Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Mărășești. O firmă se va ocupa de serviciul de iluminat public

Autoritățile din Mărășești au reușit să încredințeze prin licitație publică delegarea de gestiune prin concesiune a Serviciului de iluminat public a orașului, pentru următorii cinci ani. Societatea care a câștigat contractul este Electric Light, la o valoare de 111.759,9 lei, în condițiile în care estimarea inițială fusese cuprinsă între 50.000 și 2.250.000 lei. Înființarea serviciului de iluminat public pentru orașul Mărășești a fost aprobată prin hotărâre de consiliu local, în martie anul acesta, și, conform rezultatelor studiului de fundamentare, a fost necesară organizarea unei proceduri de delegare prin concesiune a acestui serviciu creat pentru buna lui exploatare. Contractul de delegare prin concesiune poate fi prelungit, dacă totul decurge bine, pentru alți 2,5 ani.

În paralel cu hotărârea de consiliu local, a fost stabilit și Regulamentul, în care se arată că „în zonele cu arhitectură specială, iluminatul se va realiza conform condițiilor existente și cerințelor utilizatorului. Realizarea iluminatului public în zonele de interes deosebit, cu cerințe estetice și arhitecturale, se va face prin proiectarea și realizarea de soluții specifice, unicate, adaptate fiecărui caz în parte, conform înțelegerilor dintre utilizator și operator. (…) De regulă, programul de funcționare va fi asigurat prin comandă automată de conectare/ deconectare a iluminatului public. În orașul Mărășești, sistemul de iluminat public având 29 puncte de alimentare, operatorul comanda sistemului de iluminat dintr-un singur loc, secvențial, urmărindu-se obținerea unui grad ridicat de fiabilitate a sistemului.(…)

Iluminatul spațiilor special amenajate pentru parcare se va realiza cu surse de lumină care asigură un nivel de iluminare egal cu cel realizat pe zona de acces la parcare. Iluminatul podurilor și pasajelor se va realiza cu surse de lumină care trebuie să asigure o luminanță egală cu cea realizată pe restul traseului, iar corpurile de iluminat vor avea clasa de protecție IP 66, pentru mărirea timpului de bună funcționare. Pentru poduri se va asigura marcarea luminoasă a capetelor podurilor prin mărirea nivelului mărimii de referință cu 50% și, suplimentar, marcarea structurii construcției. Iluminatul căilor de circulație în pantă se va realiza cu micșorarea distanței dintre sursele de lumină proporțional cu unghiul de înclinare al pantei și progresiv spre vârful pantei, în așa fel încât să se obțină o creștere a nivelului mărimii de referință cu 50%. Pentru iluminatul curbelor de circulație, corpurile de iluminat se vor amplasa într-o dispunere care să asigure ghidajul vizual. Iluminatul trecerilor de pietoni se realizează cu un nivel de luminanță cu 50% mai ridicat decât cel al căii de circulație respective, evitându-se schimbarea culorii care produce șoc vizual și estetic perturbator”.

În caietul de sarcini se preciza că cel care va câștiga licitația va avea dreptul să execute lucrări pentru modernizarea și extinderea sistemului existent, doar la cerere, cu mențiunea că, în paralel, orașul Mărășești are în implementare un proiect finanțat prin AFM prin care se modernizează sistemul de iluminat actual, implementându-se iluminatul pe LED. Însă, chiar dacă lucrările ce fac obiectul acestei investiții nu se deleagă, se va delega exploatarea și întreținerea acestora. Acum, conform cerințelor, lucrările concrete constau, potrivit aceluiași document, în întreținerea – menținerea sistemului de iluminat public și realizarea iluminatului ornamental festiv de sărbători – la cererea autorității contractante. „Datorită faptului că factura de energie electrică este semnificativ încărcată în perioada sărbătorilor, se vor utiliza doar instalații ornamentale cu consum redus (LED-uri)”, se specifică în caietul de sarcini. Tot aici se face referire și la iluminatul ornamental festiv din parcuri, spații de agrement, piețe și târguri, dar și la iluminatul arhitectural, pentru primărie, biserică, precum și cel „destinat punerii în evidență a unor monumente de artă ori istorice ori a unor obiective de importanță publică sau culturală pentru comunitatea locală”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?