Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Japonia: Un oraș activează sistemul de alertă pentru a a-și avertiza locuitorii să nu consume pește fugu


Un oraș japonez a activat sistemul de alertă pentru a a-și avertiza locuitorii să nu consume fugu, după ce părțile toxice ale peștelui balon au fost puse în vânzare din greșeală într-un supermarket local, relatează AFP. Un magazin situat la Gamagori, în centrul Japoniei, a vândut cinci pești fugu fără a înlătura ficatul, organ care poate conține tetrodotoxină, o otravă puternică pentru care nu există niciun antidot. Trei dintre acești pești au fost depistați dar alți doi rămân de negăsit, a declarat pentru AFP un responsabil al prefecturii, Koji Takayanagi. „Facem apel la locuitori să nu mănânce fugu folosind sistemul de alertă al orașului Gamagori”, care difuzează mesajul prin intermediul portavocilor, a precizat el. „Consumul de ficat de fugu poate paraliza nervii motori și, în cazul cel mai grav, poate provoca un stop respirator cauzator de moarte”, au reamintit autoritățile locale.
În opinia consumatorilor, la amorțeala provocată buzelor de contactul cu o picătură infinitezimală de otravă se adaugă plăcerea degustării acestei delicatese scumpe cu carne dulce care, atunci când sunt înlăturate părțile periculoase (ficat, intestine și piele) și poate fi consumată crudă (sashimi) sau gătită. Un bucătar are nevoie de circa 5 ani pentru a trece examenul de autorizare pentru prepararea peștelui fugu, întrucât există reglementări foarte stricte care explică numărul relativ scăzut de accidente mortale.
Totuși se înregistrează nenumărate incidente în fiecare an în Japonia, zeci de persoane suferind efecte secundare, potrivit Ministerului Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?