Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

VIDEO și FOTO: Focșani. Mărțișoare cu certificarea „Produs Montan”, la târgul de pe esplanada Consiliului Județean

Vrancea are doar 15 producători autorizați să folosească mențiunea de calitate „Produs Montan” recunoscută la nivel european. Vrâncenii sunt înregistrați pe această schemă de calitate cu produse apicole, produse lactate, fructe. Cea mai recentă certificare a fost acordată pentru un producător de cașcaval din Negrilești. George Sîrbu, consilier superior la Oficiul de Dezvoltare Montană Vintileasca, a explicat că „Produsul Montan” este o schemă de calitate recunoscută la nivel european prin care sunt promovate calitatea și locul de proveniență al produsului. Prin această certificare, cumpărătorul are siguranța că atunci când ia de pe raft un produs cu logo-ul „Produs Montan”, acesta este într-adevăr un produs făcut la munte, din materie primă din zona montană, obținut dintr-o zonă cu un grad redus de poluare. „În Vrancea avem 15 producători montani certificați, de la produse apicole, la produse lactate, fructe. Ultimul produs montan autorizat este Cașcavalul de Negrilești, produs de domnul Dorel Nistor. Cei care doresc să obțină această certificare trebuie să completeze o cerere și un caiet de sarcini pe care le depun la Oficiul de Dezvoltare a Zonei Montane Vintileasca iar apoi mergem în teren, verificăm cele scrise în documente, complementăm documentația, o trimitem la colegii de la Vatra Dornei și primesc certificarea de Produs Montan”, ne-a explicat George Sîrbu.

Doi dintre apicultorii cu produse certificate „Produs Montan” își expun produsele la Târgul Mărțișorului organizat de Centrul Cultural Vrancea în Piața Unirii, pe esplanada Consiliului Județean. Marian Trifan este primul vrâncean care a obținut certificarea „Produs Montan”. „Produsele noastre sunt produse naturale 100%. produsul montan este la fel ca cel bio. Avem miere de rapiță, salcâm, tei, polifloră, mierea cremă. Avem faguri, propolis, polen. Am făcut o cremă specială pentru anumite afecțiuni ale pielii”, a explicat Marian Trifan. Special pentru această perioadă, apicultorul a realizat o serie de sticle cu un mesaj special pentru perioada Mărțișorului: „O primăvară dulce”, care pot fi achiziționate la Târg.

Un alt apicultor prezent la Târg este Raluca Căldărescu, producător de miere de albine și propolis din Vizantea. „Am certificat ca Produs Montan mierea de salcâm recoltată din zona Vizantea, o zonă de munte din Vrancea. Am ales să merg în această zonă pentru că iubesc muntele, este o zonă nepoluată a țării. Sper ca prin acest produs să mă pot diferenția de ceilalți producători și să asigurăm un produs de calitate superioară”, a explicat Raluca Căldărescu.

Mențiunea de calitate „Produs Montan” are recunoaștere la nivel european și vine atât în sprijinul producătorilor, pentru a-i ajuta să comunice pe piață caracteristicile și proprietățile propriilor produse agricole, cât și în sprijinul consumatorilor, pentru a le facilita identificarea produselor de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?