Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

FOTO: „Vor veni vremuri grele”. Sistemul antigrindină și combaterea efectelor secetei, subiectele întâlnirii dintre fermieri din Vrancea și Bacău și autorități

Fermierii sunt avertizați de specialiști că seceta din acest an este doar începutul și trebuie să se pregătească pentru vremuri grele. Ieri, fermierii din Vrancea și Bacău au participat la o întâlnire organizată de prefectul Nicușor Halici cu generalul Gheorghe Căunei, președintele Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNACP), și Ion Sandu, președintele Societăţii Meteorologice Române. Dezbaterea a vizat sistemul antigrindină precum și măsurile potrivite și eficiente de combatere și diminuare a efectelor secetei. Întâlnirea a degenerat în dispute verbale după ce fermierii din Bacău au acuzat că rachetele antigrindină au provocat seceta din regiunea Moldovei. Fermierii au cerut ca Vrancea să fie declarată zonă calamitată și să fie acordate despăgubiri pentru culturile afectate de secetă. Disputele au depășit limitele unui dialog civilizat și onest în care să fie identificate soluții pentru problemele fermierilor, iar prefectul Nicușor Halici le-a spus celor din Bacău să meargă la prefectul de acolo și să-și expună doleanțele.

Ulterior, spiritele s-au calmat însă prognozele specialiștilor nu au fost deloc optimiste. Până la sfârșitul lunii iulie, specialiștii Direcției Agricole vor finaliza centralizarea rapoartelor operative cu datele din teren, iar la începutul lunii august va fi transmisă baza de date centralizată cu toate terenurile calamitate și cu informații despre gradul de calamitate a terenurilor arabile însămânțate cu culturi de toamnă de pe raza județului Vrancea. Am solicitat ministrului Agriculturii, Petre Daea, să continue demersurile de renegociere PNRR pentru a include la finanțare investițiile în agricultură – este vital pentru întreaga țară și cu atât mai mult pentru Vrancea, unde continuarea Canalului Siret-Bărăgan trebuie inclusă ca investiție prioritară. Este necesară accelerarea procedurii de identificare a resurselor de finanțare pentru achiziționarea avioanelor de stimulare a precipitațiilor și alocarea a 2-3 avioane de acest tip în zona Moldova (specific, Aeroportul Bacău, care se află în mijlocul tehnic al întregii regiuni), a spus prefectul Nicușor Halici.

Preşedintele Societăţii Meteorologice Române, Ion Sandu, a declarat, că seceta de acum este numai începutul şi vor veni vremuri grele. El a arătat că atât guvernele dar și fermierii trebuie să se pregătească pentru perioadele de secetă din anii viitori. Pe de o parte trebuie realizate sisteme de irigații, cu perdele de protecție agricolă, sisteme antigrindină și de creștere a precipitațiilor, iar fermierii să aleagă soiuri rezistente la secetă. „Vor veni vremuri grele. Eu vă înţeleg disperarea. Secetele vor fi atât de cumplite, încât, repet, vă înţeleg disperarea. Dar faceţi foarte mult rău dacă anulaţi acest plan antigrindină. Ca să reducem efectele secetelor care vor veni, trebuie făcute irigaţii. Şi dumneavoastră sunteţi într-o zonă binecuvântată. Pe fiecare râu mijlociu trebuie un mini-baraj. Trebuie făcute perdele de protecţie agricolă. (…) Sistemul antigrindină şi creştere a precipitaţiilor este o componentă din aceste patru măsuri pe care trebuie să le ia guvernele pentru perioadele care vor veni. Şi a patra este investirea banilor în cercetare, să alegem soiuri rezistente la secetă (…) Seceta este atât de cumplită, încât nu vă imaginaţi şi este numai începutul”, a spus Ion Sandu în cadrul întâlnirii.

La rândul său, președintele AASNACP, generalul Gheorghe Căunei Florescu, le-a prezentat fermierilor programul de creștere a precipitațiilor care a fost pregătit în ultimii ani. „Din 2019 au început teste experimentale, suntem într-un program pentru a achiziționa 8 avioane la nivelul României. Dacă am avea avioane, am face apă, cum am făcut în Constanța și Tulcea”, a spus generalul Gheorghe Căunei Florescu. Acesta a explicat că rachetele antigrindină nu alungă norii. „Cei care stau pe ogor şi văd că dispar norii… nu dispar norii. Balanţa de apă nu se schimbă. Noi urmărim numai norii care produc grindină. Dacă nu acţionăm, acolo, în zona respectivă, va cădea grindină şi va produce distrugeri. Dacă acţionăm, cade numai apă. Dar numai acolo, nu în altă parte”, a precizat președintele AASNACP.

Conform acestuia, „prin lege este prevăzut să achiziţionăm opt avioane care să însămânţeze norii şi să crească precipitaţiile. Am făcut toate procedurile legale şi trebuie să identificăm finanţarea. Avem certitudinea că vom primi bani din PNRR şi vom achiziţiona aceste avioane. Dacă nu, actuala conducere, Guvernul, caută surse de finanţare să cumpărăm aceste avioane. Acum, dacă aş avea două avioane aici, în Vrancea, vă spun că într-o săptămână se schimbă situaţia. (…) A doua tehnologie este tehnologia generatoarelor şi a baloanelor, pe care poate să o achiziţioneze orice fermier, cu avizul nostru. Orice tehnologie funcţionează, dacă ai aparatura necesară să vezi ce se întâmplă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?