Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Procurorul Nicolae Pîrcălăbescu, candidat la alegerile din CSM; de-a lungul carierei a fost subofițer MApN, avocat și consilier local

Nicolae Pîrcălăbescu, prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, este unul dintre candidații la alegerile pentru desemnarea viitorilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Este și singurul candidat din Vrancea, de altfel. Pe „palierul” său, anume ca membru din partea parchetelor de pe lângă tribunale, sunt alți patru candidați – de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov și Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Potrivit organizării CSM, Secția pentru procurori are 5 membri: un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de la Direcția Națională Anticorupție sau de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, un procuror de la parchetele de pe lângă curțile de apel, unul de la parchetele de pe lângă judecătorii și doi de la parchetele de pe lângă tribunale. CSM a făcut publice toate dosarele candidaților, în condițiile în care adunările generale pentru alegerea membrilor au fost stabilite a se desfășura pe 22 iunie. În cazul în care nu se întrunește cvorumul necesar, a fost stabilită o a doua dată, pe 29 iunie.

În ceea ce îl privește pe prim adjunctul PT Vrancea, acesta are o experiență de aproape 17 ani în funcție, fiind numit procuror în luna mai 2005. Anterior, a fost consilier juridic colaborator la Ministerul Sănătății (septembrie 1998 – decembrie 1999), subofițer MApN (1990 – 2000), avocat în Baroul Vrancea (din anul 2000) și consilier local în Consiliul Local Focșani (2004-2006).

Ca procuror, a fost numit prima dată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu, iar de-a lungul carierei a fost prim procuror al Parchetului Local Adjud (iunie 2009 – aprilie 2010; noiembrie – decembrie 2014), prim procuror la Panciu (ianuarie 2012 – aprilie 2013; martie – septembrie 2014; decembrie 2018 – decembrie 2020). Din decembrie 2021 este adjunct la PT Vrancea.

În timp, din ce se arată în CV-ul său, procurorul Pîrcălăbescu a obținut două doctorate – „Adevăr și dreptate în filosofia lui Aristotel”, în anul 2010, la Universitatea „Al. I. Cuza” Iași -Facultatea de Filosofie, și în Drept penal, la Universitatea București – în 2017. Totodată, acesta are și un master în specializarea Științe penale și criminalistice, obținut tot în 2017, la Universitatea „Dunărea de Jos” Galați.

Din ce se arată în proiectul cu care vrea să își convingă colegii magistrați să îl voteze, Nicolae Pîrcălăbescu consideră că rolul Consiliului Superior al Magistraturii trebuie să fie unul și mai activ, în sensul de a-și cimenta „cooperarea cu celelalte puteri, să dezvolte un dialog constructiv pentru îmbunătățirea legislației în domeniul justiției”, pentru o mai bună funcționare a sistemului judiciar. Adjunctul PT Vrancea vine totodată și cu câteva propuneri pentru modificarea unor articole din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor și atrage atenția, în altă ordine de idei, că „se impune identificarea unor măsuri legislative și administrative atât până la ocuparea posturilor de procuror într-o proporție rezonabilă, pentru a asigura o funcționare eficientă a unităților de parchet pentru înfăptuirea actului de justiție, cât și ulterior”.

Printre măsurile legislative și administrative propuse ar fi suplimentarea numărului de posturi de procuror, dar și de personal auxiliar, modificarea circumscripțiilor unor judecătorii și parchete – prin rearondarea unor localități din aria de competență teritorială a parchetelor mai aglomerate la parchete mai puțin aglomerate, accesul procurorilor la datele din sistemul ECRIS al instanțelor, pentru a putea consulta practica judiciară, continuarea programelor de digitalizare a justiției, specializarea personalului, degrevarea procurorilor de alte activități conexe, detașarea în cadrul Ministerului Public a ofițerilor de poliție judiciară și întărirea coperării cu Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

În finalul proiectului, prim procurorul adjunct din Vrancea arată că „o mai mare implicare a tuturor procurorilor care fac parte din Ministerul Public va duce în mod sigur la îmbunătățirea considerabilă a activității tuturor parchetelor, la realizarea în condiții mai bune a actului de justiție și în final la consolidarea Statului de drept”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?