Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

VIDEO și FOTO! Cuza, Economic, LPS, „Anghel Saligny” – Primarul Cristi Misăilă și parlamentari vrânceni, prezenți la festivitățile de început de an școlar din Focșani

Cu emoție, cu speranță într-un viitor mai bun și cu promisiunea că vor învăța sârguincios pentru a deveni adulți de nădejde, zeci de mii de elevi din Vrancea au participat luni la festivitățile de început de an școlar. În Focșani, primarul Cristi Valentin Misăilă a fost prezent la câteva dintre aceste festivități, fiind în mijlocul elevilor și cadrelor didactice de la Școala Gimnazială „Anghel Saligny‟ Focșani, Colegiul Național „Al. I. Cuza‟ Focșani, Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu‟ Focșani și Liceul cu Program Sportiv (LPS) Focșani. La festivități au fost prezenți și deputatul Elena Stoica, deputatul Laurențiu Marin și senatorul Angel Tîlvăr.

Colegiul Național «Al. I. Cuza» este un liceu de top

Elevii Colegiului Național „Al. I. Cuza‟ Focșani au animat curtea școlii, bucurându-se de revederea cu profesorii și colegii. Emoționată, profesoara Andreea Raluca Săndulescu, directoarea CNAIC Focșani, le-a urat bun venit bobocilor de clasa a V-a și a IX-a și le-a urat tuturor elevilor un început de an școlar cu rezultate excepționale. „Așa cum știți, Colegiul Național «Al. I. Cuza» este un liceu de top, cu tradiție și performanță care vă pregătește pentru tot ceea ce vă doriți să ajungeți în viitor și ce carieră ați dori să urmați. Anul trecut am avut rezultate foarte frumoase la olimpiade și concursuri. Absolvenții noștri de clasele a XII-a, mare parte dintre ei, într-un procent de mai bine de 90%, sunt admiși la univerități atât de la noi din țară, cât și din străinătate. Rezultatele frumoase sunt culese an de an de către elevii liceului nostru cu ajutorul dascălilor minunați care-i pregătesc. Liceul nostru a avut un procent de 100% promovabilitate la examenul de Bacalaureat, ceea ce ne-a propulsat pe locul I în topul liceelor din județul nostru. Echipa de robotică a obținut premiul I la Concursul First Tech Challenge‟, a spus prof. Andreea Săndulescu adăugând că, în acest an, Balul Bobocilor și Balul Generațiilor, „care au avut de suferit din cauza pandemiei‟, vor fi reluate.

Începem anul școlar în condiții mai bune‟

În cadrul festivității de deschidere a anului școlar 2022-2023, prof. Andreea Săndulescu a vorbit și despre lucrările de modernizare și reabilitare care, „din fericire, au putut fi posibile datorită ajutorului acordat de autorități, care s-au implicat și ne susțin în continuare proiectele și nu putem decât să le mulțumim pe această cale. Este vorba de domnul primar Cristi Valentin Misăilă‟.

La rândul său, primarul Cristi Misăilă a spus că „este o bucurie și o emoție de fiecare dată când revin la Colegiul «Al. I. Cuza», colegiu pe care l-am absolvit și eu și mă bucur foarte mult că-mi revăd o parte din profesori. Știu că aici se obțin rezultate deobesite pentru că există un colectiv de profesori deosebiți, elevi deosebiți și părinți care susțin eforturile atât ale elevilor, cât și ale profesorilor. Pentru că liceul dumneavoastră a obținut de fiecare dată rezultate deosebite în toate concursurile naționale și internaționale, și noi suntem alături de dumneavostră și vom promova întotdeauna performanța‟.

Totodată, edilul l-a felicitat pe profesorul de matematică Mihai Teodor, care a descoperit o formulă matematică pentru suma produselor cifrelor până la un număr „n”. În ceea ce privește lucrările de reabilitare și modernizare, primarul Cristi Misăilă a spus că „sunt proiecte în derulare‟, care vor fi finalizate. În încheiere, primarul le-a urat mult succes în noul an școlar atât elevilor, cât și cadrelor didactice. Festivitatea s-a încheiat cu un mic serviciu religios oficiat de preotul Daniel Pătrășcanu, care i-a binecuvântat pe toți cei prezenți.

Elevii și cadrele didactice de la Colegiul Economic se întorc „acasă‟

Anul școlar 2022-2023 a venit la pachet cu o veste bună pentru elevii și cadrele didactice de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu‟ (CEMK) Focșani: lucrările de reabilitare și modernizare au fost finalizate. Profesoara Gabriela Bocsok, directoarea CEMK Focșani, a mulțumit primarului Cristi Valentin Misăilă, Consiliului Local și tuturor departamentelor din Primăria Municipiului Focșani care ne-au fost alături‟ și care au făcut posibilă începerea anului școlar în „casă nouă‟.

