Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

VIDEO și FOTO! Fotbal, nu război, la Focșani; un reportaj despre umanitate

Din dorința de a veni în sprijinul copiilor refugiați din Ucraina, care au ajuns în Vrancea din cauza războiului, fostul fotbalist focșănean Marian Covaci, actualul președinte al CS Covaci Junior, i-a invitat la antrenamente gratuite. În colaborare cu primăriile din Focșani și Panciu, orașe în care Marian Covaci are grupe de copii pe care-i antrenează, acesta și-a propus să le ofere copiilor ucraineni cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani posibilitatea de a participa, gratuit, la antrenamente și meciuri amicale. „Toată viața mea m-am asociat cu fotbalul și, după ce m-am lăsat de fotbal, la vârsta de 34 de ani, m-am gândit să fac ceea ce iubesc și ceea ce am învățat toată viața. Așa a apărut Clubul Sportiv Covaci Junior, locul în care orice copil are șansa de a deveni cineva și de a învăța «sportul rege». Iubesc ceea ce fac, și în fiecare seară adorm cu gândul de a face ceva nou pentru acești copii. Având în vedere situația din Ucraina, am luat legătura cu un reprezentant al Primăriei Municipiului Focșani care m-a îndrumat către Crucea Roșie. Am dat detaliile când fac eu antrenament și am așteptat să fiu sunat și să mi se comunice dacă pot face ceva pentru acești copii‟, spune Marian Covaci.

La scurt timp, Marian Covaci a fost contactat de un reprezentant al Crucii Roșii care i-a spus că 12 copii refugiați vor să vină la antrenamente. „Aici, încercăm să le oferim zâmbete acestor copii, pentru că asta contează cel mai mult în momentul de față. Domnul primar Cristi Valentin Misăilă m-a susținut și m-a ajutat întotdeauna, la fel și domnul Vali Manolescu. Aceste două persoane m-au ajutat de fiecare dată când am avut nevoie atât cu sfaturi, cât și financiar, iar pe această cale țin să le mulțumesc din suflet‟, a mai spus Marian Covaci.

Familii destrămate, destine lăsate în voia sorții

Marți seară, la sala de sport a Școlii Gimnaziale „Ion Basgan‟ din Focșani a avut loc o astfel de primă întâlnire între copiii de la CS Covaci Junior și copiii ucraineni cazați zilele acestea la căminul Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea‟ din Focșani. Grupul de copii a fost însoțit de câteva mămici și o elevă a Colegiului „Valeriu D. Cotea‟ din Focșani, vorbitoare de limbă rusă, care a fost puntea de legătură între antrenori, mămici și copii. Am stat de vorbă cu Alina Menshykova și Ecaterina Yartseva, două mămici din Ucraina care au fugit din calea războiului cu copiii în brațe și un mic bagaj.

Alina spune că este din orașul Vinnîțea și a plecat din Ucraina la o săptămână după declanșarea războiului. Soțul ei este cadru militar și s-a oferit voluntar să rămână în Ucraina încă din ziua de 24 februarie, când a început atacul. „Am plecat ca să-mi salvez fetița de 2 ani. Soțul a rămas acolo, pentru că este cadru militar și pe 24 februarie, benevol, a plecat să lupte. Am plecat din Ucraina cu unchiul și mătușa, cu mașina. În bagaj am luat ceva de mâncare și câteva haine pentru copil. Voi rămâne la Focșani până când situația din Ucraina se va liniști. Cu soțul vorbesc în fiecare zi. Este în portul Odesa și îmi spune că este foarte greu pentru că în fiecare zi îi bombardează și se aud împușcături‟, povestește tânăra. Cu toate că acum este în siguranță, Alina nu este linișită. Se gândește mereu la soț și la cei pe care i-a lăsat în Ucraina. Pentru oamenii care încă sunt în Ucraina și se ascund în buncăre, Alina are următorul mesaj: „Sunteți  foarte puternici. Va fi totul bine și vom ieși învingători!‟.

Și Ecaterina Yartseva a plecat din calea războiului alături de copilul ei, o fată de 15 ani, iar acasă, în Odesa, au rămas soțul și mama. Vorbește cu ei în fiecare zi și este la curent cu tot ce se întâmplă în Ucraina. Îi este frică pentru siguranța familiei care a rămas acolo. „Din Ucraina am plecat pe 6 martie alături de fiica mea de 15 ani. Am venit la Focșani ajutați de câțiva voluntari. Nu avem unde pleca. Sperăm că în maximum o lună și jumătate să se termine totul și să ne putem întoarce acasă. Sunt foarte mulțumită de modul în care am fost primiți aici. Sincer, nu mă așteptam să fim atât de bine primiți. De 8 martie, spre exemplu, domnii polițiști ne-au adus câte un buchet de flori. M-a emoționat până la lacrimi acest gest. Mă închin până la pământ pentru români‟, a spus Ecaterina.

Începând cu prima săptămână a lunii martie, Maria Alexandrina Creangă (19 ani), elevă în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea‟ din Focșani, a acceptat să le ofere o mână de ajutor refugiaților cazați în căminul colegiului. „Cu refugiații am luat legătura prin profesorii mei care m-au rugat foarte mult să ajut cu traducerea, pentru că eu vorbesc limba rusă. Ajut din 3 martie, când au sosit refugiații la noi în cămin. Este foarte greu să faci față emoțional. Oamenii povestesc cum războiul le-a răpit tot. Acum, au nevoie să vorbească cu o persoană care îi înțelege. Pentru mine este foarte emoționant și-mi dau și lacrimile uneori când îi ascult. În urmă cu câteva zile, au venit  șase persoane din Kiev și au povestit cum într-o noapte, la 00:00, s-au trezit cu racheta în coridorul casei. Imediat, au luat nepoții și au fugit, iar copiii au rămas să lupte. Este foarte emoționant și șocant ce aud. Părinții mei sunt foarte bucuroși că pot să ajut persoanele și sunt mândri de mine‟, spune Maria. Tânăra spune că a venit la Focșani din Republica Moldova în urmă cu patru ani pentru că i-a plăcut acest oraș și pentru că încă din copilărie a vrut să-și continue studiile în România. După absolvirea liceului, fata vrea să se înscrie la o facultate în România.

La Focșani, antrenamentele vor avea loc în zilele de marți și joi, la sala de sport a Școlii nr. 2. În zilele de luni și miercuri vor avea loc antrenamentele la Sala de Sport din Panciu. La antrenamentul de marți seară, alături de Marian Covaci, președintele CS Covaci Junior, a fost și Marian Zontea, antrenor cu licență UEFA C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?