Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Primăria Focșani lansează licitația pentru realizarea rețelei de gaze la Mândrești

Primăria Focșani vrea să realizeze extinderea rețelei de gaze naturale în cartierul Mândrești cu finanțare prin programul național de investiții „Anghel Saligny”. Consilierii locali focșăneni au aprobat, ieri, abrogarea proiectului de hotărâre din 2019 prin care lucrările erau finanțate din bugetul local și depunerea unei cereri de finanțare prin „Anghel Saligny” pentru această investiție. Proiectul are o valoare totală de 16,5 milioane lei, cu o sumă de 807 mii lei finanțată de la bugetul local și 237 mii lei de la Distrigaz. Valoarea estimată a lucrărilor a fost de 14480 lei pentru fiecare gospodărie, reprezentând atât lucrările la rețeaua de distribuție dar și realizarea branșamentelor. Adică 2930 euro, mai puțin de jumătate decât valoarea maximă de 6400 euro prevăzută prin standardele de cost pentru acest tip de investiție prin programul național.

Primarul Cristi Misăilă le-a spus consilierilor locali că, în paralel cu depunerea cererii de finanțare, municipalitatea focșăneană va începe procedurile de licitație publică pentru proiectarea și execuția acestei investiții. Ulterior, în funcție de evaluarea cererii de finanțare prin „Anghel Saligny” se va stabili cum se va derula această investiție. Dacă nu va fi aprobată cererea de finanțare, se va reveni la finanțarea din bugetul local și redimensionarea proiectului tehnic. Primarul Cristi Misăilă a explicat motivele pentru care s-a întârziat foarte mult în realizarea acestei investiții așteptate de locuitorii cartierului Mândrești. Demarate în 2019, procedurile au fost întârziate de modificările de legislație prin care operatorul de distribuție trebuia să asigure branșamentul gratuit la rețele dar și de lipsa licenței pentru acest cartier al municipiului. În final, anul acesta, investiția urma să fie scoasă la licitație însă a apărut oportunitatea finanțării prin programul „Anghel Saligny”. Dacă proiectul rețelei de gaze de la Mândrești va fi eligibil și va obține finanțarea necesară, ar fi realizată o economie de 10 milioane lei la bugetul local, bani care ar putea fi folosiți pentru alte investiții din muncipiu.

Singura opoziție față de această inițiativă a venit din partea consilierului local Costel Bîrsan. Liberalul a avut o intervenție lungă în care a încercat să îi convingă pe colegii din Consiliul Local că nu trebuie să se renunțe la proiectul inițial și că datele din cererea de finanțare nu sunt corecte sau că ar fi umflate sumele alocate realizării lucrărilor. Intervenția consilierului a arătat că nu cunoștea toate detaliile despre criteriile impuse pentru obținerea finanțării pentru rețelele de gaze naturale prin Programul „Anghel Saligny”. Pe de o parte, consilierul acuza că sunt multe date incorecte în proiect, iar după câteva minute lăuda proiectantul despre care spunea că „e un profesionist, pot spune că e mentorul meu”. Neclarități a avut și la sumele alocate pentru un branșament. Inițial a acuzat că valoarea de 14480 lei/branșament este enormă, însă i s-a explicat că aceasta reprezintă valoarea întregii rețele, raportată la numărul de 962 de gospodării care ar trebui să fie conectate. De asemenea, i s-a explicat că, potrivit procedurilor stabilite prin acest program, consumatorii non-casnici, precum Penitenciarul Focșani sunt echivalați în gospodării individuale, în funcție de consumul estimat. Însă explicațiile nu au convins. „Nu votați, vom face rău oamenilor din Mândrești”, a fost mesajul consilierului Bîrsan către colegii săi din Consiliul Local. Însă nimeni nu l-a ascultat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?