Directoarea a mai spus că acest moment este un motiv de bucurie și totodată de a demonstra performanța pe care o pot atinge elevii acestui colegiu, ajutați de profesori. „Stau mărturie rezultatele la examenul de Bacalaureat care și în acest an ne plasează pe un loc fruntaș la nivel de țară, de județ, procent de promovare de 98%, 100% promovare la Matematică, o medie de 10 din cele cinci obținute de elevii din județul Vrancea și statistica pozitivă ar putea continua și cu alți indicatori. În umbra marii performanțe stau întotdeauna munca asiduă, încrederea în noi înșine și, mai ales, grija pentru tot ceea ce facem și respectul pentru oamenii de lângă noi‟, a adăugat prof. Gabriela Bocsok.

La Colegiul Economic Focșani s-a muncit până în ultima zi din vacanța de vară, astfel încât luni, elevii să poată fi primiți în clase. „Mă bucur să fim din nou împreună în casa voastră, pentru că în ultimii doi ani de zile ați învățat în deplasare și știu că nu v-a fost deloc ușor. Sper ca acum, când v-ați întors acasă, să găsiți ceea ce vă doriți, să aveți condiții cât mai bune pentru a vă desfățura activitatea și pentru a vă revedea cu profesorii și colegii împreună cu părinții voștri. A fost o perioadă dificilă din mai multe puncte de vedere, am trecut și prin pandemie, și prin reabilitarea acestei minunate unități de învățământ cu care ne mândrim și ne mândrim pentru că voi ne faceți să fim mândri, pentru că munca voastră se reflectă în rezultatele pe care doamna director le-a prezentant mai devreme. (…) Colegiul Economic este o mândrie pentru focșăneni pentru că de aici au plecat foarte mulți elevi care astăzi s-au întors în Focșani, și ar trebui să le urmați exemplul, și au pus în valoare ceea ce au acumulat atât la liceu, cât și la universitățile pe care le-au absolvit. Vă doresc mult succes, dragi elevi, pentru noul an școlar, doamnelor și domnilor profesori vă mulțumesc pentru sârguința de care dați dovadă și pentru că atunci când veniți în fața elevilor le împărtășiți din experiența dumneavoastră. Nu în ultimul rând, dați-mi voie să mă înclin și să le mulțumesc părinților care vă susțin‟, a spus primarul Cristi Misăilă.

A fost inaugurată noua bază sportivă a Liceului cu Program Sportiv

Cu ocazia deschiderii noului an școlar a fost inaugurată noua bază sportivă a Liceului cu Program Sportiv. Prin acest proiect, baza sportivă a fost extinsă și modernizată pentru a putea asigura elevilor și cadrelor didactice toate facilitățile pentru desfășurarea activităților sportive în cele mai bune condiții. Au fost construite trei terenuri de tenis pe zgură, dintre care unul acoperit cu structură din confecții metalice, dotat cu vestiare, grupuri sanitare și gradene. Celelalte două sunt terenuri multifuncționale pentru practicarea jocurile de tenis, baschet și volei, dotate, de asemenea, cu gradene, vestiare și grupuri sanitare. Au mai fost amenajate spații verzi, alei pietonale și un sistem de iluminat nocturn și de supraveghere video.

Fiind într-o zonă cu trei unități de învățământ, de noua bază sportivă vor beneficia atât elevii Liceului cu Program Sportiv, cât și cei de la Colegiile “Edmond Nicolau” și “Ion Mincu”. Această bază sportivă va servi elevii celor trei licee din curte, respectiv Liceul cu Program Sportiv și cei de la Colegiile “Edmond Nicolau” și “Ion Mincu”, dar și toți copiii din oraș care vor să practice sport în mod organizat. Ne dorim ca pe acest terenuri să fie activitate permanent, iar tinerii din oraș să se bucure de aceste terenuri care îndeplinesc toate standardele, a spus directorul LPS, Mihai Petruț.

Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, a menționat că ideea realizării noii baze sportive a fost dezvoltată în urma discuțiilor cu focșănenii implicați în sport, cu profesorii de la LPS. Este un exemplu al implicării în susținerea activității sportive din municipiu. Această susținere s-a văzut și în sumele alocate în ultimii ani pentru CSM Focșani 2007, care au crescut de la 2,8 miloane lei în 2016 până la 11 milioane lei în acest an, cu solicitare pentru o suplimentare de 5 milioane lei. Edilul a menționat că în perioada următoare, vor fi scoase la licitație lucrările de reabilitare a internatului LPS. „Această idee a construirii unei baze sportive care să corespundă la nivel european nevoilor nu numai Liceului cu Program Sportiv, ci tuturor focșănenilor, a provenit de la dumneavoastră, domnilor profesori ,care la fiecare întâlnire menționați aceste nevoi, aceste probleme ale sportului. Împreună am făcut un proiect, l-am discutat, Consiliul Local a aprobat, l-a mai și întârziat, dar până la urmă am ajuns în această zi frumoasă să spunem că ne bucurăm, elevii, profesorii. Vrem să dezvoltăm în continuare această bază sportivă. În curând vom scoate la licitație lucrările pentru reabilitarea internatului. Avem semnat contractul de finanțare și urmează să scoatem la licitație proiectarea și execuția acestor lucrări. Acest liceu adună elevi din tot județul, elevi care au nevoie de cazare, de masă, a spus primarul Misăilă, care a menționat că „aceasta este o investiție în sănătate pentru că un leu în sport înseamnă o economie de patru lei în sănătate”.

În ceea ce privește sportul școlar, edilul a menționat proiectul de act normativ prin care cluburile sportive vor trece de la minister în administrarea autorităților locale. „Cred că va fi un lucru benefic pentru că vom avea o colaborare strânsă”, a precizat primarul Cristi Misăilă.

Inspectorul școlar Vica Mincă a menționat că realizarea noii baze sportive este o recunoaștere a rezultatelor pe care le obțin în fiecare an sportivii și profesorii de la Liceul cu Program Sportiv, de la Clubul Sportiv Școlar Focșani. „Ați observat în fiecare an că rezultatele sunt pe măsura aportului pe care îl aduc acești colegi care nu au sâmbătă, duminică, nu au concedii. Sunt colegi care abia acum au venit din cantonamente, din deplasări. Cred că nu numai colegii mei își aduc aportul, dar până la urmă o facem pentru copii. Avem copii talentați care merită să își desfășoare activitatea în condiții europene. E o investiție pentru copii și pentru județul Vrancea. Ne dorim să apară și alte baze sportive”, a spus inspectorul școlar Vica Mincă.

Tinerii sportivi focșăneni merită cele mai bune condiții

Deputatul Laurențiu Marin a felicitat administrația locală, conducerea Liceului cu Program Sportiv pentru investiția în noua bază sportivă. Deputatul a menționat că în perioada următoare vor începe dezbaterile la noua lege a Educației. „Este un an școlar care a început mai devreme dar care vine și cu câteva modificări în legislația din învățământ. Am colaborat împreună cu profesorii de sport pentru a aduce cele mai bune amendamente legislației în domeniu. Legea va veni în Parlament în următoarele săptămâni și sper ca modificările aduse să fie benefice tuturor, elevilor, copiilor, părinților, profesorilor, societății românești pentru că toți suntem produsul școlii și societății în care trăim”, a spus deputatul Laurențiu Marin.

Prezentă la eveniment, deputata Elena Stoica a menționat implicarea primarului Misăilă în realizarea de investiții în educație la nivelul municipiului Focșani. Cred că atunci când se întâmplă lucruri care sunt de natură să ne bucure sufletul într-o manieră specială, este un moment cu adevărat deosebit. Când la cârma unui oraș aveți un om care se implică activ în viața comunității, care se gândește în primul rând la ceea ce înseamnă educație, la ceea ce înseamnă viața copiilor, a celor care vor deveni generația de mâine, cu adevărat toată lumea cred că trebuie să fie bucuroasă că există un asemenea om atât de implicat, care face lucruri extraordinare pentru orașul Focșani. Fără să fim modești, trebuie să recunoaștem că, încet, încet, am văzut că se întâmplă lucruri în oraș care aduc Focșani la nivelul unui adevărat centru european. E o mare bucurie pentru noi toți. Îl felicit pe primarul Cristi Misăilă pentru implicare și pentru tot ceea ce a făcut și mai are de gând să facă. Dumneavoastră, cadrele didactice, vă doresc să aveți putere, să îi îndreptați pe copii în ideea de a-și găsi drumul”, a spus deputatul Elena Stoica.

Senatorul Angel Tîlvăr l-a felicitat pe primarul Cristi Misăilă și membrii Consiliului Local pentru susținerea acestei investiții în sportul școlar. Cred că a fost un efort de echipă în care atât autoritățile locale, domnul primar Misăilă cât și conducerea Liceului, a liceelor care vor beneficia de aceste facilități sportive, le-au întreprins în așa fel încât un proiect interesant și nu foarte simplu, a căpătat viață. Ne aflăm în fața unui gest de normalitate în care o comunitate înțelege ca pe lângă pregătirea teoretică să aibă grijă și de sănătatea membrilor comunității. Ceea ce s-a întâmplat aici nu este o cheltuială, ci o investiție în sănătate, o investiție în europenism, o investiție într-o viață normală și o viață civilizată”, a spus senatorul Angel Tîlvăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?