Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

„Baltagul” de Vrancea, varianta modernă. O femeie a apelat la instanță pentru a stabili că soțul său a murit

Poveste similară cu cea din romanul „Baltagul” în Vrancea, o femeie ajungând în situația de a bănui că soțul său a murit la scurt timp după ce ajunsese în Italia, unde urma să lucreze la o stână. În martie anul trecut, soția a apelat însă la ajutorul instanței pentru a lămuri situația, spre deosebire de șirul evenimentelor din romanul lui Mihail Sadoveanu. Femeia din Ruginești a relatat în acțiune că nu mai știe nimic despre soțul său din anul 2019, în condițiile în care acesta plecase la muncă în străinătate, iar la scurt timp dispăruse. Similitudinile continuă, pentru că, potrivit acțiunii, după o căsnicie de zeci de ani, soțul a plecat de acasă și apoi nu a mai știut nimic de el. Ulterior, un cunoscut i-a spus că soțul a ajuns aproape de destinație, pentru ca ulterior să dispară complet, fiindu-i găsite doar geanta şi buletinul.

Anii au trecut și, pentru că nu a mai primit nicio informaţie sau veste despre soţul său, femeia a solicitat declararea judecătorească a morţii acestuia. Între timp însă, au fost anunțate inclusiv autoritățile din Italia, iar în țară bărbatul a fost dat la „Dispăruți” de către organele legii, fără niciun rezultat însă. Tot ce se știe este că vrânceanul a ajuns în Italia, s-a întâlnit cu un cetăţean român urmând ca ambii să lucreze la o stână, cei doi s-au despărţit pentru scurt timp, iar la întoarcere cetăţeanul român nu l-a mai găsit. Îngrijorarea a fost și mai mare în condițiile în care, din ce se arată în acțiune, vrânceanul mai lucrase în străinătate, însă de fiecare dată ținea legătura cu familia.

Se reţine că în ceea ce priveşte decesul numitului (…), probatoriul a relevat că acesta a ajuns în zona (…) în cursul lunii iunie 2019, după care, la câteva zile, a dispărut, fără a mai da vreun semn de viaţă. S-au efectuat verificări specifice de către autorităţile române şi italiene, inclusiv comparaţii ale profilului genetic, fără rezultate concrete. Se reține că intimatul, deşi a mai fost plecat la muncă în străinătate, ţinea legătura cu familia, prin intermediul telefonului, însă de la data dispariţiei nu a mai contactat vreun membru al familiei sau cunoscuţi. Astfel, de la data semnalării dispariţiei intimatului şi până în prezent au trecut 3 ani şi 6 luni, perioadă în care intimatul ar fi avut posibilitatea de a da un semn de viaţă. În aceste condiţii, instanța va admite acţiunea şi va declara moartea intimatului (…), în luna iunie 2019”, se arată în motivarea instanței, așa cum apare pe rejust.ro. Potrivit legii însă, soluția va fi comunicată serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor pentru a înregistra moartea după rămânerea definitivă a hotărârii, adică abia după ce dispozitivul hotărârii se va afişa timp de 2 luni la sediul judecătoriei și al primăriei.

Foto cu rol ilustrativ, captură video – filmul „Baltagul”, 1969, regia Mircea Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?