Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Explozii la sediul Ministerului Securităţii Publice de la Tiraspol, capitala regiunii separatiste transnistrene

Mai multe explozii au avut loc luni la sediul Ministerului Securităţii Publice de la Tiraspol, capitala regiunii separatiste Transnistria susţinută de Rusia, după un atac cu lansatoare de grenade care nu s-a soldat cu răniţi, a anunţat poliţia transnistreană, informează AFP. „Ferestrele etajelor superioare au fost sparte. O coloană de fum iese din birouri. Teritoriul adiacent este încercuit de poliţişti”, a declarat poliţia transnistreană într-un comunicat. Potrivit primelor informaţii, clădirea a fost vizată de tiruri de lansatoare de grenade portative, precizează comunicatul. „Nimeni nu a fost rănit”, subliniază acesta. Exploziile au avut loc luni în jurul orelor 15:00 GMT, potrivit unor martori citaţi de mass-media locale.

În fotografii publicate pe reţele sociale de către martori se poate vedea uşa de la intrare în clădire distrusă şi ferestrele imobilului vecin sparte. Pompieri şi poliţişti au fost desfăşuraţi la faţa locului, iar traficul rutier din centrul oraşului a fost blocat de poliţie. Lunea a fost declarată zi de sărbătoare în Transnistria, cu ocazia Paştelui ortodox. Învecinându-se cu Ucraina, Transnistria şi-a proclamat independenţa faţă de Republica Moldova după un scurt război civil care a urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice. Regiunea separatistă are propria monedă şi propriile forţe de securitate. Acest teritoriu, care numără circa 500.000 de locuitori, este însă puternic dependent de Rusia, care îi furnizează gratuit gaz şi a desfăşurat acolo 1.500 de militari. Transnistria nu este recunoscută ca stat independent de comunitatea internaţională, inclusiv de Moscova, care o consideră însă un cap de pod situat nu departe de frontierele Uniunii Europene.

Rusia nu vede niciun risc în regiunea separatistă a Republicii Moldova Transnistria şi doreşte o soluţionare paşnică a situaţiei de acolo, a informat luni agenţia de presă Interfax, citându-l pe viceministrul rus de externe Andrei Rudenko, notează agenţia Reuters. Rustam Minnekaev, comandantul adjunct al districtului militar central rus, a fost citat anterior de agenţiile de presă de stat ruse declarând că controlul deplin al Rusiei asupra sudului Ucrainei i-ar da accesul în Transnistria, o parte separatistă ocupată de ruşi în vestul Republicii Moldova.

Printre altele, Ministerul de Externe rus a negat informaţiile despre planuri ale Moscovei privind un referendum asupra secesiunii regiunii Herson din sudul Ucrainei, notează luni agenţia DPA. „Nu am auzit nimic despre asta”, a declarat viceministrul de externe Andrei Rudenko, întrebat de jurnalişti. Speculaţiile despre pregătirea unui astfel de referendum, aşa cum s-a întâmplat în Peninsula Crimeea în 2014 sau în legătură cu republicile separatiste din Donbas, s-au amplificat recent. Printre altele, se spune că au apărut pliante cu îndemnuri la un astfel de referendum în regiunea Herson.

O întâlnire între ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba nu este nici ea planificată în prezent, a spus Rudenko. Înainte de a avea loc o întâlnire faţă în faţă a delegaţiilor de negociere, ar trebui făcute progrese substanţiale. Potrivit Moscovei, ea a predat Kievului propunerile sale săptămâna trecută şi acum acuză Ucraina că tergiversează negocierile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?