Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

În atenția proprietarilor de livezi și de vii cu struguri pentru vin! Sunt acordați bani pentru lucrările din acest an

Podgorenii care produc struguri pentru vin și proprietarii de livezi vor primi un ajutor financiar de 875 lei/hectar pentru a acoperi din cheltuielile cu produse fertilizante, produsele de protecție a plantelor și motorină folosite la lucrările din acest an. Guvernul a aprobat, ieri, proiectul de hotărâre elaborat de Ministerul Agriculturii prin care este reglementată acordarea acestui ajutor financiar pentru micii proprietari de vie și livezi. Actul va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Ajutorul financiar va fi acordat doar producătorilor agricoli care sunt înregistrați la APIA cu cerere unică de plată pentru 2022 și care vor menține aceste suprafețe și în anul 2023. Acest ajutor financiar se acordă pentru minim 0,1 hectare și maxim 200 hectare, adică o valoare maximă de 173.211,50 lei / beneficiar. 

Cererile și celelalte documente justificative pentru înscriere în program vor putea fi depuse până la 2 septembrie la centrele APIA însă vor putea fi transmise și prin fax, poştă sau în format electronic prin e-mail. „Schema se aplică pe întreg teritoriul României, pentru producătorii agricoli care utilizează suprafețe cu plantații pomicole pe rod și/sau cu arbuști fructiferi și/sau cu plantații viticole pe rod cu struguri pentru vin, potrivit cererii unice de plată 2022, de minim 0,1 ha inclusiv și maxim 200 ha inclusiv indiferent dacă suprafața declarată în cererea unică de plată 2022 este mai mare de 200 ha și achiziționează resursele materiale necesare. Cheltuielile în legătură cu plățile menționate de prezenta schemă se efectuează până la data de 30 septembrie 2022”, se arată în proiectul de act normativ.

Conducerea Ministerului Agriculturii a fundamentat acordarea acestui sprijin financiar prin situația specială în care se află micii producători agricoli după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Actul de agresiune a avut ca efect „creșteri semnificative ale prețurilor, cât și dificultăți majore în aprovizionare, a resurselor materiale necesare producătorilor agricoli” și se pune în pericol securitatea alimentară la produse de bază care includ fructele proaspete sau procesate. 

„Situația determinată de creșterea prețului pe piață la energie și gaze naturale și efectele negative majore provocate asupra prețului resurselor materiale utilizate în agricultură, precum produse fertilizante, produse de protecția plantelor și motorină, are efecte negative raportate la creșterea costurilor de producție la niveluri nesustenabile și implicit a prețurilor pe piață a produselor agricole precum fructe și struguri pentru vin, care au condus la prețuri crescute pentru populație. Pe această cale sunt afectați toți producătorii agricoli de creșterile în lanț ale prețurilor și în mod deosebit cei mai vulnerabili care utilizează suprafețe reduse cu livezi pe rod, arbuști fructiferi, plantații viticole pe rod cu struguri pentru vin, nu sunt organizați în vederea concentrării ofertei pe piață, iar nivelul de rentabilitate a activității lor scade considerabil datorită creșterii costurilor de producție cu rezultate directe în nivelul prețurilor produselor oferite spre procesare /comercializare, de către aceștia, ceea ce riscă să nu fie absorbite de piață și pot conduce la crize ale prețurilor sau crize alimentare conjuncturale”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern.

Trebuie prezentate copii după documentele justificative

Sprijinul financiar care va fi acordat proprietarilor de vii și de livezi va acoperi cheltuielile făcute cu produse fertilizante, produsele de protecție a plantelor și motorină achiziționate în perioada 24 februarie – 12 august 2022. De aceea, solicitanții trebuie să depună documente fiscale justificative, respectiv factură, bon fiscal din care să rezulte datele de identificare ale solicitantului respectiv nume și prenume sau denumire. Valoarea ajutorului financiar depinde atât de suprafața de livadă sau vie cât și de valoarea cheltuielilor făcute. De exemplu, dacă proprietarul deține 10 hectare de vie însă a prezentat documente fiscale doar pentru cheltuieli de 2000 lei, atunci va primi doar 2000 lei, nu 8750 lei, cât era suma de plată aferentă suprafeței. De asemenea, dacă pentru aceeași suprafață valoarea cheltuielilor pentru care au fost depuse documente fiscale  este de 10000 lei, valoarea ajutorului nu va depăși 8750 lei. 

Cererile de solicitare a ajutorului financiar și copiile după documentele justificative de achiziție se depun la centrele locale sau centrul județean APIA. În cazul documentelor depuse în copie, acestea vor purta sintagma “conform cu originalul”, vor fi datate și însușite prin semnătură de către  beneficiar. „Din considerente de evitare a supracompensării și denaturării concurenței pe piață se limitează plata grantului pentru suprafețe cuprinse în intervalul 0,1 ha inclusiv și 200 ha inclusiv indiferent dacă suprafața declarată este mai mare de 200 ha, iar suma care se acordă nu poate depăși per beneficiar, echivalentul sumei maxime de 175.000 lei/beneficiar, având în vedere Comunicarea Comisiei Europene referitoare la Cadrul temporar de criză urmare agresiunii împotriva Ucrainei”, precizează nota de fundamentare a Hotărârii.  

Sursa foto: agriculture.ec.europa.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?