Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Reguli pentru petrecerile de Crăciun și de Revelion

Petrecerile de Crăciun și de Revelion trebuie organizate cu responsabilitate civică și respectarea măsurilor de protecție sanitară dispuse în contextul pandemiei de COVID 19, au arătat reprezentanții instituțiilor vrâncene din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Aceștia au anunțat, azi, măsurile dispuse la nivelul județului pentru perioada Sărbătorilor de Iarnă, în perioada 24 decembrie 2021- 1 ianuarie 2022.

În această perioadă vor fi permise evenimentele organizate de pensiuni și restaurante însă cu respectarea unor condiții minime referitoare la numărul de participanți. Astfel, restaurantele pot organiza petreceri în limita a 50% din capacitate, fără limită de interval orar. La aceste evenimente pot participa doar persoanele care fac dovada schemei complete de vaccinare după trecerea a 10 zile de la schema completă, cele care prezintă un test negativ PCR, dar nu mai vechi de 72 ore sau prezintă rezultatul negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 ore, sau persoanele care fac dovada că se află cuprinsă între a 15-a și 180 zi, ulterioară confirmării virusului SARS COV 2. „Este permisă organizarea și desfășurarea în aer liber a evenimentelor specifice dedicate trecerii în noul an, în perioada 31 decembrie- 1 ianuarie, fără restricții privind numărul de persoane însă cu respectarea măsurilor de protecție sanitară, în special purtarea măștii de protecție”, a precizat subprefectul Claudia Serafimciuc.

Comisarul șef Remus Nica, șeful IPJ Vrancea, a anunțat că, în perioada Sărbătorilor de Iarnă, peste 200 de polițiști vor acționa zilnic pentru prevenirea și combaterea faptelor și evenimentelor care pot afecta liniștea și siguranța cetățenilor din județ. În această perioadă, polițiștii Serviciului Arme, explozivi și substanțe periculoase intensifică verificările cu privire de deținerea, depozitarea și comercializarea articolelor pirotehnice. „Persoanele fizice pot folosi doar articole pirotehnice de distracție foarte mici, din categoria 1 și care nu pun în pericol sănătatea cetățenilor”, a precizat comisarul șef Remus Nica. Acesta a adăugat că a fost suplimentat numărul echipajelor care acționează pentru fluidizarea traficului în zonele aglomerate, a centrelor comerciale dar și pe sectoarele de drum care fac legătura cu stațiunile turistice. Șoferii care pleacă la drum pot obține informații de la centrul Infotrafic care transmite permanent informații cu privire la starea drumurilor și a rutelor ocolitoare în cazul obstrucționării sau blocării circulației pe anumite sectoare de drum din cauza condițiilor meteo.

În tot județul, polițiștii rutieri vor fi în stradă zilnic pentru a veni în ajutorul conducătorilor auto, precum și pentru fluidizarea circulației, evitarea blocajelor și prevenirea unor accidente rutiere în zonele aglomerate, precum proximitatea marilor magazine și piețe. „Polițiștii, împreună cu jandarmii și polițiștii locali vor acționa pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, pentru preîntâmpinarea unor evenimente grave. Au fost suplimentate efectivele care efectuează verificări pe linia virusului SARS COV 2, având în vedere că tot mai multe persoane se întorc din zone pentru care se impune măsura carantinării”, a adăugat comisarul șef Remus Nica.

Colonelul Adrian Babiș, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean, a arătat că jandarmii vrânceni vor fi prezenți în mijlocul cetățenilor 24 de ore din 24 prin misiunile executate, inclusiv la petrecerile de Revelion organizate de autoritățile locale. O atenție deosebită va fi acordată în zonele montane Soveja și Lepșa. „Jandarmiera montană vrânceană va suplimenta efectivele și va intensifica măsurile de ordine publică, jandarmii fiind pregătiți să acționeze zilnic pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică în locațiile turistice, pe traseele montane sau să intervină în situații de urgență pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate. Pentru a evita producerea de evenimente nedorite, jandarmii montani recomandă ca persoanele care participă la evenimente trebuie să manifeste răbdare, să respecte indicațiile jandarmilor, să evite implicarea în conflicte”, a spus colonelul Adrian Babiș.

Măsuri specifice perioadei Sărbătorilor de iarnă și contextului pandemiei COVID 19 au fost dispuse și la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea. „În perioada sărbătorilor de iarnă, personalul ISU Vrancea va participa, pe lângă intervențiile specifice și la misiuni pentru prevenirea și limitarea răspândirii cazurilor de SARS COV 2”, a declarat colonelul Cristian Soare, prim adjunct al inspectorului șef ISU Vrancea. Printre acțiunile desfășurate de angajații ISU se numără transportul și asistența persoanelor confirmate sau suspecte COVID 19, verificări zilnice la secțiile ATI de la spitalele din Focșani și Adjud, verificarea măsurilor de carantinarea a cetățenilor.

Reprezentantul DSP Vrancea, medicul Janina Lazăr le recomandă vrâncenilor responsabilitate civică și respectarea măsurilor de protecție sanitară. „Dacă apar semne de infecție respiratorie să anunțe medicul de familie sau să contacteze spitalul pentru stabilirea din timp a diagnosticului de boală și izolarea precoce a cazurilor pozitive. Recomandăm să nu vă automedicați la domiciliu, cereți informații corecte atât de la reprezentanții DSP care sunt în permanență în activitate și la dispoziția cetățenilor din Vrancea”, a precizat medicul Janina Lazăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?