Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Bătut și cu banii luați: și-a retras plângerea împotriva agresorului, așa că a fost pus să achite cheltuieli de judecată

Un conflict între doi bărbați din Gugești s-a încheiat după mai bine de doi ani în instanță, fără însă ca judecătorii să stabilească vinovăția celui acuzat de lovire sau alte violenţe. Aceasta pentru că, după doi ani, în instanță, partea vătămată a anunțat că îşi retrage plângerea prealabilă formulată împotriva agresorului, întrucât s-au împăcat. Nu fusese totuși doar o mică ceartă, dat fiind că partea vătămată avea un certificat medico-legal din care reieșea că avusese nevoie de 12, 14 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Mai mult decât atât, în timpul anchetei, partea vătămată chiar dorise ca inculpatul să răspundă pentru ceea ce făcuse, inclusiv civil, așa că solicitase ca acesta să fie obligat să îi achide despăgubiri de 4.000 de lei. Din ce se reținuse în rechizitoriul trimis în instanță, conflictul avusese loc în ianuarie 2020, când inculpatul, aflat sub influența alcoolului, lovise partea vătămată cu pumnii și palmele în zona feței și a corpului. Dar pentru că retragerea plângerii a însemnat că s-a înlăturat răspunderea penală a inculpatului, instanța a dispus încetarea procesului penal. 

Cu toate acestea, retragerea plângerii mai înseamnă ceva din punct de vedere al reglementărilor legale, după cum se arată în minuta instanței: „Cheltuielile judiciare avansate de stat sunt suportate după cum urmează: (…) 2. în caz de încetare a procesului penal, de către: (…) b) persoana vătămată, în caz de retragere a plângerii prealabile sau în cazul în care plângerea prealabilă a fost tardiv introdusă. Astfel, (…) în vederea acoperirii tuturor cheltuielilor ocazionate de desfășurarea procesului penal, va obliga persoana vătămată la plata sumei de 400 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (din care 250 de lei cheltuieli judiciare în cursul urmăririi penale). Sub aspectul laturii civile, instanţa reţine că Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vrancea s-a constituit parte civilă cu suma de 104,64 lei, reprezentând despăgubiri materiale (contravaloarea cheltuielilor ocazionate cu transportul persoanei vătămate), iar persoana vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 4.000 de lei, reprezentând daune morale. Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani a comunicat faptul că nu se constituie parte civilă în cauză. (…) în caz de încetare a procesului penal ca urmare a retragerii plângerii prealabile, (…) instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?