soluții. Tipic, s-au spălat pe mâini. Cum s-au spălat pe mâini și în ceea ce privește un alt proiect discutat de mai multe ori până acum în ședintele CL Focșani, dar care acum, după ce viceprimarul Tătaru a făcut amendamente, a fost votat. Bun votul, dacă amendamentele propuse de Tătaru ar fi luat în considerare și protocolul anexă la proiect. Astfel, s-a votat aprobarea participării municipiului Focșani în calitate de organizator la realizarea proiectului de prevenire și reducere a consumului de substanțe psihoactive „Eu, tu, noi, liberi!” în judeţul Vrancea, însă într-o formă dorită de, cum avea să reieasă, partea USR a majorității formate în CL Focșani.

Adică au fost tăiate fondurile care trebuiau alocate Teatrului și Ateneului „Mr Ghe Pastia”. Și, după cum a subliniat primarul Misăilă, au fost tăiate cheltuielile fără a fi modificat protocolul în care se detaliau unde vor merge banii. A explicat jumătatea USR din CL Focșani, Mirela Stroe, de ce. Da, poate nu vă vine să credeți, doamna Stroe a luat pentru PRIMA OARĂ cuvântul de când a jurat că va fi un bun consilier și a glăsuit că nu fac niciun bine tinerilor din județ spectacolele cu Provincialii, Subcarpați și Irina Rimes, respectiv artiștii propuși pentru campania antidrog. Zâmbind la ceea ce spusese, înțelept. Cum înțelept a fost și Victor Dumitru, când l-a sfătuit pe primar să găsească investitori privați.

Minutele au trecut, s-au mai votat câteva proiecte, altele au rămas în „cenușa istoriei”, iar la un moment dat, când li s-a atras atenția că pun piedică unor proiecte care vin pentru a pune în practică dispozițiile Guvernului, PNL-istul Ionel Costea a fost cel puțin deplasat și a punctat cu glas ridicat că nu votează pentru că primarul Misăilă nu a introdus pe ordinea de zi proiectul privind bugetul de la Administrația Piețelor. Nu că ar fi votat majoritarii alte proiecte care vizau bugetele instituțiilor municipalității. Dar au avut o explicație!

Consilierul Dumitru își dorește finalizare

Mergând pe aceeași idee ca și săptămâna trecută, PNL-ișii au anunțat o conferință de presă în aer liber pe treptele primăriei, înainte chiar de a începe ședința de CL, la care ne îndoim că a participat vreun jurnalist. În total, 10 minute de aberații, după 3 ore de ședință. Iar în încercarea de a explica abținerile cu care au tratat proiectele de hotărâre, președintele PNL Focșani, Neculai Tănase, această lumină a aleșilor liberali, a părut că a văzut cu alți ochi ceea ce au făcut colegii săi. Astfel, a explicat Tănase cu „elocință”, „consilierii majorității au votat majoritatea proiectelor de hotărâre”, dar că el vrea „o dezvoltare mai accentuată a municipiului” dar „nu cu orice preț”. La câteva din spusele președintelui lor pe linie de Focșani consilierii aproape că zâmbeau și îi înțelegem. E greu să urmărești un șir cât de cât cursiv al cuvintelor pe care Tănase le vrea judecăți de valoare, cum ar fi faptul că își dorește o dezvoltare „palpabilă”.

Nu, că a vorbit și Dumitru pe scările primăriei: „Vrem să dezvoltăm Focșaniul, vrem să finalizăm!”. Însă dorința deja și-o exprimase și în timpul ședinței, de fapt aproape urlase: „Lăsați-mă să finalizez!”. Dar finalizați, domnule Dumitru, de vi s-ar finaliza mai repede mandatul. Mai departe, Dumitru a remarcat că avem proiecte în implementare, ceea ce spunem noi că e bine că a observat, dar mai departe, a scos o altă observație valoroasă, anume că Focșaniul nu s-a transformat din punct de vedere estetic și funcțional. Păi, după cum ați și spus, proiectele sunt ÎN IMPLEMENTARE. Adică, să folosim verbul dumneavoastră preferat, dar ca negație, NU SUNT FINALIZATE! Of. Noroc că, așa cum a subliniat Tănase, arma lor e dialogul și vor continua să fie de bună credință. Dacă așa dialogați și pe proiecte, nu e de mirare că nu plecați cu nimic concret și că nu pricepeți, în general, nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?