Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615
Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615

FOTO: Președintele Cătălin Toma s-a întâlnit cu delegația Congresului Puterilor Locale și Regionale din Europa

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a participat miercuri la o întâlnire cu delegația Congresului Puterilor Locale și Regionale din Europa (CPLRE) privind vizita de monitorizare în vederea respectării și aplicării Cartei Europene a Autonomiei Locale în România. Practic, președintele Cătălin Toma a fost reprezentantul Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) la această întâlnire și este președintele delegației României la Congresului Puterilor Locale și Regionale din Europa.

Delegația CPLRE a fost formată din raportorii Marc Cools (lider al Grupului Politic „En Avant” la Consiliul Municipal Uccle din Bruxelles, președinte al Grupului Liberal-Democrat la Congresul Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei) și David Eray (președintele Guvernului Jura și ministru al mediului pentru această regiune, președintele delegației Elveției la Congres) alături de Stéphanie Poirel (secretar al comitetului de monitorizare), Guillaume Loiseau (cosecretar al comitetului de monitorizare) și Tania Groppi (expert independent privind Carta europeană a autonomiei locale).

Din partea administrației publice locale, alături de președintele Cătălin Toma, au mai fost prezenți Constantin Toma, primarul municipiului Buzău și președinte executiv al AMR, Attila Korodi, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Emilian Oprea, primarul orașului Chitila și vicepreședinte al delegației României la Congres, Anastase Moraru, primarul orașului Isaccea și Valentin Ivan, primar al comunei Sadu, dar și Diana Iancu, decan al Facultății de Administrație Publică din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și Expert independent al Grupului de experți privind Carta Europeană a Autonomiei Locale din cadrul Consiliului Europei.

Discuțiile s-au axat pe aspecte ce țin de implementarea valorilor și a principiilor democratice la nivelul autorităților publice locale și regionale, prin prisma respectării prevederilor Cartei Europene a Autonomiei Locale. „Am reprezentat astăzi administrația din România, în calitate de președinte al delegației țării noastre la Congresul Puterilor Locale și Regionale din Europa, la întâlnirea cu raportorii desemnați pentru vizita de monitorizare aferentă respectării prevederilor Cartei Europene a Autonomiei Locale, ratificată de România în anul 1997. Precedenta monitorizare a avut loc în anul 2011, iar astăzi s-a discutat aplicat despre noutățile legislative și despre soluțiile adoptate de România pentru creșterea capacității administrative și a consolidării democrației. În calitate de fost parlamentar și ales local, actual președinte al Consiliului Județean Vrancea, pot să afirm că în România s-au făcut pași importanți în implementarea prevederilor Cartei Europene a Autonomiei Locale (CEAL) și în continuare vom analiza măsurile dispuse în Raportul de monitorizare din anul 2011. Concluzia întâlnirii a fost că România este pe drumul cel bun, iar fondurile pe care le-a accesat în ultimii 12 ani au contribuit la îndeplinirea mai multor criterii prevăzute în Carta Europeană a Autonomiei Locale“, a afirmat președintele Cătălin Toma.

De la ultima vizită de monitorizare, România a făcut pași importanți în implementarea prevederilor Cartei Europene a Autonomiei Locale, punctele de interes în cadrul discuțiilor fiind: modul de finanțare a autorităților administrației publice locale și asigurarea resurselor financiare proporțional cu competențele lor, așa cum se prevede la art.9 paragraful (2) din Carta Europeană a Autonomiei Locale; mecanismele de consultare a autorităților publice locale de către Guvern și Parlament; descentralizarea atribuțiilor către autoritățile publice locale cu asigurarea resurselor financiare și patrimoniale; statutul aleșilor locali și compensarea financiară a acestora; participarea cetățenilor în procesul decizional local, urmând a se propune în viitorul apropiat, semnarea și apoi ratificarea Protocolului adițional la Carta Europeană a Autonomiei Locale privind dreptul de a participa la afacerile unei colectivități locale (CETS nr. 207).

De menționat că raportul de monitorizare și recomandare aferent vizitei din anul 2022 va fi adoptat în sesiunea plenară a CPLRE din martie 2023.

România a devenit membră a Consiliului Europei pe 7 octombrie 1993, a semnat Carta Europeană a Autonomiei Locale pe data de 4 octombrie 1994 și a ratificat-o prin Legea nr. 199 din 17 noiembrie 1997. Țările care au ratificat Carta sunt obligate să respecte prevederile acesteia. Carta cere implementarea unui set minim de drepturi care formează baza esențială a autoguvernării locale în Europa. Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei se asigură că aceste principii sunt respectate în cele 46 de state membre ale Consiliului Europei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?