Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Șef de echipă condamnat să plătească despăgubiri unui coleg după ce l-a sluțit pe viață de la o glumă

Un bărbat originar din județul Bacău a fost condamnat la finele anului trecut pentru vătămare corporală și obligat totodată să plătească despăgubiri de peste 100.000 de lei unui fost coleg cu care lucra pe un șantier din Vrancea. Incidentul de la care a plecat dosarul penal a avut loc în primăvara anului 2016, când inculpatul, șef de echipă pe un şantier de lucru dintr-o comună vrânceană, a aruncat cu o piatră spre colegul său, piatră care l-a lovit pe acesta din urmă în zona ochiului drept, provocându-i o infirmitate fizică permanentă. Din ce s-a stabilit în timpul anchetei, locul producerii incidentului a fost pe şantierul de construcţii al unui obiectiv de modernizare a unui drum județean, când, la finalul programului de lucru, partea vătămată a fost chemată de şeful de echipă, care i-a solicitat să-şi ia bagajul şi să meargă la bază, pentru a completa procesul-verbal de luare în pază a utilajelor, fierului şi altor obiecte de inventar. Partea vătămată a declarat la cercetări că, pentru a-l „mobiliza” cumva, inculpatul ar fi început să arunce cu pietre spre el, spunându-i să se miște „mai repede”, moment în care o piatră l-a lovit în ochiul drept. Așa a ajuns la urgențe la spital, unde a fost supus unor investigaţii medicale, după care a fost transferat la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti, unde a fost operat.

Încă de la început, inculpatul a recunoscut incidentul, declarând că aruncase cu o piatră înspre colegul său în spirit de glumă, după ce schimbaseră câteva replici vizavi de concubinele lor, lovindu-l din greșeală în ochiul drept. În urma acestei glume însă, partea vătămată s-a ales cu 40-45 zile de îngrijiri medicale, iar în urma traumatismului suferit a rămas la nivelul ochiului drept cu o gaură, iar acuitatea vizuală i-a scăzut, actele concluzionând că este vorba despre o infirmitate fizică permanentă. Pe parcursul anchetei, inculpatul a plecat însă din țară, reținându-se că acesta s-a sustras de la efectuarea cercetărilor, plecând la muncă în străinătate fără a comunica noul domiciliu, deşi știa că este cercetat. Chiar și așa, instanța a reținut că în toți aceștia ani, inculpatul i-a dat fostului său coleg în total suma de 3.800 lei, în condițiile în care partea vătămată s-a constituit parte civilă în proces cu suma de 15.000 lei – daune materiale (contravaloarea medicamentelor, consultaţiilor medicale ş.a.) şi 50.000 euro daune morale.

Iar suma achitată s-a avut în vedere în momentul în care instanța a apreciat valoarea despăgubirilor acordate părții vătămate. „(…) condamnă pe inculpatul (…), la o pedeapsă de 2 ani închisoare, pentru vătămare corporală, (…) admite în parte acţiunea civilă intentată de partea civilă (…), şi obligă inculpatul la despăgubiri civile către partea civilă, în valoare de 104.200 lei, din care 100.000 lei reprezentând daune morale şi 4.200 lei, reprezentând daune materiale. Respinge restul pretenţiilor civile ca neîntemeiate. (…) ia act de faptul că părţile nu au solicitat cheltuieli de judecată. (…) obligă inculpatul la plata sumei de 800 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat (din care 400 lei cheltuieli judiciare din cursul urmăririi penale). Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în hotărârea pe fond.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?