Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Maraton coral pe scena Ateneului Popular

Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă i-a oferit profesorului Dumitru Săndulachi o diplomă de excelență și o plachetă aniversară cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la înființarea Corului de Cameră Pastorala. Evenimentul festiv a avut loc în cadrul conferinței de presă care a precedat Festivalul Național Coral Pastorala 45 care va fi organizat sâmbătă, 10 decembrie, la Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” din municipiu. „Corul Pastorala face parte din patrimoniul cultural al municipiului Focșani și județului Vrancea”, a spus primarul Cristi Misăilă, în deschiderea conferinței de presă unde a elogiat munca dirijorului Dumitru Săndulachi și a celor peste 400 de coriști care au contribuit de-a lungul anilor la succesul Corului Pastorala.

De altfel, Corul Pastorala, alături de Teatrul Municipal, de Ansamblul Folcloric Țara Vrancei, este înregistrat în Registrul instituțiilor de cultură și spectacole de la Ministerul Culturii. „Trebuie să le oferim respectul tuturor focșănenilor, mai ales că, de fiecare dată, Corul Pastorala este prezent la evenimente, festivități. Vin sărbătorile de iarnă și vor avea un program încărcat, cu diverse concerte pe care vor propune pentru a menține această tradiție a Sărbătorii de Crăciun. În perioada sărbătorilor de iarnă, dumnealor au fost întotdeauna prezenți și ne-au încântat cu melodii foarte frumoase, cu un repertoriu foarte bogat, cu piese ale unor autori români dar și piese internaționale. Au dovedit la multe concursuri că sunt un cor de elită, obținând foarte multe premii. Acest cor merită în continuare să existe pentru focșăneni, pentru noi toți. Să le oferim respectul nostru”, a spus primarul Cristi Misăilă. Edilul a mulțumit subsecretarului de stat Cristina Nedelcu, din cadrul Ministerului Culturii, pentru susținerea acordată Ateneului Popular din Focșani, care a obținut o finanțare de 50 mii lei pentru organizarea acestui festival aniversar, restul finanțării fiind asigurat din bugetul local. La final, primarul Misăilă i-a invitat pe focșăneni să participe la evenimentele realizate în periaoda sărbătorilor de iarnă de instituțiile de cultură din municipiu.

„Sunetul scos de vocea umană este încărcat de emoție, este un sunet deosebit”

Începuturile Corului Pastorala sunt legate de profesorul dr. Dumitru Săndulachi, care a prezentat parcursul corului în cei 45 de ani de activitate, cu sute de concerte și recitaluri organizate în țară și străinătate. Pastorala a fost înființată la inițiativa profesorului Săndulachi, după modelul corurilor de cameră de la Conservatorul din Iași. „Această poftă pentru a cânta într-un cor de cameră de atunci s-a zămislit și m-am pus pe treabă. Am început cu un cor de cameră la Dumitrești, în 1974-1975 iar apoi din 75-76 am lucrat la Colegiul Național Pedagogic Spiru Haret unde am înființat Corul de cameră, actuala Mica Pastorala care a crescut an de an și a fost o pepinieră pentru Pastorala mare. Denumirea Pastorala am dat-o mai târziu, venind de la Tg Mureș unde am obținut locul doi pe țară. Iată că am parcurs atâția ani, 45, o viață de om”, a povestit profesorul Dumitru Săndulachi, care a subliniat că „sunetul scos de vocea umană este încărcat de emoție, este un sunet deosebit”. În cei 45 de ani, activitatea Pastoralei s-a desfășurat în stagiuni permanente, cu până la 30-40 de recitaluri și concerte anual. După 1990 a început să participe la concerte în Europa, cu un repertoriu din toate epocile creatoare, de la Renaștere la compozitorii contemporani.

200 de coriști vor urca pe scena de la Focșani

O contribuție importantă la realizarea Festivalului Național Coral Pastorala 45 o are Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia”. Sorin Francu, directorul instituției de cultură, a amintit de proiectele culturale în care a fost implicat Corul Pastorala, de la colaborarea cu Corul Madrigal, condus de dirijorul Marin Constantin, concertele cu artiști ai scenei lirice care au cântat la Focșani alături de corul focșănean, precum muzicienii Felicia Filip, Ionel Voineag, Daniela Vlădescu, Gheorghe Zamfir dar și colaborarea cu mari actori precum Leopoldina Bălănuță, Ion Caramitru, Valeria Seciu, Ioan Ovidiu Moldovan care au participat la serile de muzică și poezie. „Pastorala 45 este un eveniment important pentru peisajul cultural focșănean pentru că, de-a lungul celor 45 de ani, nu cred că a existat o manifestare importantă în municipiu în care să nu fi fost implicați coriștii de la Pastorala. De-a lungul anilor, concertele Pastoralei au încântat publicul, atât pe cel obișnuit să vină la sala Ateneului Popular dar și pe cei care vin la Teatru sau în alte locații din municipiul Focșani. Putem spune că Pastorala a fost omniprezentă în viața culturala a municipiului. Nu este deloc simplu să cânți într-un cor, nu este ușor să poți să coagulezi forța vocală a cel puțin 40 de membri pentru ca această unitate muzicală să fie la cel mai înalt nivel iar corul să sune așa cum trebuie”, a subliniat directorul Teatrului Municipal, Sorin Francu.

Vor fi prezenți la acest maraton de evenimente dedicate istoriei scrise de-a lungul celor 45 de ani de existență, aproximativ 200 de coriști din Brașov, Brăila, Iași, Buzău și, bineînțeles, din Focșani. Pe scena din Focșani vor urca formațiile corale: Corul de copii „Pastia”, Corul Jeunesses, Corala mixtă a Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, Corul Pastorala, Corul Lyra – Buzău, Corul Armonia – Brăila, Grupul Psaltic „Sfântul Iosif cel Milostiv” al Institutului Teologic „Dumitru Stăniloaie” – Iași, Corul Astra – Brașov, Corul Universității Naționale de Arte „George Enescu”- Iași. Tot în cadrul Festivalului vor fi organizat două masterclasuri, care vor începe de la ora 10,30. Un masterclass va fi susținut de conf. univ. dr. Ioan Golcea despre „Dirijat coruri” iar al doilea va fi susținut de prof. univ. dr. Ioan Oarcea despre „Interpretare artistică corală”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?