Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

VIDEO: Șefi în pandemie. Interviu cu comisarul șef Remus Nica, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea

Astăzi, îl vom cunoaște mai bine pe comisarul șef Remus Nica, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. S-a născut la Odobești, a copilărit în Jariștea, iar după absolvirea Academiei de Poliție „Al. I. Cuza‟ din București, cms. șef Remus Nica a revenit în Vrancea. „De copil mi-au plăcut dreptatea, adevărul, corectitudinea și justiția și, cu toate că mi-aș fi dorit să urmez un liceu de poliție, am ales Liceul nr. 1 din Focșani, profil Informatică. După absolvirea liceului, am urmat cursurile Academiei de Poliție «Al. I. Cuza» din București, fiind promoția 1997-2001. Primul loc de muncă a fost în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, mai precis la Poliția orașului Mărășești, unde am activat din 2001 până în 2005. Este o perioadă cu care mă mândresc pentru că mi-a adus foarte multe satisfacții pe toate planurile muncii mele de poliție și în care am învățat foarte multe din tainele acestei meserii. Sunt ofițer de Poliție Economică, iar în 2005, am fost transferat la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, până în 2017, când am fost împuternicit inspector șef, iar în 2018, în urma unui concurs, am ocupat funcția de inspector șef al IPJ Vrancea‟, spune cms. șef Remus Nica.

Fiecare zi este o nouă provocare!‟

Inspectorul șef al IPJ Vrancea, cms. șef Remus Nica, consideră că polițiștii vrânceni formează o echipă puternică, fiind pregătiți în permanență să acționeze cu promptitudine în sprijinul cetățenilor. „Fiecare zi este o nouă provocare și tocmai aceasta este și frumusețea meseriei. Este o meserie cu foarte multe satisfacții, și mă refer în special la satisfacțiile profesionale, la reușitele pe care le înregistrez împreună cu colegii mei, pentru că, deși suntem foarte mulți polițiști la nivelul unui județ, îmi place să cred că formăm o echipă. Tocmai pentru că ne este dragă această meserie, o facem cu pasiune și împletim munca cu familia. Ne bucurăm de înțelegere din partea familiilor noastre care s-au obișnuit cu faptul că, nu doar în timpul sărbătorilor, ci și în alte zile de peste an, este nevoie să rămânem la serviciu peste program pentru a rezolva diverse probleme‟, explică cms. șef Remus Nica.

În cei 20 de ani de activitate, în tolba cu amintiri, cms. șef Remus Nica a adunat foarte multe momente frumoase petrecute atât la serviciu, cât și în timpul liber, alături de familie și prieteni. „Nu am doar o singură amintire dragă, există foarte multe amintiri dragi, legate de cazuri rezolvate, de colegi de-ai noștri care au promovat în alte domenii sau chiar în cadrul instituției Poliției sprijiniți de mine sau de alți colegi. Sunt amintiri dragi cu familiile noastre. Nu pot alege una singură. Însă, pot afirma cu certitudine că sunt foarte multe amintiri care-mi sunt dragi și care lasă amprenta și asupra vieții de polițist, dar și asupra vieții de familie‟, spune cms. șef Remus Nica.

Suplimentar activităților pe care le desfășurau polițiștii vrânceni înainte de pandemia de COVID-19, noul virus a venit la pachet cu noi atribuții pe linia prevenirii și combaterii efectelor SARS CoV-2. „Polițiștii vrânceni au făcut în această perioadă front comun cu celelalte autorități, și mă refer aici la Inspectoratul Județean de Jandarmi Vrancea, Inspectoratulul pentru Situații de Urgență «Anghel Saligny» al județului Vrancea, Direcția de Sănătate Publică Vrancea, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, dar am fost alături și de personalul medical, formând o echipă. Dacă ar fi să spunem că pandemia de COVID-19 a făcut ceva bun, m-aș referi la această coeziune pe care am reușit să o facem noi, autoritățile, în sprijinul cetățenilor. Totodată, țin să precizez că am pus accent și pe protecția personalului propriu care trebuie să fie apt să intervină în orice moment, în așa fel încât să nu scadă capacitatea operațională pentru a implementa deciziile luate la nivel național, pentru a asigura protecția tuturor cetățenilor județului Vrancea și pentru a implementa regulile stabilite prin hotărâri de Guvern, legi, ordonanțe ș.a.m.d.‟, subliniază cms. șef Remus Nica. De la începutul panedemiei și până în prezent, cms. șef Remus Nica spune că instituția a pus la dispoziția polițiștilor vrânceni echipamentele necesare misiunilor specifice COVID-19, aceștia nefiind puși în pericol în ceea ce privește infectarea cu noul virus din cauza lipsei materialelor sanitare.

