Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Agent șef de poliție penitenciară Daniel Vascu din cadrul Penitenciarului Focșani

Povestea pe care o vom afla astăzi este despre educație, artă, sport și disciplină. Agent șef de poliție penitenciară Daniel Maricel Vascu lucrează în cadrul sectorului Vizită al Penitenciarului Focșani. 

Până la vârsta de 12 ani a locuit în Panciu. Ulterior, din motive familiale, s-a mutat la Bacău. Cu toate că mama și-ar fi dorit să-l vadă preot și în pofida faptului că a încercat să dea admitere la Seminarul Teologic de la Roman, viața îi pregătise un alt parcurs agentului Daniel Vascu. Astfel a ajuns să urmeze Liceul Teoretic „Spiru Haret‟ Moinești, profil filologie.

 Rudele îl îndemnau pe atunci ca, după absolvirea liceului, să urmeze o carieră militară, însă, „la vremea aceea nu aveam gândurile îndreptate către domeniul justiției sau al poliției. Încă mai căutam informații, încă mă descopeream‟. După absolvirea clasei a XII-a și promovarea examenului de Bacalaureat, Daniel Vascu s-a înscris la Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, în Bucureşti. Inițial, gândul i s-a îndreptat către Facultatea de Jurnalism pentru că, „mi-ar fi plăcut să vorbesc cu oamenii, să iau un interviu, să apar la televizor…‟, însă decanul Facultății de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene l-a sfătuit să aleagă o carieră în acest domeniu. 

După ce am absolvit, până să mă hotărâsc ce să fac cu această facultate, s-a ivit un post de profesor suplinitor de muzică în comuna Poduri din județul Bacău. Cochetând deja cu muzica și având încă din copilărie plăcerea de a merge la concursuri, am ales să aplic pentru acest post. Am fost profesor 

suplinitor timp de un an, la cele trei școli generale din comună. Este frumos să lucrezi cu copiii, dar am renunțat, pentru că, la vremea acea, salariile erau foarte mici și recunosc că mai erau și câțiva elevi problematici care ar fi trebuit să primească mai întâi o educație de acasă‟, povestește Daniel Vascu. De la profesor suplinitor de muzică, tânărul a trecut la un domeniu total diferit, lucrând timp de 2 ani și 9 luni ca secretar tehnic la o firmă de foraj petrolier. În cele din urmă, viața i-a îndreptat pașii către o carieră militară. 

Un agent de poliție penitenciară pasionat de bodybuilding

La 26 de ani, Daniel Vascu a dat admitere la Școala Națională de pregătire a agenților de penitenciare Târgu Ocna. Obișnuit fiind cu ordinea și disciplina, „pentru că primisem deja educație de la mama‟, tânărului nu i-a fost greu să se acomodeze regimului militar. În timpul școlii militare, Daniel Vascu a redescoperit o pasiune din copilărie: bodybuilding-ul. Însă, dacă în copilărie și adolescență se rezumase doar la o tentativă nereușită de a merge în sala de forță și la a colecționa afișe și postere cu Jean-Claude Van Damme, actor care-i plăcea îndeosebi pentru aspectul fizic, în școala militară lucrurile au fost serioase.

Tot timpul mi-a plăcut să am grijă de mine, să am grijă ce mănânc ca să nu mă îngraș și să am o viață cât de cât echilibrată. În școala militară am început să practic bodybuilding, având în vedere că aveam câțiva colegi care practicau acest sport și, în cazul lor, se vedeau rezultatele‟, spune Daniel Vascu. Din acel moment, tânărul a mers în paralel cu sportul și viața de agent de poliție penitenciară. După absolvirea școlii, la alegerea lui, tânărul a fost repartizat la Penitenciarul Focșani. 

În decursul timpului, prin natura serviciului, agentul a interacționat cu diferite persoane private de libertate, de la oameni care considerau că sunt nevinovați, iar locul lor nu este după gratii, până la cei care își recunoșteau vina. Fiecare are o poveste în spate, iar lui Daniel Vascu i-a plăcut întotdeauna să stea de vorbă cu oamenii. „Nu am mers acolo să-i judec, au fost deja judecați. Foarte mulți dintre ei se reîntorc în penitenciar, comițând alte infracțiuni, pentru că nu au ce să facă afară, nu au locuri de muncă, nu au unde să stea, sau, dacă au unde să stea, nu au condiții bune de trai‟, adaugă acesta. 

Tinerii care își doresc să devină agenți de poliție penitenciară, nu ar trebui să se sperie de eventualele pericole, pentru că ele sunt în jurul nostru la orice pas‟, consideră Daniel Vascu. Dacă acesta este drumul pe care vor să meargă și dacă le place, „ar fi bine să încerce‟.

În prezent, tânărul lucrează la sectorul Vizite unde, „împreună cu colegii, ne ocupăm de acordarea dreptului deținuților la vizită. Introducem persoanele vizitatoare în penitenciar făcându-le controlul specific. Există o listă cu obiecte interzise, și aici enumăr doar câteva: telefon mobil, încărcător, cartelă SIM, arme albe, droguri, bani și multe altele. Vizitatorii au voie să le aducă deținuților hrană, haine, medicamente, o singură dată pe lună. Din cauza spațiului limitat, pot veni doar trei persoane la vizită: un major cu doi minori sau doi majori cu un minor‟. În decursul timpului, Daniel Vascu spune că nu a întâmpinat situații dificile în carieră.

Pasionat fiind de bodybuilding, vrânceanul își dedică mare parte din timpul liber sportului, în prezent fiind și instructor la o sală de fitness din Focșani. „Sunt afiliat Clubului Sportiv Ulise Focșani. În 2017 am participat prima dată la o competiție și, chiar în acel an, Federația Română de Culturism și Fitness introdusese o categorie nouă: games classic bodybuilding, unde trebuia să fii mult mai bine definit decât la categoria bodybuilding classic. M-am înscris la acea categogie nou-înființată, având 1,75 metri și 73 de kilograme. Competiția a avut loc la Ploiești și, la categoria mea, am obținut locul al II-lea‟, spune Daniel Vascu. Au urmat apoi alte competiții: Cupa Fedețariei (locul al II-lea), Campionatul Național (locul al IV-lea) iar ultima competiție la care a participat a avut loc în primăvara anului 2019, la Focșani, unde a obținut locul al II-lea. 

În prezent, tânărul nu mai participă la competiții însă, „dacă în două săptămâni ar urma una, sunt pregătit‟. Ia în calcul să reia participarea la astfel de concursuri după ce va împlini vârsta de 40 de ani, pentru a arăta că „se poate, indiferent de vârstă‟. Când nu este la serviciu, și nici la sală, antrenându-se sau pregătindu-i pe alți sportivi, Daniel Vascu își petrece timpul cu fetița lui în vârstă de 3 ani și 8 luni, „o frumusețe‟, căreia speră că, atunci când va mai crește, îi vor plăcea sportul și muzica. 

Colegilor de la Penitenciarul Focșani le dorește sănătate, putere de muncă și „să nu aibă evenimente negative, astfel încât să fie alături de familiile lor‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?