Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

VIDEO și FOTO: Iepurași și puișori de Paști, chipul lui Iisus, personaje din desene animate – toate sunt realizate de Vasilica Butuc, beneficiară a Centrului de la Golești

Vasilica Marlena Butuc răspândește bucurie în jurul ei ori de câte ori are ocazia. Tânăra, în vârstă de 32 de ani, este beneficiară a Centrului de tip familial „Sfânta Maria‟ Golești din 2003 și, la sala de terapie a centrului, cu ajutorul psihologului Alina Badiu, a descoperit tehnica quilling. Pe măsură ce și-a descoperit talentul de a lucra atât de migălos cu bucățelele de hârtie, Vasilica Butuc a început să confecționeze și globulețe, puișori și iepurași din satin, iar în prezent, realizează decorațiuni pentru masa de Paști pe bază de comandă. 

Viața Vasilicăi Butuc nu a fost însă mereu așa. „Ambii părinți ai Vasilicăi au decedat și a ajuns în grija unei familii care, văzând că tânăra începuse să aibă probleme de sănătate, a dus-o la spital pentru mai multe investigații. La spital, în urma analizelor, s-a descoperit că ar avea ceva probleme de sănătate. Pentru că familia respectivă nu-i putea oferi ajutorul și grija de care avea nevoie, în 2003, Vasilica a ajuns în centrul nostru. La început i-a fost un pic mai greu pentru că provenea din familie, dar, încetul cu încetul, familia ei am devenit noi, salariații centrului, care am ajutat-o și am sprijinit-o să meargă la școală, la liceu și chiar să termine o postliceală‟, povestește Sorin Atomulesei, șeful centrului. 

Când a ajuns la centrul de la Golești, Vasilica Butuc spune că avea 14 ani. Deși lipsa părinților și a celor patru frați îi apăsa parcă pe inimă, a trebuit să se obișnuiască cu o nouă realitate. „Când am ajuns în centru aveam 14 ani. Mi-a fost greu să mă acomodez la început. Să te vezi într-un centru la 14 ani, nu este ușor. Dar, mulțumesc lui Dumnezeu, că sunt ok, sunt bine, sănătoasă, am tot ce am nevoie, nu duc lipsă de nimic. Vedeți și dumneavoastră, condițiile sunt foarte ok aici în centru. Când am venit aici, am reluat studiile. Am făcut clasa a VII-a și a VIII-a la Școala Gimnazială Golești, după care am mers la Colegiul Tehnic «Gheorghe Asachi» Focșani gândindu-mă că, pe parcursul vieții, îmi va prinde bine. După ce am terminat liceul, am făcut cursuri de alimentație publică la Liceul nr.5 Focșani, timp de un an și jumătate. După ce am terminat aceste cursuri, am mai făcut și alte cursuri de tehnician maseur la îndemnul doamnelor din centru care au observat că am înclinații spre partea aceasta. Făcând aceste cursuri, am realizat că-mi place foarte mult‟, povestește Vasilica Butuc.

Terapie pentru trup și suflet

Fire sociabilă și foarte prietenoasă, Vasilica Butuc a început să vorbească cu drag despre activitățile artistice pe care le desfășoară la sala de terapie a centrului. Din momentul în care a descoperit quilling-ul, tânăra este prezentă zi de zi la masa ei de lucru, confecționând cu migală fel de fel de obiecte decorative. „Aici, la centru, pasiunea pentru quilling am descoperit-o pe parcurs. Doamna psiholog Alina Badiu m-a întrebat dacă mi-ar plăcea să confecționez diverse lucruri din hârtie și i-am spus că o încercare nu strică. Mi-a arătat câteva modele și, la un moment dat, văzând că ies lucruri  frumoase, mi-am descoperit această pasiune.

Acum, pentru Paști, am pregătit iepurași și puișori din satin. Lucrez foarte mult pe comandă. Și, având atât de multe comenzi, în această perioadă stau la sala de terapie de dimineață până seara. Îmi place foarte mult ceea ce fac. Îi mulțumesc din inimă doamnei pisholog pentru că m-am ajutat să-mi descopăr această pasiune. Această activitate îmi prinde foarte bine, mă relaxează, îmi dă o stare de bine. Este foarte plăcut și mă mândresc cu mine când văd că reușesc să fac ceva deosebit. În momentul în care vând ceva cuiva, și respectivului îi place foarte mult, sunt foarte bucuroasă‟, spune, cu ochii sclipindu-i de încântare, Vasilica Butuc.

Icoane, tablouri, aranjamente cu flori, puișori, iepurași… toate aceste minunății lucrate cu mare drag de Vasilica Butuc au putut fi admirate și cumpărate în decursul timpului în cadrul expozițiilor la care a participat. „Vasilica este un sprijin și pentru noi, și pentru ceilalți colegi, pentru că-i ajută și-i sfătuiește și pe ei, iar nouă ne dă o stare bună. După ce a început să lucreze, am spus că ideal ar fi să promovăm ceea ce face. Am făcut expoziții cu lucrările ei și a celorlalți colegi, la Teatru, la primăria Golești, la DGASPC, în incinta unei biserici, astfel că diverse persoane care au venit la aceste expoziții sau la centru, i-au văzut lucrările și i le-au cumpărat. Lucrările ei pot fi văzute și pe pagina de Facebook a centrului, dar și pe pagina de Facebook a DGASPC Vrancea‟, completează Sorin Atomulesei.

Înainte să plecăm din centrul de la Golești, Vasilica Butuc a vrut să le transmită un mesaj tuturor celor care fie i-au cumpărat lucrările, fie și-ar dori să aibă acasă o amintire de la ea: „Cu drag îi invit și pe alții să vină la centru și să vadă ce activități avem noi aici. Le mulțumesc tuturor celor care au comandant lucrări realizate de mine. Le doresc multă sănătate atât salariaților centrului, pe care-i admir foarte mult, dar și tuturor oamenilor. Fără sănătate, nu poți face nimic. Sănătatea este cea mai de preț‟.

Dacă vreți să vedeți mai multe lucrări realizate de Vasilica Butuc, puteți accesa link-urile: https://www.facebook.com/butuc14 și 

https://www.facebook.com/Voi-si-Noi-CIA-Sf%C3%A2nta-Maria-Gole%C8%99ti-391815037663327/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?