Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Inspector Ion Olteanu de la Compartimentul securitate și sănătate în muncă al ITM Vrancea

Astăzi vom afla povestea vrânceanului Ion Olteanu, inspector la Compartimentul securitate și sănătate în muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea. Ion Olteanu s-a născut și a copilărit în satul Mihălceni din comuna Ciorăști. „Am fost unul dintre copiii care au învățat foarte bine, dovadă a faptului că în fiecare an școlar am luat premiul I. Nu mă împingeau părinții de la spate să învăț, am considerat că asta trebuie să fac. Tata era mecanic de întreținere la o secție de mecanizare a agriculturii din zonă și întotdeauna am visat să ajung inginer mecanic. Prin urmare, după absolvirea școlii gimnaziale, am urmat Liceul «Alexandru Vlahuță» din Râmnicu Sărat‟, spune Ion Olteanu.

După absolvirea liceului, în vara anului 1977, vrânceanul a fost admis la Facultatea de Utilaj Tehnologic  din București, urmându-și visul de a deveni inginer. În 1983, „după ce am susținut examenul de absolvire, aveam posibilitatea să merg la fosta uzină «Progresul» din Brăila, o uzină emblematică pentru industria de profil românească din acea vreme. În ultimul an de facultate însă, mă căsătorisem și convenisem cu soția și părinții să venim în Focșani, unde singurul loc care a fost scos pentru absolvenții de facultate în domeniul meu a fost la o societate din oraș care se ocupa cu extragerea și prelucrarea agregatelor minerale pentru construcții. Aveam 25 de ani și era pentru prima dată când intram pe poarta unei societăți în calitate de angajat‟, își amintește Ion Olteanu.

De la inginer, la inspector de muncă

În aprilie 2007, inginerul Ion Olteanu și-a început activitatea ca inspector de muncă la Compartimentul securitate și sănătate în muncă din cadrul ITM Vrancea, funcție pe care o ocupă și în prezent. „M-am adaptat foarte bine, atât la controale, cât și la evenimentele de muncă în sensul legii Inspectoratului Teritorial de Muncă, atât în ceea ce privește cercetarea la fața locului, cât și cercetarea definitivă a evenimentelor de muncă‟, spune Ion Olteanu. De-a lungul timpului, Ion Olteanu a participat la numeroase controale atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții.

Odată cu venirea pandemiei, numărul acestor controale tematice s-a înmulțit.

În timpul pandemiei au fost organizate comisii de control foarte des, și pe timpul zilei, dar și pe timpul nopții, împreună cu organele de poliție, pompieri, DSP, DSV. Am participat la foarte multe controale, majoritatea angajatorilor ne primeau în condiții adecvate. Mulți dintre ei respectau normele de securitare, însă au fost și câțiva care nu le respectau. La început, mulți nu credeau că se va ajunge și la amenzi, însă, în urma activităților pe care le-am desfășurat atât în trafic, cât și prin diverse societăți comerciale, oamenii au început să înțeleagă și să fie receptivi la ceea ce le cerea legea‟, explică Ion Olteanu.

Principalul scop al inspectorilor de muncă nu este neapărat acela de a sancționa sau a găsi unele neconformități, ci de a îndrepta unele aspecte care nu sunt observate la timp și de a aduce la cunoștință angajatorilor și angajaților noutățile legislative, spune Ion Olteanu. „În primul rând, legea securității și sănătății în muncă se referă la obligația angajatorului de a asigura, în toate cazurile, securitatea și sănătatea lucrătorilor. De aici decurg obligațiile privind acordarea echipamentului de protecție, instruirea, controlul medical, organizarea activității și desfășurarea ei, verificarea echipamentelor de muncă, organizarea și stabilirea măsurilor de acordare a primului ajutor, asigurarea dispozitivelor necesare pentru acordarea primului ajutor, ș.a.m.d.‟, spune Ion Olteanu.

