Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Deputatul PSD de Vrancea, Laurențiu Marin – Interpelare în Parlament pentru fondurile europene destinate firmelor românești

Laurențiu Marin, deputat PSD de Vrancea:

„Am avut astăzi (miercuri – n.r.) o intervenție în Plenul Parlamentului în care i-am solicitat ministrului Dan Vîlceanu să pună capăt bramburelii cu fondurile europene destinate firmelor românești! Luni, 21 martie, trebuia să fie lansat apelul Acțiunii 4.1.1. „Investiții în activități productive” care le permite antreprenorilor români să obțină fonduri europene de 430 milioane euro pentru investiții. Valoarea maximă a finanțării este de un milion de euro/proiect. Însă termenul a fost amânat din cauza criteriilor confuze care permiteau accesul speculatorilor și profitorilor de fonduri europene și nu al antreprenorilor români interesați să facă investiții pentru dezvoltare.

A fost nevoie de intervenția oamenilor de afaceri și a specialiștilor din afara ministerului condus de Dan Vîlceanu și care au cerut modificarea criteriilor de departajare, ceea ce va avea ca rezultat amânarea termenului de lansare până la primirea avizului din partea Comisiei Europene pe noua schemă. Una dintre propunerile reprezentanților mediului de afaceri a fost ca firmele al căror acționariat a fost modificat în ultimul an să nu fie eligibile pentru această măsură. Prin această propunere acceptată de Guvern va fi prevenită specula de vânzări și cumpărări de firme special destinate acestor granturi. Noile criterii de departajare solicitate de antreprenorii români: productivitatea muncii per angajat în anul 2019, exprimată ca raport între cifra de afaceri realizată în acel an și numărul de angajați; ponderea valorii utilajelor tehnologice în cadrul proiectului din total grant solicitat; numărul de locuri de muncă nou create; data și ora înscrierii în program.

Ministrul Vîlceanu are responsabilitatea de a corecta rapid problemele astfel încât IMM-urile să acceseze fondurile europene pentru investiții pentru a trece mai ușor prin criza economică provocată de pandemie și războiul din Ucraina. Altfel, ministrul Vîlceanu riscă să devină un Năsui II, care, într-o manieră similară, și-a bătut joc de efortul miilor de antreprenori care au depus proiecte pentru a accesa fondurile europene”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?