Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

FOTO: Vrancea și apocalipsa secetei!

Seceta face ravagii în județul Vrancea, zeci de mii de hectare de culturi agricole sunt calamitate, iar rezervele de apă scad vertiginos, ceea ce poate crea o problemă cu adevărat gravă. Există deja localități în care consumul de apă din sistemul public este raționalizat, dar există și localități în care rezervele de apă din puțuri de captare sau fântâni sunt aproape epuizate. Primarii și autoritățile naționale, județene și locale fac apel la populație să nu mai ude grădinile cu apa din rețeaua publică și să facă economie când vine vorba de consumul de apă. Cei care nu respectă aceste reguli sunt amenințați cu debranșarea.

Joi, la Prefectura Vrancea, a avut loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), fiind adoptată Hotârârea nr. 71, „privind unele măsuri ce se impun a fi luate pentru prevenirea apariției unor situații de urgență, precum și pentru limitarea efectelor acestora, necesar a fi aplicate în perioadele caniculare”.

„În timpuri extreme trebuiesc luate măsuri urgente, eficiente și integrate de toată lumea, fără excepție!”, a transmis Instituția Prefectului.

Județul Vrancea va fi afectat de un nou val de caniculă, temperaturile urmând să depășească 40 de grade la umbră. Dacă în anii trecuți temperaturile caniculare afectau în special localitățile din zona de câmpie, în prezent se înregistrează temperaturi extrem de mari și în zona de munte. Aceste temperaturi, cumulate cu lipsa precipitațiilor, sunt ingredientele principale pentru instalarea secetei pedologice și implicit, dispariția resurselor de apă. De altfel, pentru luna iulie prognoza de la Apele Române arată că debitele râurilor din bazinele hidrografice din Vrancea, cursul Siretului, sunt sub 30% din mediile multianuale lunare. 

Soveja. „Facem apel către toți cetățenii din localitate să raționalizeze apa”

În comuna Soveja oamenii se confruntă cu un deficit de apă pe care nu l-au mai întâlnit niciodată. Primarul Ionuț Filimon a precizat marți că este pentru prima dată când pâraiele care traversează localitatea aproape că au secat. Același lucru se întâmplă și cu fântânile. „În Soveja, zeci de familii suferă de săptămâni bune de lipsa apei, lucru care ne-a determinat să cerem sprijin SGA Vrancea precum și ISU Vrancea. Pâraiele Dragomira, Negru, Chiua au debitul scăzut în proporție de 90%, iar Șușița 80%. Din păcate, factorul care perturbă întreaga distribuție, rămân persoanele care în continuare udă grădinile! Facem apel către toți cetățenii din localitate să raționalizeze apa și aici mă refer la cei care beneficiază de apă din rețeaua principală. Până la înlocuirea acesteia, din păcate nu putem face nimic, bazându-ne pe buna credință a cetățenilor care realizează faptul că în astfel de momente fiecare picătură de apă contează. Facem eforturi ca problema alimentarii cu apă să fie rezolvată pe termen lung, iar pe viitor rezervele de apă pe care le înmagazinăm să fie distribuite în mod egal. Din aceste considerente am convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență cu privire la deficitul de apă“, a afirmat primarul Ionuț Filimon. 

Joi, primarul Filimon a „convocat în regim de urgență agenții economici și CLSU pentru a veni în sprijinul persoanelor vârstnice și a celor vulnerabile”. „Am stabilit că în Soveja vor funcționa două puncte de acordare a primului ajutor pe perioada caniculară, unde va fi apă și personal specializat care să acorde primul ajutor în caz de nevoie. Am mai decis să mergem cu apă la persoanele vârstnice și la familiile vulnerabile, încât să trecem peste acesta perioadă de secetă și căldură.  Primul punct de ajutor va fi amplasat pe Rucăreni în zona „Costică Joian”, iar cel de al doilea la sediul Primăriei Soveja. Ne găsiți aici în caz de nevoie! Dar, ar fi bine să evitați deplasarea în mijlocul zilei când este cel mai cald! Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, două avertizări Cod galben și Cod portocaliu de caniculă valabile în următoarele zile în mai multe zone din țară. Pe 22 şi 23 iulie, va intra în vigoare o avertizare Cod portocaliu de căldură în intensificare şi disconfort termic accentuat. Temperaturile ridicate din zilele toride de vară pot afecta grav funcționarea organismului, având efecte negative atât asupra sănătății fizice, cât și asupra celei psihice. Cei mai vulnerabili la căldura sunt copiii și batrânii, însă, fără o îngrijire corespunzătoare, oricine poate suferi de pe urma caniculei. Aveți grijă de dumneavoastră! Beți apă, evitați alcoolul și nu vă expuneți la soare dacă nu aveți treabă! De asemenea, aveți grijă și de animalele domestice care și ele suferă pe timp de caniculă!”, a transmis edilul din Soveja.

