Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

FOTO: Înghețată care calmează tusea și băutură pe bază de ceai cu efect antioxidant, invenții ale unor masteranzi de la Galați

La Galați, au fost inventate înghețata cu efect de calmare a tusei și o băutură pe bază de ceai negru sau verde cu „potențiale proprietăți anticancerigene‟. În spatele acestor două inovații alimentare stau ing. Isabela Anghel și Mihail Balaban, doi masteranzi de la specializarea Nutriție a Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați. Înghețata cu efect de calmare a tusei face parte din proiectul de dizertație al studentei Isabela Anghel, aflat sub coordonarea prof.dr.ing. Petru Alexe și conf.dr.ing. Cristian Dima. Ceaiul natural fermentat tip Kombucha a fost obținut de Izabela Anghel și Mihail Balaban, proiectul lor fiind coordonat de lector dr. ing. Iulia Bleoancă. Cele două produse sunt în curs de brevetare și urmează să fie scoase pe piață.

Înghețata minune

La bază, Izabela Anghel este inginer industrie alimentară și, în decursul timpului, a constatat o cerere tot mai mare din partea consumatorilor pentru înghețate, respectiv produse alimentare, fără aditivi. Așa a apărut „o înghețată pe bază de lapte cu adaos de pudră de afine și ulei esențial de trandafir încapsulat, fără aditivi. Pudra de afine a fost adăugată pentru a asigura și stabiliza culoarea înghețatei. Alături de culoare, pudra de afine vine cu un pachet impresionant de antioxidanți și fibre. Gustul de trandafir este dat de uleiul esențial de trandafir, care, adăugat în sub formă încapsulată, este păstrat pe întreaga perioada de valabilitate a înghețatei. Uleiul esențial de trandafir asigură, pe lângă aromă și gust, un efect de relaxare, putând avea și un efect de calmare a tusei. Înghețata face parte din proiectul de disertație (master NUTRIȚIE, anul II) a studentei ing. Anghel Isabela, coordonat de prof.dr.ing. Petru Alexe și conf.dr.ing. Cristian Dima de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității «Dunărea de Jos» din Galați‟, spune conf.dr.ing. Cristian Dima.

Conf. dr. ing. Cristian Dima spune că cererea de brevetare a acestui produs urmează să fie depusă, iar, pentru început, „ne adresăm agenților economici autohtoni, adică din zona Galațiului, dar cererea de brevet și implicit brevetul – când va fi obținut, vor putea fi cumpărate sau concesionate de oricare firmă mare‟. În ceea ce privește prețul unei cupe de înghețată, conf.dr.ing. Cristian Dima spune că acesta ar putea varia între 6 și 10 lei. „Noi răspundem cerințelor consumatorului de a găsi pe piață produse cu etichetă curată, adică cu un număr redus de aditivi sau chiar deloc, și cu calități senzoriale și nutriționale deosebite. În cazul acestei înghețate, pudra de afine vine și cu un pachet de antioxidanți dar și cu o cantitată de fibre, pentru că, după cum foarte bine știm, fibrele sunt necesare pentru o bună funcționare a tractului gastro-intestinal‟, a mai precizat conf.dr.ing. Cristian Dima.

Obținerea produselor inovative reprezintă o tradiție‟

O altă inovație alimentară este ceaiul natural fermentat de tip Kombucha. „O echipă formată din doi masteranzi de la specializarea Nutriție de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor de la Universitatea «Dunărea de Jos» din Galați, doamna Izabela Anghel și domnul Mihail Balaban, coordonată de Lector dr. ing. Iulia Bleoancă, au obținut o băutură funcțională fermentată, aromatizată natural. Băutura pe bază de ceai negru sau verde este valoroasă prin efectul antioxidant al compușilor polifenolici prezenți în mod natural în ceai, precum și celor rezultați din fermentație, cât și prin efectul antimicrobian datorat acizilor organici produși de microorganismele din consorțiul microbian simbiotic Kombucha‟, spune Lector dr. ing. Iulia Bleoancă.

Studiile realizate la nivel mondial pe modele experimentale„ indică potențiale proprietăți anticancerigene ale acestei băuturi, care vor trebui demonstrate și la nivelul organismului uman. Băutura funcțională aromatizată natural cu mentă marocană și aronia obținută la Galați are un termen de valabilitate de circa 14 zile în condiții de refrigerare și un conținut de alcool de maximum 0,5%. Obținerea produselor inovative reprezintă o tradiție la Facultatea Știința și Ingineria Alimentelor din Galați, rezultatele cercetărilor studenților și masteranzilor fiind prezentate la Sesiunile anuale de comunicări studențești sau ale doctoranzilor Universității «Dunărea de Jos» din Galați, la Noaptea cercetătorilor sau la Saloane de inventică naționale și internaționale. Invităm absolvenții de liceu sau de facultate să continuăm împreună această poveste a inovării în domeniul alimentar!‟, mai spune Lector dr. ing. Iulia Bleoancă. Prețul unui litru de ceai ar urma să fie 5 lei, iar dozarea ar putea să fie 300 ml sau 500 ml.

Îi felicităm pe Isabela Anghel și Mihail Balaban pentru cele două proiecte și le dorim succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?