Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Pleacă un an ca un sever test de anduranță! Vine unul mai prietenos?

Sportul, ca parte a unui sistem social în care are un rol foarte important, a avut de trecut în 2021 un sever test de anduranță. I-au lipsit libertatea de pregătire – parțial, dar mai consistent libertatea de exprimare. Competițiile și-au modificat ritmul obișnuit de desfășurare și în cea mai mare parte a timpului spectatorii nu au putut să fie prezenți la spectacolul sportiv. Iar când intrarea la meciuri a fost permisă, au fost impuse rigori pe care mulți suporteri nu le-au putut îndeplini. Nu este un reproș adresat cuiva, ci doar o constatare care poate explica și rezultatele care au fost uneori sub așteptări. Dar au fost rezultate, semn că lumea sportului și-a găsit resursele pentru adaptare la condiții. Atât la nivelul țării cât și la cel al județului Vrancea.

Însumarea rezultatelor pe baza cărora Direcția Județeană pentru Sport Vrancea a alcătuit clasamentul pentru 2021 confirmă o asemenea apreciere. Cu observația că fetele au ocupat cea mai mare parte a locurilor premiate. Între acestea, sportive cu performanțe naționale și internaționale – atleta Claudia Prisecaru, karatista Irina Paraschiv și gimnasta Ana-Maria Bărbosu. Un mare progres, greu de anticipat de necunoscători, dar previzibil pentru cei care cunosc fenomenul sportiv din Vrancea, a fost înregistrat la nivelul sporturilor de echipă. Formația de handbal a CSM Focșani 2007 a reușit două premiere pentru municipiu și județ: a terminat pe locul 5 campionatului Ligii Naționale și s-a calificat în turul al patrulea al Cupei Europene EHF, la prima sa participare într-o competiție continentală. Echipa de futsal a Sportului Ciorăști a promovat în Liga I unde a avut evoluții foarte bune, inclusiv victorie cu o participantă la Champions League, United Galați. Și și-a asigurat în foarte mare măsură locul în Liga I și pentru viitoarea ediție de campionat. Junioarele fotbaliste de la ACS Estera Țifești au urcat într-o divizie de senioare, Liga a III-a unde au încheiat turul campionatului pe locul 1 în prima serie. Și echipa de fotbal a CSM Focșani 2007 și-a făcut parcursul așteptat, iar la volei, un grup de oameni cu drag de sport au ajutat la construirea unei echipe frumoase de junioare ce reprezintă municipiul și în Divizia A 2-senioare. Un fapt remarcabil îl reprezintă reînființarea a ceea ce a fost CSS Adjud. O construcție – și o restituire necesară!

Nu mi-am propus o privire exhaustivă asupra întregului fenomen sportiv din județ. Am evidențiat întâmplările, sportivii și echipele ce mi s-au părut mai relevante pentru ceea ce s-a întâmplat în 2021. Într-un an în care factorul politic a bulversat grav viața celui mai important club din județ, CSM Focșani 2007. Viața a mers înainte, cu bunele și relele sale, pentru că oamenii de sport ai clubului s-au comportat ca adevărați profesioniști. Numai că gradul lor de rezistență la întindere, efort, cum vreți să-i spuneți – începe să scadă și dacă aceluiași factor politic nu-i vine mintea la cap și face în continuare din CSM Focșani 2007 o absurdă miză, s-ar putea să nu mai aibă cu ce se lăuda. Sau afișa! Cât despre ceilalți sportivi ai Vrancei, cred că vor continua să facă performață de bun nivel și în 2022. Cât de prietenos va fi cu sportul anul 2022, doar decidenții politici și Covidul pot ști!

Oricum ar fi, la ceas de bilanț și de stabilire a proiectelor, vă doresc, stimați cititori, un an 2022 cu sănătate, mai bun decât cel care a trecut. La mulți ani, oameni buni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?