Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

FOTO: Elevi de la „Cuza” Focșani și „Virgil Madgearu” București, mesagerii lui Moș Crăciun la Centrul „Sfânta Maria” din Golești

Crăciunurile vin și trec, însă clipele de sărbătoare au o semnificație aparte atunci când stau sub semnul binelui și al întrajutorării celor mai puțin fericiți. Voluntarii de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani și de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din București au reiterat parteneriatul cu DGASPC și, așa cum i-au obișnuit pe prietenii lor de la Centrul „Sfânta Maria” din Golești, județul Vrancea, și-au asumat rolul de Moș Crăciun.

Mai întâi, printr-o companie de fundraising și donații sub formă de lucruri, obiecte de Crăciun, au umplut punguțele Moșului cu papuci, șosete, lenjerie, dulciuri și fructe. Apoi au trimis prietenilor de la Centrul „Sfânta Maria” fonduri în vederea achiziționării materialelor necesare pentru confecționarea de globuri, tablouri, figurine, fiecare produs artizanal fiind oglinda talentului și a creativității acestor tineri cu dizabilități. A urmat bucuria reîntâlnirii cu prietenii de la Cuza în cadrul spectacolului cu tema Sărbătorilor de iarnă, eveniment care a avut, în program, un număr dedicat tinerilor de la Centru. Cu această ocazie, produsele artizanale lucrate cu atâta răbdare și migală au fost expuse într-o expoziție cu vânzare în holul teatrului Municipal „Gheorghe Pastia”, locul unde s-a organizat spectacolul. Tinerii de la Centrul „Sfânta Maria” din Golești nu numai că s-au bucurat de momentele de sărbătoare, cântând și dansând împreună cu elevii de la Cuza, dar au avut și sentimentul rostului împlinit, fiindcă și-au văzut rodul muncii valorizat, unii dintre spectatori achiziționând produsele lucrate de către ei.

Nu în ultimul rând, în seara zilei de 23 decembrie 2021, beneficiarii proiectului „A doua șansă pentru viață” s-au întâlnit pe platforma Zoom cu profesorii coordonatori de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani și de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din București (profesorii Loredana Diac, Daniela Sîrghie, Elena Vișinescu, Alice Lupu, Voicuța Voicu, Teodora Bentz, Roxana Ionescu, Dana Iliescu, Mariana Șchiaua, Cristina Lemnaru, Mihaela Cîrstea, Valentina Rădescu, Andreea Matei, Florina Voicu, Ioan Gogoloi, Geta Bercaru) și cu elevii voluntari care și-au dorit să afle mai multe despre cum își petrec sărbătorile prietenii lor instituționalizați. A fost un dialog cald și încărcat de emoții, în care au apărut de mai multe ori cuvinte simbolice precum „mulțumesc”, „speranță”, „talent”, „prietenie”.

Tinerii de la Centrul „Sfânta Maria” au vorbit despre atmosfera din „casa” lor, despre bucuria de a avea prieteni care nu-i uită și îi ajută să fie activi, să lucreze, chiar să valorifice produsele muncii lor. Cu ajutorul domnului Sorin Atomulesei, șeful Centrului „Sfânta Maria”, chiar au fost share-uite câteva fotografii cu brăduți împodobiți de către ei și creațiile artizanale cele mai reușite. Crenguța i-a mulțumit, de mai multe ori, lui Bogdan Andrei Sever, elev în clasa a XII-a J, de la Colegiul Național Economic „Virgil Madgearu” din București, pentru că s-a gândit în mod special la ea și i-a trimis două puzzle-uri cu mii de piese, din care va avea grijă să construiască adevărate opere de artă.

De asemenea, s-a vorbit despre trecutul proiectului „A doua șansă pentru viață”, căci, din 2006 până în prezent, a adus mult bine în viața tinerilor de la Centrul „Sfânta Maria”.

De patru sau cinci ori pe an, profesorii și elevii voluntari dăruiesc produse, cadouri, lucrușoare, organizează mese, vizite, excursii în diferite locuri frumoase ale țării. Experiențele de la filme, mall-uri, grădini botanice și zoologice, mănăstiri, obiective turistice, munte, mare au îmbogățit viața acestor tineri înzestrați cu multe calități, dar cu mai puțin noroc. Și anul acesta școlar, proiectul „A doua șansă pentru viață” cuprinde patru activități importante: de Crăciun, în martie, de Paște și în vacanța de vară. Surprizele vor fi mari și emoționante, deși, probabil, cel mai pregnant sentiment este căldura prieteniei resimțite atât de către beneficiari, cât și de către voluntari.

Înainte de a se încheia acest an, 2021, ce a adus multe încercări în viața tuturor, gestul elevilor de la Cuza și de la Madgearu se dorește a fi un îndemn pentru toți cei care mai au resurse pentru a face bine și își doresc să readucă normalitatea în viața societății: să dăruim bucurie, să-i ajutăm pe semenii noștri, să ne gândim la nevoile celor din jur și să sprijinim comunitatea în care trăim. „Sărbători fericite!” tuturor!

Prof. dr. Teodora Bentz

P.S. Fotografiile reprezintă produse realizate de către tinerii de la Centrul „Sfânta Maria” din Golești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?