ULTIMA ORĂ! Ce măsuri sunt luate în Vrancea pentru a preveni răspândirea cazurilor de gripă

0
3170

Autoritățile județene au aprobat, astăzi, un Plan comun de acțiune pentru prevenirea și limitarea în perioada următoare a numărului de cazuri de gripă în rândul populației din Vrancea. Măsurile au fost prezentate și aprobate în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență care a avut loc la sediul Instituției Prefectului.

Printre măsurile dispuse pentru a preveni și limita îmbolnăvirile de gripă se numără limitarea programului de vizită în unitățile sanitare, realizarea triajului zilnic în unitățile școlare și spitale, recomandarea de a utiliza masca de protecție, cu efectul de a diminua răspândirea gripei, izolarea voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, asigurarea stocurilor de antiseptice și dezinfectante.

Prefectul Nicușor Halici a cerut implicarea tuturor instituțiilor implicate în aplicarea măsurilor, precum Direcția de Sănătate Publică, Spitalul Județean de Urgență, Inspectoratul Școlar Județean. Prefectul a făcut și un apel către aparținătorii pacienților din spitale pentru a limita vizitele care ar trebui realizate doar pentru cazuri urgențe iar pentru cei care au simptome să se adreseze, în prima etapă, la medicii de familie, respectiv centrele de permanență. „Cei care locuiesc în localitățile unde sunt centre de permanență, cum este cazul municipiului Focșani, să meargă la aceste centre pentru a mai degreva presiunea enormă pe UPU de la Spitalul Județean Vrancea”, a spus prefectul județului.

Managerul Spitalului Județean de Urgență, Constantin Mândrilă, a arătat că la nivelul unității a fost înființat Centrul de evaluare a infecțiilor respiratorii care se adresează copiilor cu probleme respiratorii, ce vin din școli sau din mediul familial. Centrul funcționează de luni până vineri, între orele 10 -16, și are obiectivul de a diminua presiunea pe triaj și secția de Pediatrie, care este supraîncărcată. Copiii vor fi primiți de medicul pediatru, de un medic neonatolog și vor fi consultați, fiind dispus tratament la domiciliu. Managerul Spitalului a menționat că a fost introdus un program de vizită limitat la trei ore, între orele 15-18, iar în anumite secții, precum pediatrie și Terapie nu se mai intră din cauza situației în care ne aflăm. „Avem antivirale la nivelul Spitalului Județean, materiale sanitare, dezinfectanți, avem teste rapide atât pentru Covid dar și pentru gripă. Nu s-a desființat Centrul de evaluare Covid pentru că în continuare vin persoane care sunt testate pozitiv, chiar în spital sunt cadre medicale testate pozitiv și care primesc tratament la domiciliu”, a subliniat Costel Mândrilă.

La nivelul DSP Vrancea și al Inspectoratului Școlar Județean a fost întocmit planul comun de măsuri pe baza metodologiei elaborate de Institutul Național de Sănătate Publică și a instrucțiunilor aprobate de Ministerul Sănătății. Planul a fost deja transmis managerilor unităților școlare. Directorul DSP Cătălin Graur a precizat că, de luni, Compartimentul de inspecții va verifica implementarea măsurilor dispuse. De asemenea, inspectorul general școlar Gabriela Marchitan a anunțat că școlile au fost verificate din punct de vedere al igienizării și nu sunt probleme pentru începerea procesului educațional, intenția fiind ca unitățile de învățământ să fie deschise cât mai mult timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here