Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO și FOTO: Colegiul Unirea, gazdă pentru elevi din Turcia și Ungaria în cadrul unui proiect Erasmus. Elevii din Spania nu au mai ajuns de teama războiului din Ucraina

Primarul Cristi Valentin Misăilă a participat, ieri, la Colegiul Național „Unirea” la evenimentul de deschidere a proiectului de cooperare educațională internațională „Fortune in garbage”. În sala de festivități au fost prezenți elevi și profesori de la Colegiul Național „Unirea” alături de profesori și elevi de la Școala Gimnazială Baruthane din orașul Samsun, Turcia (lider de proiect), dar și elevi și profesori de la Școala Primară Catolică Sf. lmre din orașul Tiszafüred, Ungaria. „Fortune in garbage” este un proiect educațional internațional desfășurat în cadrul proiectelor europene Erasmus + și are ca termen de finalizare luna iunie 2022. Aceasta este a doua mobilitate, precedenta desfășurându-se în octombrie 2019 în Turcia, apoi proiectul a fost întrerupt aproape doi ani din cauza pandemiei. Este implicată și o instituție de învățământ din Spania, dar delegația din această țară nu a venit la Focșani din cauza temerilor părinților elevilor referitoare la conflictul din Ucraina.

„Apreciez în mod deosebit faptul că proiectul este dedicat problemelor de mediu și modului în care sunt reciclate deșeurile. Cred că este important ca generațiile tinere să conștientizeze faptul că deșeurile reprezintă o amenințare la adresa mediului și că avem nevoie de reciclare. Avem exemple de bune practici și mă bucură faptul că veți avea oportunitatea de a vizita unele dintre facilitățile noastre prin care reciclăm deșeurile și tratăm apele uzate”, a spus primarul Misăilă.

Gazda evenimentului a fost directorul Colegiului Național Unirea, Cornel Noană. „Trăim vremuri în care distanțarea pare a fi singura soluție pentru evitarea sau ameliorareea pericolelor generate de pandemie, război sau virtualizarea excesivă. Faptul că ați ales să faceți abstrație de toate acestea, faptul că ați ales să fiți aici, la Focșani, ne onorează și, în egală măsură, ne responsabilizează în a încerca să dovedim împreună cu voi că educația și prietenia nu au granițe”, a spus directorul Noană. De asemenea, au fost prezentate mesaje din partea Comitetului reprezentativ al părinților de la Colegiul Național Unirea, reprezentat de Daniela Negulescu, și a celor două delegații, din Turcia și Ungaria.
Obiectivele proiectului „Fortune in garbage” sunt conștientizarea în rândul participanților că se formează o mare cantitate de gunoaie care nu sunt întotdeauna eficient reciclate; importanța reciclării și observarea exemplelor de bună practică în acest domeniu; folosirea eficientă a resurselor naturale; dezvoltarea dialogului intercultural prin descoperirea tradițiilor, obiceiurilor și istoriei locale. De altfel, un punct important pe agenda proiectului este organizarea pentru elevii și profesorii din cadrul proiectului a unui tur ghidat al principalelor obiective turistice ale Municipiului, tur organizat prin Centrul de Informare și Promovare Turistică Focșani care are ca scop dezvoltarea dialogului intercultural prin prezentarea istoriei și tradițiilor locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?