Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

VIDEO și GALERIE FOTO: De Crăciun, vrei să fii bun, dar nu știi cum? Ajută-i pe ei: Oamenii de la Centrul de Îngrijire și Asistență „Sfânta Maria‟ Golești

Astăzi vă prezentăm povestea Centrului de Îngrijire și Asistență „Sfânta Maria‟ Golești aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea. De cum intri pe ușa centrului, atmosfera de sărbătoare te învăluie. Iluminat festiv și frumos decorat, centrul s-a transformat în această perioadă într-un mic atelier unde psihologul Alina Badiu îi ajută pe beneficiari să-și pună în practică ideile creative. Înființat în 2003, Centrul „Sfânta Maria‟ Golești ocrotește în prezent 14 beneficiari cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. „În această perioadă, în centru, se întâmplă lucruri frumoase. Beneficiarii noștri lucrează decorațiuni pentru sărbătorile de iarnă. După cum se poate vedea, centrul este împodobit și se pregătește pentru venirea lui Moș Crăciun. Anul acesta, lucrările pregătite de beneficiarii noștri vor fi expuse la târgul de Crăciun care va fi organizat la Crângul Petrești. Practic, întregul centru este un mic atelier de Crăciun, însă țin să menționez că și în restul anului, la atelierul de creație se lucrează‟, spune Sorin Atomulesei, șeful Centrului „Sfânta Maria‟ Golești.

Îngerași din satin și globulețe din iută

Vasilica își petrece mare parte din timp în atelierul de creație al centrului de la Golești. Din mâinile ei dibace ies fel de fel de lucrări, cele mai recente fiind îngerașii din satin care vor oferi bradului de Crăciun o imagine de… poveste. „Confecționez îngerași pentru sărbătorile de iarnă din satin, globulețe și mărgele. Ideea mi-a venit uitându-mă pe internet. Reușesc să confecționez un astfel de îngeraș în jumătate de oră. Mă relaxează când lucrez în atelier. Îmi place ceea ce fac‟, povestește Vasilica.

Psihologul Alina Badiu spune că terapia prin artă este o formă bună de relaxare pentru beneficiari, mai ales că fericirea de pe chipul lor este dublată de sentimentul de utilitate. „Se bucură pentru că pot fi utili, pot face ceva ce place oamenilor‟.

Gheorghiță confecționează globulețe din iută, sfoară albă, boabe de cafea și mărgele, însă are în plan să realizeze și altfel de obiecte decorative de sărbători pentru care va utiliza tot materiale reciclabile. „Îmi doresc să vin mereu cu ceva nou. Descopăr modele pe internet, mă inspir de acolo, însă am și eu ideile mele. Când lucrez sunt foarte atent pentru că este o muncă migăloasă‟, spune Gheorghiță.

Centrul nostru are și o pagină de Facebook, https://bit.ly/3XJQJhN, unde încărcăm fotografii cu lucrările beneficiarilor. Însă, noi îi invităm pe toți cei care vor să-i cunoască pe beneficiari, să le vadă lucrările și să vadă efectiv cum lucrează în atelierul de creație. Este un centru deschis unde vă așteptăm cu brațele deschise‟, spune Sorin Atomulesei. Șeful centrului spune că încearcă de fiecare dată să le facă șederea beneficiarilor în centru cât se poate de plăcută. A observat că muzica tematică de sărbători îi relaxează și îi ajută să lucreze în atelierul de creație.

Într-una din sălile centrului, bradul de Crăciun este deja împodobit. „Am încercat să facem un mic decor de Crăciun ca să simtă și ei (n.r. beneficiarii) atmosfera care există în casele noastre. Decorațiunile sunt făcute de beneficiari. Avem un șemineu din poliester, o căsuță din bucățele de carton, o lampă făcută cu ajutorul tehnicii șervețelului, un îngeraș… toate realizate din materiale reciclabile. Elementul surpriză al acestui Crăciun este «Spărgătorul de nuci», confecționat din carton, pâslă și alte materiale reciclable. Realizarea lui a durat o săptămână, însă ei (n.r. beneficiarii) m-au ajutat foarte mult și cu decupatul, pictatul și asamblatul‟, spune Alina Badiu.

Dacă vreți să aduceți o rază de bucurie pe chipul beneficiarilor Centrului de Îngrijire și Asistență „Sfânta Maria‟ Golești, sunteți bineveniți oricând, nu doar în pragul sărbătorilor de iarnă. „Dacă spiridușii lui Moș Crăciun vor să vină cu daruri și la beneficiarii noștri, îi lăsăm pe fiecare să le aducă ce vor. Beneficiarii noștri vor aprecia și se vor bucura de vizită. Noi le urăm tuturor sănătate și sărbători fericite‟, a mai adăugat Sorin Atomulesei.

Date de contact DGASPC Vrancea:

Telefon: 0237-230-789

Fax: 0237-230-788

E-mail: dgaspcvn@yahoo.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?