Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO: Explozia prețurilor pune în pericol funcționarea Spitalului Județean! Furnizorii de alimente nu mai respectă contractele, facturi de 1,5 milioane lei la utilități

Explozia prețurilor pune în pericol funcționarea celui mai mare spital din Vrancea. Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon din Focșani se confruntă cu sincope în a asigura proteinele (carne, ouă, mezeluri) necesare în alimentația bolnavilor internați. Anunțul a fost făcut de consilierul județean Cristi Onia, medic chirurg, în plenul ședinței ordinare a CJ Vrancea. „Vreau să trag un semnal de alarmă despre un fapt deosebit de grav care s-a petrecut la Spitalul Județean în ultimele două săptămâni și anume bolnavii, din cauza unor sincope în aprovizionare, au rămas fără niciun fel de proteină în dieta lor. Asta înseamnă fără carne, fără ouă sau orice altă proteină. Drept urmare, cred că ar trebui să ne aplecăm asupra bugetului și să regândim ajutorul pe care Consiliul Județean îl acordă Spitalului Județean, ca să nu mai apară astfel de sincope. Acestea pot apărea începând de mâine….știu că de ieri (miercuri-n.r.) s-a rezolvat această problemă, dar gândiți-vă că de luna viitoare problema poate reapărea“, a afirmat medicul Cristi Onia.

În replică, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a reamintit că Spitalul Județean se află în subordinea Ministerului Sănătății, care ar trebui să găsească rapid soluții la acest tip de probleme. „Domnule consilier, a cui e vina că au lipsit aceste produse alimentare de bază? Aruncăm pisica în curte la Consiliul Județean, în condițiile în care Spitalul Județean este în subordinea Ministerului Sănătății, în managementul acestui minister. Domnule președinte, rugămintea mea este să luați act de această situație și să îl invitați pe managerul spitalului județean să ne expună situația pe larg, cu cifre și cu motive“, a susținut Marian Oprișan.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a precizat că nu știa despre problema cu furnizarea alimentelor de bază, dar a spus că „există o problemă cu sustenabilitatea financiară“ a unității medicale. Acesta a dat asigurări că așa cum a făcut și până acum, CJ va susține financiar Spitalul Județean. „Înțeleg că există o problemă, cu siguranță vom găsi calea să susținem acest spital, dar țin și eu să menționez, din partea Consiliului Județean, indiferent de vremurile care au fost, a fost susținere totală pentru spitalul județean și va fi și în continuare. Problema cu proteina nu am știut-o, dar știu că există o problemă cu sustenabilitatea financiară și trebuie văzut dacă din punct de vedere legal Consiliul Județean poate susține financiar unitatea medicală. Cu siguranță vom găsi o cale de mijloc“, a precizat președintele Cătălin Toma.

Contactat de reporterii noștri, managerul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon“ din Focșani, Constantin Mîndrilă, a declarat că sincopa a apărut ca urmare a expoloziei prețurilor la carburanți și alimente de bază, situație cu care sistemul medical nu s-a mai întâlnit până acum. „Din cauza faptului că s-au scumpit exagerat de mult carburanții și alimentele, majoritatea furnizorilor de alimente, materiale sanitare, dezinfenctanți, etc. și-au reconsdiderat contractele, mulți dintre aceștia trimițându-ne negații la comenzi, deoarece nu pot să susțină livrari la prețurile încheiate în contracte. Cum alimentele sunt livrate zilnic, iar furnizorii din contracte au trimis negație, până am găsit soluția legală de a renegocia contractele, fie cu acei furnizori sau alții, a existat o sincopă de câteva zile privind aprovizionarea. Situația este una explozivă la nivel național, din cauza prețurilor care cresc zilnic“, a afirmat managerul Constantin Mîndrilă.

Facturi la utilități în valoare de 1,5 milioane lei

Managerul Spitalului Județean a susținut că problema cea mai gravă cu care se confruntă unitatea medicală este cea a facturilor la utilități, unde prețurile au explodat. Valoarea cumulată a facturilor primite în lunile decembrie și ianuarie este de 1,5 milioane de lei. Mîndrilă a precizat că a solicitat sprijinul CJ în această situație și a avertizat că dacă spitalul rămâne fără curent și căldură, întreaga activitate va fi sistată. „Problema cea mai gravă a spitalului este dată de faptul că facturile la utilități, pe lunile decembrie și ianuarie, au o valoare de 1,5 milioane lei. Cum noi nu avem astfel de sume pentru plata facturilor, am depus o Notă de Fundamentare la Consiliul Județean în vederea susținerii financiare pentru a nu avea sincope în furnizarea energiei electrice și a căldurii. Cum de fiecare dată când am avut nevoie, Consiliul Județean a venit în sprijinul spitalului, rugăm ca și de această dată să găsim soluțiile legale pentru a achita facturile la utilități. Dacă spitalul rămâne fără curent și căldură, întreaga activitate va fi sistată“, a mai spus managerul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon“ din Focșani, Constantin Mîndrilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?