Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO: Scandal pentru bani la Obștea din Năruja

Sătenii din Năruja au umplut, ieri, Căminul Cultural din comună unde a avut loc Adunarea generală extraordinară a Obștii. Au fost prezenți peste două sută de săteni, care i-au cerut socoteală președintelui Toader Popescu pentru situația în care se află obștea din Năruja. La ședința organizată la Căminul Cultural din Năruja trebuia să fie prezentat raportul de activitate al președintelui și Consiliului de Administrație precum și să fie stabilită valoarea dividendelor care trebuie plătite membrilor obșteni. Adunarea a fost convocată de un grup de inițiativă care a strâns semnături de la 350 de membri obșteni pentru a-l determina pe președintele Obștii să vină în fața sătenilor și să le prezinte situația financiară a asociației.

S-a recurs la această soluție extremă deoarece alegerile organizate în toamna anului trecut au fost contestate de apropiați ai președintelui Toader Popescu, cel care nu a mai candidat pentru un nou mandat. „Adunarea a fost convocată de un grup de inițiativă deoarece domnul Popescu fuge de dumneavoastră. Toamna trecută au fost alegeri la Obște iar dânsul nu a candidat, din anumite motive, iar acum ne ține în instanță prin șapte procese”, a spus Ionel Saulea.

La acest moment, în urma alegerilor organizate anul trecut și a proceselor din instanță, activitatea de la Obștea Năruja este blocată. Practic, a explicat primarul Grigore Mihăeș, obștea nu mai poate achita decât impozite, salarii și cheltuielile urgente. S-a ajuns în această situație deoarece mandatul președintelui Toader Popescu a expirat în 23 februarie 2021. Nemulțumirile oamenilor au fost exprimate de primarul Grigore Mihăeș care a făcut mai multe acuzații la adresa conducerii Obștii. Edilul a arătat că doar Adunarea generală a Obștii poate decide valoare dividendelor care trebuie achitate membrilor obșteni, iar președintele Obștii trebuie să le spună oamenilor cum au fost cheltuiți banii, care a fost volumul de lemn extras din pădure, care a fost prețul plătit pentru acesta. Ori, a explicat primarul, acest lucru nu s-a întâmplat. „Dumneavoastră, în adunarea generală, hotărâți ce dividende luați, nu stabilește consiliul de administrație să dea câți bani vor ei. Sunt banii dumneavoastră. De ce nu au dat metrul cub de lemn în toamnă și au venit acum? Eu vreau să fie corectitudine”, a spus primarul Mihăeș.

Acesta i-a cerut președintelui obștii, Toader Popescu, să prezinte oamenilor adresa de la bancă în care este prezentat motivul pentru care sunt blocate conturile și nu pot fi plătite dividendele. „Președintele are mandat limitat, nu mai este recunoscut de bancă ca fiind președinte de obște, nu mai are voie să marcheze. Au fost alegeri în 2016, acum suntem în 2022 iar mandatul este de patru ani. Puteți plăti impozite, salarii și alte cheltuieli urgente. Nu se mai pot da banii către banii către consiliul de administrație, pentru că nu mai este împuternicit. Domnul președinte, dacă este vertical, să își dea demisia și în zece zile se fac mențiunile și se plătesc banii”, a arătat primarul Mihăeș, care a cerut să fie prezentată adresa de la bancă. „Nu îți răspund”, a fost replica președintelui Toader Popescu.

De asemenea, au fost acuzații referitoare la plata lemnului adus la membrii obșteni, unde prețul de 150 lei/mc ar fi fost stabilit prin negociere directă, nu la o licitație unde să fie acceptată cea mai mică valoare. „Acești oameni au condus după bunul plac și numai în favoarea lor. Eu nu mă las și merg până în pânzele albe ca obștea să fie a dumneavoastră, lemnul să fie al dumneavoastră, scândura să fie a dumneavoastră, nu ceea ce s-a făcut până acum”, a spus primarul Mihăeș, precizând că nu a cerut niciodată bani de la Obște pentru proiectele de dezvoltare a comunei: „eu nu am să apelez la obște pentru a dezvolta comunitatea, banii sunt ai dumneavoastră, dumneavoastră trebuie să decideți ce faceți cu ei”.

În replică, președintele Toader Popescu nu a oferit răspunsuri clare la acuzațiile aduse la adresa conducerii obștii. Nu a prezentat nici adresa de la bancă, unde erau explicate motivele pentru care este blocat contul. Mai mult, deși a spus că ar fi fost fraudate alegerile, nu a oferit niciun fel de dovezi cu excepția faptului că nu a câștigat candidatul dorit. „Nu v-am păcălit niciodată. Anul trecut m-au scos de pe listă, de asta au fost contestații. În 2012, când au venit în consiliul de administrație, nu aveau nimic, acum au rabe, buldozere, datorită obștei. I-am apărat în fața dumneavoastră iar acum au venit împotriva mea. Eu nu țin de această obște, să vină tineri din comună, nu ca anul trecut, când au fost doi candidați”, a spus Toader Popescu, care a anunțat că urmează o nouă adunare pentru duminica viitoare, când va fi stabilită data alegerilor, candidaturile. O nouă adunare generală a Obștii Năruja va avea loc duminică, 10 aprilie, când va fi suficient un cvorum format din o treime a membrilor obșteni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?