Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Trei bărbați, printre care și un vrâncean, condamnați pentru evaziune în legătură cu lucrări la un hotel din Predeal

Trei bărbați, printre care și un vrâncean, au fost condamnați pentru evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală, în legătură cu unele lucrări la un hotel din Predeal, pentru care au încasat bani pe nedrept. Faptele, potrivit rechizitoriului, ar data din vara anului 2012, când vrânceanul, în calitate de administrator la o firmă, a înregistrat în evidenţele contabile o factură în valoare de 580.000 lei plus TVA, emisă de către societatea unui alt inculpat, care atesta în mod nereal achiziţia unor lucrări.

În timpul anchetei s-a stabilit că în acest fel a fost dedus nelegal TVA în sumă de 139.200 lei, la care se adaugă prejudiciul creat bugetului de stat privind impozitul pe profit, în sumă de 92. 800 lei. Cel de-al doilea inculpat, de profesie consilier juridic, a fost judecat pentru complicitate la evaziune fiscală, fiind acuzat că, în calitate de administrator de fapt al societății care primise bani pentru respectiva lucrare de la firma vrânceanului, l-a sprijinit pe acesta în demersul său. Cel de-al treilea inculpat, chiar administratorul din acte al societății respective, a fost judecat pe motiv că a pus la dispoziţie ştampila unităţii, precum şi alte documente.

În instanță, un singur inculpat a recunoscut acuzațiile, explicând însă că nu a avut o înţelegere iniţială cu ceilalţi coinculpaţi în sensul de a se folosi de TVA-ul de a cărei scutire la plată ar fi trebuit să beneficieze. Acesta a mai precizat inclusiv că, într-un final, lucrarea – un hotel în Predeal, a fost efectuată. În instanță însă, ANAF a arătat că se constituie parte civilă cu 331.017 lei, din care 232.000 lei debit şi 99.017 lei accesorii. După administrarea probelor și inclusiv efectuarea unei expertize, instanța a concluzionat că cei trei sunt vinovați de acuzațiile aduse, inculpații fiind condamnați la pedepse cu suspendare, plus interzicerea unor drepturi, printre care și cel de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-au folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Pe latură civilă, cei trei au fost obligați să achite despăgubiri către ANAF. Și, pentru a exista o garanție că statul nu pierde banii, prin hotărârea de condamnare s-a dispus inclusiv menținerea sechestrului instituit de procurori asupra bunurilor a doi dintre inculpați. „Condamnă pe inculpatul (…), pentru evaziune fiscală, la 6 luni închisoare (…) dispune suspendarea condiționată a executării pedepsei aplicată inculpatului pe durata termenului de încercare de 2 ani și 6 luni. Condamnă pe inculpatul (…), pentru complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală la 1 an închisoare (…) dispune suspendarea condiționată a executării pedepsei aplicată inculpatului pe durata termenului de încercare de 3 ani. Condamnă pe inculpatul (…), pentru complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală la 1 an închisoare (…) dispune suspendarea condiționată a executării pedepsei aplicată inculpatului pe durata termenului de încercare de 3 ani. Admite acțiunea civila promovată în cauză. Obliga inculpații, în solidar, la plata sumei de 232.000 lei (139.200 lei – TVA dedus nelegal și 92.800 lei – impozit pe profit) și la 99.017 lei accesorii către ANAF.

Menține măsura sechestrului asigurător instituită asupra: terenului intravilan comuna Răstoaca – arabil în suprafaţa de 1.306 mp, terenului intravilan comuna Răstoaca – arabil în suprafaţa de 3.732 mp, conturilor bancare ce aparţin inculpatului (…) până la concurenţa sumei de 232.000 lei compusă din TVA de plată în cuantum de 139.200 lei şi 92.800 lei reprezentând prejudiciul creat bugetului de stat privind impozitul pe profit, dispusă prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea din data de 18.10.2018. Menține măsura sechestrului asigurător instituită asupra: imobilului situat în municipiul Bucureşti, cu destinaţia locuinţă, respectiv apartamentul compus din living, dormitor, bucătărie, baie, sas, balcon și boxă subsol, ce aparţine inculpatului (…) până la concurenţa sumei de 232.000 lei compusă din TVA de plată în cuantum de 139.200 lei şi 92.800 lei reprezentând prejudiciul creat bugetului de stat privind impozitul pe profit, dispusă prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea din data de 14.01.2019. (…) obligă fiecare inculpat la plata sumei de câte 2.300 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat, din care câte 1.200 lei plata onorariului de expert. Onorariul de expert în cuantum de 4.000 lei va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei”, se arată în hotărârea instanței, care deja a fost atacată cu apel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?