Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

VIDEO : Consiliul Local Focșani a aprobat proiectele boicotate de liberali


Consiliul Local a aprobat, ieri dimineață, cele trei proiecte de hotărâre pentru accesarea de fonduri europene, proiecte pe care liberalii focșăneni nu au dorit să le voteze la ședința de săptămâna trecută. Este vorba despre trei proiecte care vizează accesarea fondurilor europene pentru comunitățile marginalizate din municipiului Focșani și pentru reabilitarea monumentelor istorice din Focșani. Liberalii s-au abținut de la vot și luni dimineață, dovedind încă o dată că ordinele venite de la șefii PNL Vrancea, de la președintele Cătălin Toma sunt mai presus de interesele focșănenilor. Ba chiar au pregătit un mic circ mediatic, cu un consilier județean care a venit special să filmeze recitalul liberalilor. Rolul principal i-a revenit lui Nicu Tănase, care a jucat partitura indignatului însă care a tăcut mâlc atunci când consilierul Bogdan Matișan i-a reproșat că, dacă dorea să afle informații suplimentare despre proiecte, trebuia să întrebe în comisiile de specialitate, cu jumătate de oră înainte de ședință și unde au participat funcționarii primăriei.  
    Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, le-a spus liberalilor că ședința a fost organizată la ora 9 dimineața deoarece termenul de depunere a unuia dintre proiecte expira luni, la ora 16. „Dacă aveați bunăvoința de a vota joi aceste proiecte, nu mai aveam această ședință. Sunt proiecte de maximă urgență. Trebuie să încărcăm toate informațiile pe platforma electronică până la ora 16 pentru accesarea de fonduri europene”, a spus primarul Cristi Misăilă. Explicațiile primarului nu au fost de ajuns pentru liberali. Culmea penibilului, nici după ce au văzut, negru pe alb, precizările din Ghidul Solicitantului pentru proiectul „Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală pentru comunitățile marginalizate din Municipiul Focșani”, liberalii nu au înțeles că este un termen limită pentru depunerea proiectelor și au reproșat că nu s-a făcut mai repede acest proiect.

    Două dintre proiectele de ieri au vizat aprobarea parteneriatului pentru formarea Grupului de Acțiune Locală și depunerea proiectului „Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală pentru comunitățile marginalizate din Municipiul Focșani”. Selectarea partenerilor a fost realizată conform procedurilor legale, anunțurile fiind postate regulat pe pagina de internet a administrației locale. Cei doi parteneri selectați au fost  Asociația „Viitor pentru femei” din comuna Vînători și societatea comercială Nuevo Marcom București.
    Al treilea proiect a avut ca obiect completarea unei anexe la Strategia de Dezvoltare Durabilă a municipiului Focșani 2014-2020. Practic, au fost introduse pe lista clădirilor monument istoric ce pot fi reabilitate încă patru clădiri din Focșani. Este vorba despre clădirea fostului Tribunal, Casa Alaci – sediul Muzeului de Istorie, Casa Tatovici- sediul Secției de Științele Naturii și Biserica „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Piața Unirii. Pentru reabilitarea clădirilor monument instoric vor fi depuse proiecte cu finanțare din fonduri europene, cu valori de peste patru milioane euro. Valoarea este justificată de lucrările tehnice speciale de consolidare, două dintre ele fiind grav afectate de cutremurele din ultimii ani. De exemplu, clădirea Tribunalului este trecută pe lista clădirilor cu bulină roșie, fiind considerată o clădire cu risc seismic maxim. Casa Tatovici a fost grav afectată la cutremurul de 5,7 grade din noiembrie 2014, obiectele de expoziție din interior fiind mutate în alt spațiu deoarece condițiile sunt improprii și exista chiar riscul unei explozii.


5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?