Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Hajj, cel mai mare pelerinaj musulman, a început joi în Arabia Saudită

Sute de mii de musulmani din lumea întreagă s-au reunit în Arabia Saudită pentru a asista joi la începutul ritualurilor programate în cadrul celui mai amplu pelerinaj Hajj din ultimii trei ani, după ce epidemia de coronavirus a determinat organizarea în format redus a acestui eveniment anual la ediţiile sale din 2020 şi 2021, informează DPA. Presa saudită a arătat joi imagini cu numeroşi pelerini care părăseau oraşul sfânt Mecca şi se îndreptau spre o vale din apropiere, Mina, unde vor petrece această noapte înainte de a merge spre Muntele Arafat – locul în care pelerinajul Hajj va ajunge la apogeu, în ziua de vineri.

Pelerinii musulmani au ajuns joi după-amiază în Mina, a anunţat SPA, agenţia de presă oficială din Arabia Saudită, care nu a precizat însă numărul exact al participanţilor. Agenţia saudită a publicat imagini cu pelerini îmbrăcaţi în alb care se plimbau prin Mina, un veritabil „oraş” format din mii de corturi, situat la 7 kilometri nord-est de Mecca.

În aprilie, autorităţile din Arabia Saudită, locul de naştere al islamului, au anunţat că vor creşte la 1 milion numărul musulmanilor care vor putea să participe la ediţia din acest an a pelerinajului Hajj venind din ţară sau din afara regatului, după ce accesul a fost limitat doar la pelerinii din ţară în ultimii doi ani din cauza pandemiei de COVID-19.

Anul trecut, ritualul a fost organizat în format redus: doar 60.000 de saudiţi şi rezidenţi musulmani din ţară, care erau vaccinaţi cu schemă completă împotriva noului coronavirus, au avut voie să participe la Hajj, pentru a se reduce astfel riscul de răspândire a virusului SARS-CoV-2.

Înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, aproximativ 2,5 milioane de musulmani din lumea întreagă se reuneau în Arabia Saudită pentru a participa la Hajj, cea mai mare congregaţie a islamului.

Pentru ediţia din acest an, pelerinii eligibili trebuie să aibă vârste de până la 65 de ani şi să fie vaccinaţi anti-COVID-19 cu schemă completă.

În timpul Hajj-ului, pelerinii se reunesc la Marea Moschee din Mecca şi păşesc în jurul Kaaba, o structură cubică neagră, în direcţia căreia credincioşii musulmani din lumea întreagă efectuează cele cinci rugăciuni zilnice. Marele pelerinaj de la Mecca este unul dintre cei cinci piloni ai islamului şi o datorie pe care toţi musulmanii apţi de muncă trebuie să o îndeplinească o dată în viaţă, dacă dispun de mijloacele financiare şi fizice necesare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?