Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Un șofer licențiat pe ,,studiul de impact auto-pietoni” a făcut o expertiză extrajudiciară, după ce a accidentat mortal o femeie

Un tânăr de 25 de ani din Odobești a fost condamnat definitiv, anul acesta, pentru un accident mortal în care a fost implicat ca șofer în noiembrie 2017, victimă fiind o femeie în vârstă de 77 de ani. Din ce s-a reținut în timpul anchetei, la data evenimentului rutier tânărul se întorcea acasă, iar pe DN-2N, din cauza neatenției și a vitezei de deplasare, a acroșat-o cu partea frontală stânga pe victimă, care se angajase neregulamentar în traversarea străzii. În condițiile în care a fost stabilită o culpă comună și că accidentul putea fi evitat atât de către șofer cât și de victimă, inculpatul a arătat că nu se face vinovat. Acesta a declarat că la momentul respectiv a observat o siluetă în mișcare, fără a realiza pe moment că era vorba de o persoană, mai ales că era întuneric, și că a redus viteza. Abia când s-a apropiat a observat că era vorba de o persoană care traversa și, chiar dacă a încercat să evite impactul trăgând dreapta de volan și frânând cât a putut de tare, a lovit persoana cu partea stângă-față a mașinii.

Inculpatul a precizat că persoana vătămată avea o găleată cu lapte în mână, care, după impact, s-a împrăștiat pe parbriz și nu a mai văzut nimic, astfel că nu știe cum a fost proiectată persoana după impact. Ulterior, concluzia a fost aceea că șoferul avea viteză și că, dacă ar fi rulat cu o viteză maximă admisă în localitate de 50 km/h s-ar fi oprit cu mult înainte de locul în care a fost acroșată victima, iar accidentul nu s-ar fi produs.

În instanță, inculpatul a declarat că a urmat cursurile facultății de inginerie mecanică, iar licența sa a fost ,,studiul de impact auto-pietoni”, ocazie cu care a realizat că anumite calcule din raportul de expertiză sunt greșite, astfel că a făcut o expertiză extrajudiciară pe care a depus-o la dosar, apreciind că se deplasa cu viteza legală, respectiv 50-60 km/h.

În timpul anchetei, fiii și nepoții victimei s-au constituit părți civile cu 13.219 lei daune materiale, reprezentând contravaloarea cheltuielilor de înmormântare și pomeni ulterioare, câte 40.000 de euro sau 186.200 de lei la cursul valutar al zilei, pentru fiecare dintre cei doi fii, și câte 20.000 de euro sau 93.100 de lei la cursul valutar al zilei, pentru fiecare dintre cei trei nepoți, însă instanța a acordat doar o parte dintre daunele solicitate. „(…) condamnă pe inculpatul (…) la o pedeapsă de 2 ani închisoare, pentru ucidere din culpă, (…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, (…) pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul uneia dintre următoarele entităţi din comunitate menţionate în baza de date afişată de Direcţia Naţională de Probaţiune, respectiv Primăria oraşului Odobeşti sau Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobeşti (tipul de activitate va fi stabilit de către consilierul de probaţiune).

(…) admite în parte acţiunea civilă exercitată de părţile civile (…) şi Spitalul Judeţean de Urgenţă ,,Sf. Pantelimon” Focşani. Obligă partea responsabilă civilmente – SC (…) Asigurare-Reasigurare S.A., la despăgubiri civile, astfel: la plata sumei de 3.304,78 lei, cu titlu de daune materiale (cheltuieli cu înmormântarea şi celelalte obiceiuri creștinești ulterioare), şi a sumei de 50.000 de lei, cu titlu de daune morale, către partea civilă (… fiul defunctei); la plata sumei de 3.304,78 lei, cu titlu de daune materiale (cheltuieli cu înmormântarea şi celelalte obiceiuri creștinești ulterioare), şi a sumei de 50.000 de lei, cu titlu de daune morale, către partea civilă (… fiul defunctei); la plata sumei de 25.000 de lei, cu titlu de daune morale, către partea civilă (… nepoata defunctei); la plata sumei de 25.000 de lei, cu titlu de daune morale, către partea civilă (… nepotul defunctei); la plata sumei de 25.000 de lei, cu titlu de daune morale, către partea civilă (… nepoata defunctei); la plata sumei de 147,08 lei, reprezentând despăgubiri materiale (contravaloarea cheltuielilor ocazionate cu spitalizarea defunctei), cât si la plata dobânzilor legale aferente sumei, calculate de la data producerii prejudiciului, respectiv 03.11.2017, şi până la achitarea integrală a debitului, reprezentând despăgubiri materiale, către partea civilă Spitalul Judeţean de Urgenţă ,,Sf. Pantelimon” Focşani. Respinge restul pretenţiilor civile ca neîntemeiate. (…) admite în parte plata cheltuielilor judiciare efectuate de partea civilă (…) și obligă partea responsabilă civilmente – SC (…) Asigurare-Reasigurare S.A., la plata sumei de 1.250 de lei – reprezentând cheltuieli judiciare (onorariu avocat ales, conform chitanţei depuse la dosar)”, se arată în sentința rămasă definitivă, după respingerea apelului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?