Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

FOTO: Elevi de 10 la Evaluarea Națională 2022. Interviu cu Andreea Lăbunț, absolventă a Școlii Gimnaziale „Barbu Ștefănescu Delavrancea” Năruja

Cu 10 pe line la Evaluarea Națională, Andreea Lăbunț, absolventă a Școlii Gimnaziale Barbu Ștefănescu DelavranceaNăruja, este nu doar mândria familiei, ci și a întregii comunități. Frumoasă, inteligentă și jovială, Andreea Lăbunț este dovada faptului că studiul intens, atenția acordată profesorilor de la clasă și seriozitatea depusă la teme, au fost ingredientele necesare obținerii acestei performanțe. Fără sprijinul Cameliei Lăcătuș, profesoară de Limba și literatura română și a Elenei Doina Pavil, profesoară de Matematică, adolescenta spune că nu ar fi reușit să înțeleagă la fel de bine materiile și să prindă drag de școală. Motiv pentru care le mulțumește atât lor, cât și tuturor profesorilor de la clasă.

Cu toate că a avut mereu media generală 10, tânăra nu se aștepta ca aceeași notă perfectă să fie obținută și la Evaluarea Națională. „Am avut emoții pentru ambele materii, dar, după ce am ieșit din sala de examen, mi-am dat seama că va fi bine pentru că m-am verificat cu colegii. Am insistat să merg la școală să văd rezultatele, nu doar pe site. M-am bucurat foarte mult când am văzut că este 10 la ambele. A fost oarecum o aprobare a faptului că am muncit cu un scop”, consideră Andreea. De altfel, începând din clasa a IV-a și până în clasa a VIII-a, adolescenta a obținut premii și rezultate deosebite „la toate olimpiadele” la care a participat, atât la Limba și literatura română, cât și la Matematică.

Premiul I obținut în clasa a V-a la Olimpiada «Universul Cunoașterii prin Lectură» desfășurată la Iași, mi-ar fi putut asigura un loc la orice liceu mi-aș fi dorit, pe profil uman, fără să mai susțin examenul de Evaluare Națională”, spune Andreea. Cu toate acestea, a ales să susțină examenul și să fie acum cu un pas mai aproape de liceul la care dorește să studieze din toamnă, mai precis Colegiul Național „Unirea” Focșani, oscilând între Matematică-Informatică sau Biologie-Chimie. Anul acesta, la etapa județeană a Olimpiadei de Limba și literatura română, Andreea a obținut premiul I, calificându-se la etapa națională care a avut loc la Târgoviște, și unde a primit mențiune. Tot în acest an, la etapa județeană a Concursului Național de Matematică „Olimpiada satelor din România”, a primit premiul I, iar la etapa națională de la Cluj s-a clasat în primii 20 pe țară.

Educația stă la baza succesului”

Pe lângă teme, olimpiade și concursuri școlare, în toți acești ani, Andreea a avut timp să meargă și la dansuri, făcând parte, de patru ani, din Ansamblul Folcloric „Comoara Vrancei”. Acomodându-se rapid cu atmosfera și învățând relativ ușor pașii de dans, tânăra a descoperit că-i plac dansurile populare, iar acum spune că îi este recunoscătoare „doamnei Adriana Bratie, coordonatoarea ansamblului și bibliotecară în cadrul Bibliotecii comunale din Năruja, care, pe lângă faptul că mi-a insuflat pasiunea pentru carte, lectură și cultură, a fost și un adevărat sfătuitor și, ori de câte ori am avut nevoie, am găsit sprijin”. Cea mai importantă lecție pe care a învățat-o de la părinții ei a fost aceea că „educația stă la baza succesului”, așa că Andreea a realizat încă de la o vârstă fragedă că trebuie să fie o elevă silitoare și să nu amâne niciodată temele pentru o dată ulterioară.

Chiar și experiența celor patru ani în cadrul ansamblului folcloric au învățat-o o lecție prețioasă: dorința de a ajuta comunitatea să se dezvolte și să-și păstreze tradițiile și obiceiurile. „Fac parte dintr-o comunitate foarte activă pe plan cultural și mi-am dorit să fiu și eu părtașă la această activitate, sub formă de voluntariat, tocmai pentru a duce mai departe tradițiile și pentru a valorifica tot ceea ce se păstrează la noi în zonă. Participăm la concursuri și festivaluri prin țară, dar au loc festivaluri și în zona mea. Anul acesta suntem invitați la un festival la Iași. La concursurile la care am mers, am obținut premii remarcabile. Ultima oară, în 2019, am obținut premiul I la festivalul de la Iași, la categoria tradiții și obiceiuri”, spune Andreea.

Atât mama, care este profesoară de engleză, cât și tatăl, care este agent de poliție, i-au oferit Andreei tot sprijinul de care a avut nevoie, iar acum le este recunoscătoare pentru că „au știut să mă îndrume spre cele mai bune alegeri și au fost întotdeauna prezenți cu un sfat care s-a dovedit folositor”. Profesorilor care i-au ghidat pașii în cei patru ani de gimnaziu, adolescenta le este „profund recunoscătoare pentru că au contribuit la formarea mea, m-au susținut și mi-au oferit mereu sprijinul de care am avut nevoie. Fiecare dintre ei a reușit să-și pună amprenta asupra caracterului meu‟.

O felicităm pe Andreea Lăbunț pentru rezultatele obținute, și-i dorim succes în continuare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?