Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO: Vrancea, la un pas de a fi declarat județ calamitat! Seceta a distrus 90% dintre culturi

Prefectul Nicușor Halici a efectuat ieri o vizită de lucru pe Canalul Siret-Bărăgan, în punctul de întâlnire cu Canal Șoimu. Acesta a fost însoțit de directorul Direcției Agricole Vrancea, Ticu Costandache, și directorul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare Vrancea, Eugen Popa. „Am vrut să avem și o perspectivă a stadiului fizic al lucrărilor la Canalul Siret-Bărăgan, sectorul care este deja realizat în proporție de 80%. Diferența de 20% mai înseamnă 40 de milioane de euro la acest moment. Avem nevoie de hrană. Ne aflăm într-unul din cei mai secetoși ani de când se fac cercetări meteorologice, ceea ce înseamnă că realizarea acestui segment de 20% din lucrările pe Canalul Siret-Bărăgan, de la intrarea în Siret și până la kilometrul 23, reprezintă o valoare insignifiant de mică în comparație cu avantajele pe care le-ar aduce prin irigarea unor suprafețe imense, aproximativ 50 de mii de hectare care ar putea fi irigate.

Traversăm unul din cei mai secetoși ani în care înregistrăm calamități de 90% la culturile de toamnă. Adică avem 10% din cantitățile cultivate și recoltate în anul 2021. Sper să avem un ministru al Agriculturii care să continue politica de dezvoltare a agriculturii, iar la nivelul județului Vrancea să continue proiectul de investiții la Canalul Siret-Bărăgan”, a afirmat prefectul Nicușor Halici. Vizita în teren a venit după ce, în prealabil, prefectul Nicușor Halici s-a întâlnit cu oameni de afaceri vrânceni care exploatează mii de hectare de teren agricol și care au arătat că seceta care afectează grav județul Vrancea poate fi combătută doar prin intermediul irigațiilor. Aceștia au arătat că o soluție ar fi continuarea lucrărilor la Canalul Siret Bărăgan și reconectarea Canalului Șoimu la sistemul de irigații.

De mai mulți ani mă chinui să iau în administrare două canale dezafectate și să le decolmatez pe banii mei și să le pot folosi pentru irigații. După ani de demersuri am reușit să obțin acordul să folosesc aceste canale, dar doar pentru câteva luni. Nimeni nu întreabă cu ce costuri am reușit să fac aceste canale funcționale. Chiar și așa, apa este insuficientă. Pentru a putea iriga cât mai multe terenuri am săpat puțuri și am făcut lagune în care depozităm apa. Dar tot ce facem este din banii noștri, cu eforturi proprii, nu avem niciun sprijin din partea statului. Ba mai mult, instituțiile statului ne blochează cu o multitudine de avize. Am ajuns ca la o procedură de scoatere a unui teren din agricol în non-agricol sau piscicol, pentru a putea face aceste lagune, să dureze ani de zile. În agricultură dacă nu faci lucrurile la timp se pierde toată producția. De aceea noi nu putem aștepta ani de zile după niște avize”, a susținut omul de afaceri Vasilică Pamfil.

Dacă dorim putem face din Vrancea dintr-un pol al secetei un pol al culturilor irigate

Și Gelu Scutaru, om de afaceri și agricultor, susține că sunt soluții ieftine pentru a putea iriga și a avea o agricultură performantă chiar și în anii secetoși. „Dacă se vrea la nivelul autorităților statului, sunt soluții pentru a avea apa necesară pentru irigații și cu costuri mici. Putem face lacuri pe râurile din Vrancea unde să acumulăm apă iarna sau primăvara, când sunt inundații, sau perioade cu precipitații abundente. De exemplu pe râul Șușița se poate realiza un lac, sau mai multe lacuri de acumulare, de milioane de metri cubi de apă fără costuri mari. Dacă dorim putem face din Vrancea dintr-un pol al secetei un pol al culturilor irigate”, a afirmat Gelu Scutaru.

O altă problemă ridicată de agricultori a fost cea referitoare la prețul facturilor la energia electrică folosită la irigații. Aceștia au solicitat ca Guvernul să intervină și să subvenționeze integral facturile la energia electrică consumată pentru irigații. Aceștia au susținut că acest lucru se întâmpla în urmă cu trei ani. Investițiile în realizarea Canalului Siret-Bărăgan, tronsonul Haret, vor asigura irigarea unei suprafețe de aproximativ 43 mii hectare la nivelul județului Vrancea. Ministerul Agriculturii a anunțat că valoarea acestei investiții în infrastructura de irigații a fost estimată la 711,1 milioane lei. Tronsonul Haret din Canalul Siret-Bărăgan este de la barajul Călimănești până la km 23. Prin realizarea acestui obiectiv de investiții, se vor crea condiții favorabile pentru extinderea și suplimentarea sistemului de irigații Ruginești – Pufești – Panciu pe o suprafață de până la 20.712 ha, pentru înființarea și extinderea unor sisteme de irigații, precum cel de la Mărășești de 3.595 ha, cu extindere de 1.100 ha. De asemenea, în sistemul Biliești – Slobozia Ciorăști vor putea fi irigate 15.000 hectare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?