Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Interviu cu sergent major Laurențiu Zaharia despre profesia de pompier în cadrul ISU Vrancea

Sergent major Laurențiu Liviu Zaharia, subofițer operativ principal în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Anghel Saligny‟ al județului Vrancea, s-a născut și a copilărit în Dumbrăveni. La vârsta de 13 ani, vrânceanul a plecat în Italia alături de părinți, iar această țară a devenit, preț de câțiva ani buni, „acasă‟. „Liceul l-am făcut în Italia. Acomodarea a fost destul de grea, însă am reușit să mă integrez destul de repede. În ceea ce privește școala, sistemul de predare nu diferă cu mult față de cel din țară‟, spune sergent major Laurențiu Zaharia.

După absolvirea liceului, dorul de țara natală i-au purtat pașii vrânceanului înapoi în Dumbrăveni unde și-a deschis o afacere în domeniul zootehniei. Odată cu trecerea timpului, entuziasmul tânărului antreprenor s-a cam risipit și, văzând că „afacerea nu prea merge‟, 6 ani mai târziu a hotărât să o închidă. Ambițios și curajos, Laurențiu Zaharia a decis să se perfecționeze în domeniul recuperării medicale, așa că a urmat o postliceală, la zi, în Focșani. „După perioada de școlarizare de 3 ani în domeniul recuperării medicale pe partea de balneofizioterapie și kinetoterapie, am lucrat la o clinică din Vrancea. Am lucrat mult pe partea de recuperare medicală în cazuri de accident vascular, dar am lucrat și cu copiii. Deși erau multe lucruri noi care trebuiau puse în practică, a fost o perioadă, pe cât de grea, pe atât de frumoasă‟, spune Laurențiu Zaharia. Profesând în acest domeniu, vrânceanul și-ar fi dorit să urmeze Facultatea de Medicină, însă „la vremea aceea, situația financiară nu mi-a permis‟.

Viața de pompier

În 2020, prin intermediul unui prieten care „este șef gardă de intervenție la Râmnicu Sărat‟, Laurențiu Zaharia a aflat că ISU Vrancea a scos posturi la concurs. „Prietenul meu îmi mai povestea despre viața la Pompieri însă, până să lucrez aici, mi se părea ceva ușor. Dar nu-i așa. Este un volum foarte mare de lucru. Am fost încadrat pe funcția de subofițer operativ prinicipal la Detațamentul de Pompieri Focșani‟, spune pompierul. Curiozitatea de la început de carieră, s-a transformat rapid în responsabilitate.

Dorința de a ajuta semenii l-a îndemnat pe Laurențiu Zaharia să depună toate eforturile necesare astfel încât, alături de colegi, să ducă la bun sfârșit toate intervențiile la care a participat. Una dintre problemele cu care s-au confruntat pompierii vrânceni în această vară a fost cauzată de incendiile de vegetație, incendii care necesită un volum mare de muncă și energie. Din păcate, unii oamenii par să nu conștientizeze nici pericolul incendiilor de vegetație, și nici repercursiunile legale care pot urma. „În această vară a fost o mare problemă cu incendiile de vegetație. Spre exemplu, la un incendiu de pădure de la Sihlea, unde au ars cam 60 de hectare, a fost nevoie de suplimentarea forțelor, venind în ajutor și colegi pompieri din alte județe‟, explică pompierul.

De altfel, sergent major Laurențiu Zaharia a fost numit „Pompierul lunii octombrie‟ în urma unui incendiu de pădure la care a intervenit cu profesionalism.

Am intervenit la un incendiu de pădure la Poiana Cristei. A fost o intervenție destul de dificilă pentru că autospeciala cu apă nu putea ajunge lângă pădure. Am luat decizia să nu sting cu vermorela, adică sacul acela pe spate cu 10/15 litri de apă, ci cu o turbosuflantă. Așa am considerat că este mai eficient. Am reușit să mă cațăr pe o coastă și să sting incendiul într-un timp eficient, astfel încât să preîntâmpin riscul de a deveni un incendiu foarte mare‟, povestește pompierul.

Distincția pe care a primit-o îl onorează, dar îl și responsabilizează pe pompierul aflat la început de carieră care mulțumește atât conducerii ISU Vrancea, cât și colegilor. „La ISU Vrancea am găsit o echipă foarte bună formată din colegi foarte buni care m-au ajutat să mă integrez. Pe viitor sper să-i pot ajuta la fel de mult pe cât m-au ajutat și ei. Tinerilor aflați la început de drum le doresc minte limpede și să aleagă această profesie cu inima, iar atunci când vor ajunge pompieri, să depună efort maxim în tot ceea ce fac. Este o meserie care implică multă responsabilitate‟, mai adaugă sergent major Laurențiu Zaharia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?