Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Curtea de Apel Galați îi dă dreptate primarului Misăilă în disputa cu consilierii PNL-USR

Curtea de Apel Galați a anulat hotărârea Consiliului Local prin care viceprimarul Alexandra Tătaru a fost desemnată ca mandatar la societatea Parking. Hotărârea fusese adoptată anul trecut de majoritatea PNL-USR fără să se țină cont de raportul negativ al compartimentului de specialitate, nefiind acordat aviz de legalitate nici de către secretarul general al municipiului Focșani. A urmat un proces intentat de grupul PSD din cadrul Consiliului Local Focșani, care a arătat că reprezentantul AGA putea fi doar primarul Cristi Valentin Misăilă, conform prevederilor Codului Administrativ. Inițial, la Tribunalul Vrancea, acțiunea a fost respinsă însă magistrații Curții de Apel Galați au fost de altă părere când au judecat recursul făcut de primarul muncipiului și de grupul consilierilor PSD. 

Decizia magistraților CA Galați tranșează practic chestiunea reprezentării în AGA ale societăților publice din Focșani care au calitatea de operatori de servicii publice. Codul Administrativ prevede că primarul are calitatea de reprezentant de drept în adunările generale ale societăților care au calitatea de operatori locali sau regionali de servicii publice. Magistrații CA Galați arată în motivarea deciziei de la începutul lunii iulie că toate argumentele magistraților de la Tribunalul Vrancea au fost corecte doar că judecătorul fondului a omis o prevedere din OG 71 din 2002, care la aliniatul 3, mai conține o prevedere edificatoare în această cauză, respectiv aceea că „serviciile de administrare a domeniului public și privat se realizeasă și se gestionează prin intermediul unor operatori, cu respectarea, după caz a prevederilor art. 11 sau ale art. 12”. 

Practic, se arată în motivare, calitatea de societate pe care o are și SC Parking nu exclude și calitatea de operator local de servicii de administrare a domeniului public și privat pe care o are aceeași persoană juridică. Mai mult, diferența dintre operatorii de servicii publice și societățile care nu sunt operatori de servicii publice este evidentă, acestea din urmă putând fi înființate, de exemplu, doar pentru a susține calitatea serviciilor publice. „În cazul societăților care au calitatea de operatori locali, legiuitorul a stabilit că primarul are calitatea de reprezentant de drept în adunările generale”, se arată în motivare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?