Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Zi de mare sărbătoare la Mănăstirea Brazi din Panciu

În ziua pomenirii Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie, Mitropolitul Moldovei, joi, 22 septembrie 2022, peste 2.000 de credincioși s-au rugat la Mănăstirea Brazi, ctitoria acestui sfânt originar din ținutul Vrancei, care a trăit în secolul al XVII-lea, suferind moarte martirică în anul 1694. Bucuria sărbătorii a fost sporită de aniversarea a două decenii de la hirotonia întru arhiereu a Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de Chiriarhul locului, în altarul de vară al așezământului monahal, împreună cu un sobor din care au făcut parte arhim. Sofian Ardelean, exarhul mănăstirilor și schiturilor din Eparhie, protos. Arsenie Pohrib, slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iași și secretar la Cabinetul Mitropolitan, părinții consilieri eparhiali Valentin-Bogdan Ene și Marian Gegea, pr. Cristinel Popa, protopop al Protoieriei Panciu, precum și alți preoți din împrejurimi. La slujbă au participat călugărițele din obștea Mănăstirii Brazi, în frunte cu maica stareță Eusebia Tașcă, alte starețe de la diferite mănăstiri vrâncene și numeroși pelerini din mai multe zone ale țării.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a evocat viața și virtuțile Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie. „Sfântul Teodosie s-a dovedit a fi un iubitor al monahismului. A întemeiat el însuși mănăstiri și schituri și a rectitorit altele mai vechi: Bogdana, Trotușanu, Mușinoaiele, Soveja, Lepșa, Scânteia, dar îndeosebi Mănăstirea Brazi, unde ne aflăm, de care s-a legat sufletește mai mult decât de orice alt așezământ monahal și pentru care a pătimit, în cele din urmă, moarte martirică. Desprindem de aici o altă trăsătură de caracter sau o altă virtute, pe care ar fi bine să o dobândim și noi: curajul mărturisirii lui Hristos și a credinței mântuitoare. Dacă ne ducem cu mintea la modul în care l-a înfruntat pe domnitorul Moldovei din acea vreme, Dumitrașcu Cantacuzino, cel care îi adusese pe tătari pentru a-l ajuta să se mențină pe tron, admonestându-l pentru această faptă, nu putem să nu apreciem virtutea curajului, a bărbăției, de care a dat dovadă, fiind cu adevărat păstorul cel bun care și-a pus viața pentru oile sale, așa cum ați auzit că s-a citit în Evanghelia de astăzi”, a subliniat Ierarhul.

Părintele Arhiepiscop Ciprian a adăugat că ziua de 22 septembrie este o zi specială pentru Înaltpreasfinția Sa, deoarece, în urmă cu 20 de ani, la această dată, în Catedrala „Sfântul Spiridon”-Nou din București, a fost hirotonit arhiereu de către Întâistătătorul de atunci al Ortodoxiei românești, Patriarhul Teoctist, împreună cu un sobor de ierarhi români și greci. La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii și viețuitorii așezământului călugăresc, trecuți la cele veșnice. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Ca și în ceilalți ani, credincioșii prezenți la hramul Mănăstirii Brazi s-au putut închina la racla cu moaștele Sfântului Teodosie, așezată în baldachinul din fața altarului de vară.

Mai multe IMAGINI pe – https://bit.ly/3S52KLp

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?