Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

GALERIE FOTO: La 588 de ani de la prima atestare documentară a Adjudului, Maratonul Siretului!

  • Cursa, cu Ilie Roșu în prim plan, a avut loc duminică, 26 decembrie

Împlinirea a 588 de ani de la prima atestare documentară a Adjudului a fost marcată, duminică, 26 decembrie 2021, de Maratonul Siretului, sau Maratonul celor două lacuri, ediția a 8-a, organizat de Asociația Club Sportiv Eco Alpin în parteneriat cu Primăria Municipiului Adjud și Parohia Biserica Sfântu Nicolae Adjudu Vechi. Promotorul evenimentului, care a făcut parte din ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru România și istoria ei”, a fost, ca de fiecare dată, foarte cunoscutul Ilie Roșu, colonelul în rezervă adjudean, participant la al 263-lea maraton cu cel de duminică. Maratonul Siretului, ediția a 8-a a avut loc la Adjudu Vechi, vatra actualului municipiu Adjud.

”Maratonul Siretului (celor două lacuri) este un eveniment unic în România, fiind o probă a curajului, desfășurată în cea de-a doua zi a Sfintelor Sărbători de Crăciun, pe cursul Siretului Inferior, într-un cadru natural în care au putut fi admirate din alergare bisericile și monumentele ridicate în memoria eroilor locali căzuți în cel de-al doilea Război Mondial, în Primul Război Mondial și în Războiul de Independență, și aflate pe traseul competiției”, scrie pe propria pagină de facebook Ilie Roșu.

Participanții la cursă au alergat între Adjud – Adjudu Vechi, așezări de pe malul drept al Siretului, și satele de pe malul stâng, cu traversarea podului de peste râu. Înainte de a pleca în alergare, aceștia au primit binecuvântarea de la preotul bisericii Sfantul Nicolae din Adjudu Vechi, Marian Cristea și a fost intonate Imnul de Stat al României. Startul a fost dat de catre Primarul Municipiului Adjud, Florin Nechifor, care a alergat apoi și în cursa populară.

Maratoniștii au parcurs un traseu prin Adjudu Vechi, Homocea, Ploscuțeni, Lespezi, Tătărăști, Cornii de Jos și de Sus, Ungureni, Costișa, Hidrocentrala de la Berești, după care au revenit la Adjudu Vechi, făcând opriri în fața monumentelor de pe traseu, în semn de respect și de recunostință pentru jertfa eroilor. În afara cursei clasice a existat și o cursă populară de 1 km., în jurul Bisericii Sfântul Nicolae, parcursă de maratoniști alături de copii, cu plecare și întoarcere în fața Monumentului Eroilor,

Cine au fost maratoniștii? Ilie Roșu, din Adjudu Vechi, Victor Ilie din Brăila, Cătălin-Doru Brăila din Galați, Viorel Stan din Brăila. Toți vechi maratoniști “Din dragoste pentru Romania și istoria ei”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?