Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Toate punctele de lansare a rachetelor antigrindină sunt operaționale din acest an

Specialiștii de la Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Vrancea sunt pregătiți să intervină în sezonul acesta pentru combaterea căderilor de grindină. Pe 15 aprilie a început sezonul de combatere a căderilor de grindină, iar UCCG Vrancea asigură, cu 20 PL, protecția culturilor agricole în județele Vrancea și Galați. Este pentru prima dată, de la demararea acestui program, când sunt operaționale toate cele 20 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină din cele două județe. Punctele de lansare a rachetelor antigrindină din Vrancea se află în localitățile Sihlea, Milcovul, Bordeasca Veche, Vulturu, Panciu, Bolotești, Varnița, Țifești, Ruginești, Vîrteșcoiu, Urechești și Vânători. La nivelul județului Galați sunt operaționale punctele de lansare de la Poiana, Nicorești, Tg. Bujor, Cuca, Corni, Drăgușeni, Ghidigeni și Băneasa. 

La nivel național, 2.580 de rachete antigrindină au fost transportate și instalate în cele 94 de puncte de lansare operaționale în sezonul acesta de combatere a căderilor de grindină. Anul acesta vor fi alocate fonduri de la Ministerul Agriculturii și pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru înființarea unui grup de combatere antigrindină în zona legumicolă Matca din Galați. În urma demersurilor făcute în ultimii ani și după obținerea avizelor necesare, în acest an vor fi realizate documentațiile necesare pentru înființarea acestui grup de combatere antigrindină pentru zona Matca, cu mai multe puncte de lansare a rachetelor antigrindină care vor asigura protecția localităților din acest bazin legumicol. 

Sistemul național antigrindină și de creștere a precipitațiilor a devenit funcțional începând cu anul 2000, ca urmare a necesității adoptării unor măsuri preventive de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme: grindină, ploi torențiale, secetă etc. Scopul SNACP este de a asigura protecția culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere etc) precum și al comunităților rurale din zonele de intervenție, față de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice. Activitățile de combatere a grindinei generează modificări ale condițiilor meteo-climatice la nivel local, cu rază limitată de acțiune, în spațiu și timp”, se arată în comunicatul Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNACP). 

Rentabilitatea investiției în servicii de protecție antigrindină prin tehnologia rachetelor antigrindină variază între 1:7 și 1:14 (pentru un leu investit, se salvează alți 7 lei, respectiv 14 lei), în funcție de tipul și suprafața culturii. „În general, eficiența economică a infrastructurii antigrindină variază în funcție de costurile de înființare/ operare/ exploatare și întreținere, de condițiile meteoclimatice din sezonul de combatere a căderilor de grindină, precum și de numărul și calitatea intervențiilor active în atmosferă din sezon. Astfel, costul serviciilor de intervenție activă în atmosferă, pentru fiecare sezon de combatere a căderilor de grindină, a variat între 9-19 eur/ha, funcție de factorii amintiți. Pentru anul 2020, costul total al serviciilor de combatere a căderilor de antigrindină pentru culturile din zona protejată, a fost de 71 lei/ha, echivalentul a cca 14 eur/ha”, arată raportul AASNACP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?