Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Deputatul PSD de Vrancea, Laurențiu Marin: Ministerul Educației trebuie să găsească soluții pentru studenții care nu pot reveni la cursuri

Deputatul PSD de Vrancea, Laurențiu Marin, a solicitat ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu să găsească soluții pentru studenții care nu pot reveni la cursuri după terminarea stării de alertă. Într-o declarație politică susținută ieri, deputatul vrâncean a solicitat să fie identificate soluțiile legale, imediate, pentru desfășurarea activităților didactice în format mixt/ hibrid, până la finalul anului universitar 2021-2022, pentru toate ciclurile de studii universitare. Intervenția social democratului a avut loc după ce, la începutul lunii martie, ministrul Educației a anunțat că instituțiile de învățământ superior trebuie să revină exclusiv la desfășurarea activităților didactice cu prezență fizică începând cu 9 martie. O decizie justificată de încetarea stării de alertă instituită pe teritoriul României ca măsură de combatere a pandemiei cu virusul SARS CoV-2. Însă decizia ministerului nu ține cont de realitățile românești, de faptul că sute de mii de studenți care învățau online în localitățile de domiciliu vor fi obligați să își găsească peste noapte un loc de cazare în centrele universitare și să fie prezenți fizic la cursuri. O decizie contestă de asociațiile studenților care arată că, potrivit legislației, în baza autonomiei universitare, „instituțiile de învățământ superior pot desfășura activități didactice în format online atât pe perioada stării de alertă, cât și pe întreaga durată a anului universitar 2021-2022”.

Sute de mii de studenți se află într-o situație specială după ce Ministerul Educației a anunțat, intempestiv, că instituțiile de învățământ superior trebuie să revină exclusiv la desfășurarea activităților didactice cu prezență fizică începând cu 9 martie. O decizie absurdă și practic imposibil de pus în practică deoarece ar însemna ca sute de mii de studenți, care învățau online în localitățile de domiciliu, să fie obligați să își găsească peste noapte un loc de cazare în centrele universitare și să fie prezenți fizic la cursuri. De altfel, mulți studenți și părinți cu care am discutat în ultimele zile mi-au relatat că este practic imposibil să găsești un loc de cazare la costuri suportabile pentru o familie cu venituri medii. Locurile în campusurile universitare sunt insuficiente, chiriile au crescut cu cel puțin 10% față de anii precedenți, proprietarii de apartamente refuză să închirieze pentru o perioadă scurtă de timp (aprilie-mai-iunie 2022), în contextul în care România traversează o criză energetică, care a dus la creșterea prețurilor produselor și servicilor, în lanț și, implicit, o scădere a veniturilor reale.

De aceea, am solicitat ministrului Educației ca, pentru finalul anului universitar 2021-2022 (adică, pentru următoarele 9-10 săptămâni), găsească soluții legale, imediate, astfel încât, la toate ciclurile de studii universitare licență/ master/ doctorat, activitățile didactice să se desfășoare în format mixt/ hibrid (cu prezență fizică și online). Consider că doar prin adoptarea unor măsuri corelate cu sectorul economic, Ministerul Educației vine, cu adevărat, în sprijinul studenților și a familiilor acestora, care deja sunt semnificativ afectate de explozia prețurilor la alimente, utilități și servicii, a arătat deputatul PSD Laurențiu Marin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?