Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

GALERIE FOTO: Matematică și folclor, la Paltin

Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, în colaborare cu Şcoala Gimnazială Paltin, a organizat sâmbătă, 1 octombrie 2022, în localitatea Paltin, activitatea “MATEMATICA ȘI FOLCLORUL”, în cadrul Proiectului internațional Matematica fără frontiere, inițiat în anul 2017, reunind elevi și profesori vrânceni, în parteneriat cu: Liceul Teoretic „Mălăiești”, Raionul Criuleni, Instituția publică Gimnaziul „Alexandru Lupașcu” Volovița și Instituția publică Gimnaziul Vărăncău din Republica Moldova. Organizatorii ediției din acest an au fost: inspector școlar general, prof. Gabriela Daniela Marchitan, inspector școlar pentru matematică, prof. Gabriela Gherman, directorul Școlii Gimnaziale Paltin, prof. Ionel Tătaru și profesor dr. conf. univ Ion Toma Cojocaru de la catedra Didactica Matematică, Fizică şi Informatică, Universitatea Pedagogică din Tiraspol cu sediul la Chişinău.

Ziua a debutat cu o activitate practică –programare roboți microbit, coordonator, prof. Emil Onea și prezentarea unei machete automatizată a satului  Paltin, coordonator, prof. Adrian Colin, de la Colegiul Național Unirea din Focșani. Programul a continuat cu un concurs inedit, sub forma unei șezători, ”MATEMATICĂ ȘI FOLCLOR” care a urmărit dezvoltarea competențelor STEM la elevii de gimnaziu, evidențiind aplicațiile practice ale matematicii, dezvoltarea intuiției și creativității, a matematicii populare empirice, iar concurenții au fost premiați cu diplome și cărți.

În cadrul aceluiași eveniment a avut loc lansarea cărții  „Matematica populară”, care se constituie într-un bogat material didactic, oferind soluții simple şi originale de rezolvare a diferitor probleme de matematică. Un moment emoționant l-a reprezentat vizita la Muzeul Etnografic Paltin, prilej de cunoaștere a bogăției folclorice din zonă. Periplul folcloric a continuat pe dealul Tojanului cu un program artistic susținut de formații de dansuri și cântece populare. Alături de aceștia, pe scenă a evoluat corul Parohiei Irești îndrumat de preotul Ionel Miron.  

În desfășurarea activităților au fost implicați elevi și profesori de la Școlile Gimnaziale: „Barbu Ştefănescu Delavrancea” Năruja, Nistoreşti, „Dimitrie Gusti” Nereju, Spulber, „Neculai Jechianu” Vrâncioaia, „Vasile Iftimescu” Valea Sării, ,,V. D. Cotea” Vidra, Vizantea Răzăşească, „Ştefan cel Mare” Bârseşti , „Dumitru Pricop”  Negrileşti, Păuleşti, „Ion Baciu” Tulnici, Câmpuri, „Alexandru Vlahuţă” Gugeşti, ,,Petre Mironescu-Mera” Mera, Paltin.

S-au legat noi prietenii, parteneriate între școlile prezente și schimburi de experiență în didactica matematicii, iar proiectul va continua cu noi provocări pentru elevii și profesorii de matematică din Vrancea și din Republica Moldova. 

Activitățile derulate au fost susținute de Primăria Paltin, Obștile Paltin și Prahuda și de agenți economici, foști elevi ai Școlii Gimnaziale Paltin, la inițiativa domnului director Ionel Tătaru. Adresăm mulțumiri pentru susținerea învățământului vrâncean Consiliului Județean și Instituției Prefectului județului Vrancea.

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?