„Multe dintre evenimente se petrec și din cauza nerespectării normelor de securitate și sănătate în muncă‟

La început, Ion Olteanu se temea că va fi atât de șocat în momentul în care va fi față în față cu o victimă a unui accident de muncă, încât nu va putea să-și desfășoare meseria, însă, „viața și activitatea pe care o desfășori te învață să fii foarte lucid și să observi absolut tot ce este necesar pentru stabilirea celor necesare‟. Care este principala cauză a acestor evenimente? „Multe dintre evenimente se petrec și din cauza nerespectării de către angajați a normelor de securitate și sănătate în muncă; aceștia consideră că știu foarte bine meseria, că sunt de neatins și că nu li se poate întâmpla nimic‟, constată inspectorul.

În cei 15 ani de activitate la ITM Vrancea, Ion Olteanu a cercetat multe accidente de muncă. „La începuturile activității mele de inspector, îmi amintesc de următoarea situație petrecută într-o localitate în care se lucra la o rețea de aducțiune cu apă: în jurul șanțurilor, pe care muncitorii societății de construcții le săpaseră, erau niște urme de pământ. Nu erau făcute trecerile peste șanțurile respective pentru lucrători. Înainte de începerea programului sau chiar în preajma începerii, unul dintre muncitori s-a împiedicat de un mal de pământ și s-a lovit cu capul de un gard care era în zonă. Impactul i-a fost fatal. Cetățeanul a decedat pe loc‟, povestește Ion Olteanu.

Cele mai multe accidente de muncă se înregistrează în domeniul construcțiilor și în domeniul exploatării lemnului. „În urmă cu câțiva ani, am fost anunțați că undeva în munte, la o exploatare forestieră, un cetățean a fost găsit decedat. Am ajuns acolo cu un echipaj de poliție și am constatat că persoana în cauză era decedată. Căzuse un copac peste el. Un alt eveniment pe care mi-l aduc aminte s-a întâmplat în curtea unei societăți unde se încărca o mașină cu deșeuri din lemn. Când s-a încercat deversarea deșeurilor din utilajul respectiv, deșeurile s-au prăvălit în așa fel încât un om care stătea în fața utilajului, deși nu avea ce să caute acolo, a fost aruncat pe partea cealaltă a mașinii. Din păcate, omul a decedat după câteva zile. Sunt suficiente evenimente care ne-au marcat activitatea, însă suntem pregătiți în fiecare zi pentru orice este mai rău, deși ne dorim tot binele pentru toată lumea‟, spune Ion Olteanu.

În ce situații accidentul rutier este considerat accident de muncă?

Accidentul rutier poate fi încadrat drept accident de muncă în cazul în care acesta se produce „în timpul deplasării persoanei/persoanelor de la domiciliu la locul de muncă pe traseul și durata normală de deplasare‟. Ce înseamnă mai exact acest lucru: „În momentul în care am plecat de la domiciliu către locul de muncă, trebuie să alegem drumul cel mai scurt către serviciu, și să-l parcurgem în timpul cel mai scurt. Accidentul respectiv nu mai poate fi încadrat drept accident de muncă dacă persoana în cauză, în timpul deplasării către locul de muncă, a mers, spre exemplu, în vizită la cineva sau la cumpărături. Deplasarea trebuie să se facă pe traseul și durata normală de deplasare‟. În Vrancea, Ion Olteanu spune că sunt înregistrate foarte multe accidente de acest fel, fie că vorbim despre „persoane călcate de mașină pe trecerea de pietoni, accidente rutiere sau persoane agresate de animale domestice pe stradă, în mod accidental‟.

Din punct de vedere profesional, Ion Olteanu își dorește să fie sănătos astfel încât să-și poată desfășura activitata „cu cinste, corectitudine și onoare‟. „Echipa de la serviciu este a doua familie. În primul rând, le doresc colegilor să fie sănătoși, să fie fericiți și să-și desfășoare activitatea cu aceeași cinste, corectitudine și devotament cum au făcut-o și până acum. Totodată, îmi doresc să-mi fie familia sănătoasă‟, conchide Ion Olteanu.

Îl felicităm pe Ion Olteanu pentru întreaga activitate și-i dorim multă sănătate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?