Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Primăriile vrâncene pot solicita finanțare pentru modernizarea sistemului de iluminat public

Primăriile vrâncene pot solicita finanțare pentru înlocuirea corpurilor de iluminat public care au consum mare de energie cu unele mai eficiente, ce funcționează pe bază de becuri LED. Programul a devenit activ de săptămâna aceasta. Mai exact, primăriile interesate să participe la ediția din acest an a programului Iluminat Public își pot crea conturile de utilizator în aplicația informatică de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu – https://www.afm.ro/iluminat_public-2022.php și pot depune cererile de finanțare, împreună cu documentația aferentă. 

Programul se adresează unităților administrativ-teritoriale organizate de la nivel de comună, oraș sau municipiu, care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătățirea sistemului de iluminat public stradal, prin folosirea unor tehnologii mai eficiente, care să reducă semnificativ consumul de energie și, implicit, factura publică. Deja, mai multe primării vrâncene și-au arătat interesul pentru acest program. Primăria Fitionești are deja iluminat public pe bază de LED dar primarul Iordache Cazacu a văzut o oportunitate în acest program pentru îmbunătățirea calitativă a iluminatului public. „Întreaga comună Fitionești este iluminată cu LED, dar deja am pregătit un proiect și pe această componentă de mediu, care vizează eficientizarea iluminatului public. Este vorba de un proiect în valoare de o sută de mii de euro. Conex sistemului de iluminat public avem pregătit un proiect care vizează instalarea unui sistem de supraveghere video pe care îl vom depune pe PNRR, în valoare de 340 de mii de euro“, a precizat primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu.

Potrivit Ordinului Ministerului Mediului nr. 1.947/2022, finanțarea se acordă în funcție de categoria unității administrativ-teritoriale, după cum urmează: pentru comune cu o populație de până la 5.000 de locuitori – maximum un milion de lei; pentru comune cu o populație de peste 5.001 de locuitori – maximum două milioane de lei; pentru orașe – maximum trei milioane de lei; pentru municipii de rang 0 – municipiul București – maximum 50 de milioane de lei; pentru municipii de rang I – maximum șase milioane de lei; pentru municipii de rang II – maximum cinci milioane de lei.

De asemenea, finanțarea se acordă în procent de maximum de 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiție și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți. Bugetul alocat sesiunii de finanțare este de 500 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?