Și primarul comunei Slobozia Bradului, Merlin Ivancea, a avertizat cetățenii să consume responsabil apă deoarece sunt probleme și amenință că îi va denbranșa pe cei care lasă apa să curgă la cișmele. „Revin cu rugămintea ca toți locuitorii comunei să fie responsabili în privința consumului de apă! Nu vă bateți joc de semenii voștri făcând risipă de apă, lăsând să curgă în neștire. Atenție, cei care vor fi găsiți cu cișmele deschise lăsând apa să curgă vor fi debranșați!!!“, se arată în anunțul primarului Merlin Ivancea.

La Năruja, primarul Grigore Mihăeș, a făcut un apel către locuitorii comunei să folosească apa din sistemul public doar pentru uzul personal, mai puțin pentru udatul grădinilor. „Este secetă mare. Încercați să nu mai udați sau să luați apa din gârlă pentru udatul grădinilor. Să folosim apa pentru uzul nostru personal. Este o problemă cu apa pentru că au scăzut foarte mult izvoarele. De aceea am rugămintea să folosiți apa doar pentru uzul personal”, le-a spus primarul Mihăeș oamenilor din comună. 

Apă o dată la două zile în Vintileasca

Autoritățile comunei Vintileasca au anunțat că vor furniza apă la două zile, în intervalul orar 16-19. Primarul comunei Vintileasca, Tudorel Vâlcociu, a declarat că acest lucru se întâmplă din cauza secetei excesive. Inițial a fost stabilit un program zilnic de furnizare a apei, ulterior fiind luată decizia ca apa să fie furnizată la două zile. „Pe fondul secetei severe din această vară a scăzut nivelul pânzei freatice din zona surselor de apă care alimentează cetățenii comunei Vintileasca și nu mai putem furniza apă zilnic în localitate, fiind nevoiți să furnizăm apă la două zile, în intervalul orar 16-19. La această situație se mai adaugă și faptul că există persoane care folosesc apa pentru udatul grădinilor. Deja am demarat controale iar acolo unde vom găsi oameni care nu respectă solicitările noastre și folosesc apa pentru udatul grădinilor vor fi debranșați de la rețea“, a afirmat primarul Tudorel Vâlcociu. 

Program la furnizarea apei în orașul Panciu și comuna Străoane

CUP Focșani a anunțat, joi, că va furniza apa cu program în orașul Panciu și comuna Străoane din cauza secetei. Reprezentanții CUP au precizat că seceta extremă a redus cantitățile de apă disponibile pentru tratare și distribuire în sistemul public. „În orașul Panciu și în comuna Străoane se impune stabilirea unui program în acest sens, apa potabilă fiind furnizată zilnic între orele 5,00-9,30 și 16,00-22,00. Perioadele de pauză sunt necesare pentru refacerea stocului de apă din rezervoare. În funcție de consumul de apă sau de cantitatea de precipitații înregistrate, intervalul de furnizare a apei poate suferi modificări (poate fi redus, mărit sau poate fi asigurată apă în regim continuu)”, au precizat reprezentanții CUP Focșani. 

Culturile agricole sunt compromise de secetă

Situația este dramatică în agricultură unde lipsa de precipitații a transformat Vrancea în polul secetei din România. Au fost afectate atât culturile de toamnă dar și cele de primăvară. La Direcția Agricolă se lucrează la centralizarea proceselor verbale transmise din localități cu suprafațele agricule afectate de secetă. Peste 19 mii hectare culturi de toamnă sunt calamitate, cu procente care ajung și la 90%, însă centralizarea datelor încă nu s-a terminat. Practic, dacă anul trecut fermierii recoltau șase tone la hectar, în acest an s-au recoltat cel mult două tone. La porumb situația este și mai gravă. Cu excepția suprafețelor irigate, se estimează că întreaga suprafață cultivată cu porumb din Vrancea este compromisă de secetă. 

Pagubele provocate de secetă agricultorilor vrânceni au fost prezentate de prefectul Nicușor Halici care a arătat că este o secetă pedologică, cu un deficit de apă în sol de peste  560 litri/mp. Prefectul a subliniat că acordarea de despăgubiri pentru fermierii vrânceni care au culturile compromise de secetă, dar și investițiile în irigații sunt măsuri care trebuie implementate rapid în județ. 

Fermierii din Vrancea și Bacău au participat miercuri la o întâlnire organizată de prefectul Nicușor Halici cu generalul Gheorghe Căunei, președintele Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNACP), și Ion Sandu, președintele Societăţii Meteorologice Române. Acesta din urmă a declarat că seceta de acum este numai începutul şi că „vor veni vremuri grele”. El a arătat că atât guvernele dar și fermierii trebuie să se pregătească pentru perioadele de secetă din anii viitori. Pe de o parte trebuie realizate sisteme de irigații, cu perdele de protecție agricolă, sisteme antigrindină și de creștere a precipitațiilor, iar fermierii să aleagă soiuri rezistente la secetă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?