Uneori, Moș Crăciun poartă uniformă de polițist

Polițiștii vrânceni sunt întotdeauna în sprijinul comunității, iar în pragul sărbătorilor încearcă, an de an, să aducă un strop de bucurie în inimile celor mai puțin norocoși. „Ne străduim ca, pe lângă munca pe care o facem în sprijinul cetățenilor, să aducem și un strop de bucurie atât copiilor, cât și vârstnicilor și persoanelor aflate în dificultate. Țin să menționez campaniile de donare de sânge și, mai nou, donare de plasmă pentru bolnavii de COVID-19 și nu numai. Ne străduim și chiar reușim să fim alături de comunitate în mod real, nu dăm doar amenzi, și nu întocmim doar dosare penale. Suntem realmente în mijlocul comunităților, al copiilor, al bătrânilor și al oamenilor care au nevoie de noi. Culegem date din tot județul și acolo unde credem că am putea oferi o mână de ajutor, nu stăm pe gânduri‟, spune cms. șef Remus Nica.

Indiferent că vorbim despre Crăciun, Anul Nou, Paște sau alte zile festive din timpul anului, polițiștii vrânceni sunt mereu la datorie. „Țin să le mulțumesc colegilor mei care au intervenit în perioada aceasta și cu care va trebui să intervenim și în perioada următoare pentru că pandemia nu s-a terminat și vom mai avea de făcut, cu siguranță, foarte multe pentru comunitate. Le mulțumesc permanent colegilor mei și în cadrul ședințelor organizate, dar și în cadrul videoconferințelor sau radio conferințelor. Sunt permanent în contact cu aceștia, atât la evenimentele obișnuite, de zi cu zi, și ne referim aici la toată gama de activități aflate în competența Poliției Române, cât și personal, atunci când misiunile au fost îndeplinite cu succes. Consider că Poliția vrânceană este la un nivel de performanță ridicat, motiv pentru care cetățenii județului Vrancea ar trebui să se simtă în siguranță‟, precizează cms. șef Remus Nica.

Din punct de vedere profesional, inspectorul șef al IPJ Vrancea își propune să evolueze și să aibă parte de aceeași echipă unită și profesionistă. Totodată, „îmi propun creșterea capacității operaționale a Poliției vrâncene, creșterea pregătirii profesionale a tuturor polițiștilor care acționează în segmentul stradal și întregirea personalului, pentru că înregistrăm un deficit destul de mare în această perioadă‟ , completează cms. șef Remus Nica. Cei care vor să îmbrace haina militară, trebuie să știe că în acest domeniu, corectitudinea, ordinea și disciplina ocupă un loc aparte, iar stilul de management este adaptat nevoilor actuale.

În contextul sărbătorilor de iarnă, cms. șef Remus Nica urează cetățenilor multă sănătate: „Motive de bucurie se găsesc în orice lucru și oricând, trebui doar să vedem bucuria, binele și pozitivul din orice lucru înconjurător. Le doresc tuturor cetățenilor sărbători liniștite. La mulți ani, 2022!‟.

Flash interviu:

  1. Sport/sportiv/echipa favorită: „Îndrăgesc să practic sportul, nu să mă uit la el. Practic ciclismul la nivel mediu.

  2. Prima mașină/mașina de vis: „Prima mașină a fost o Dacia 1310. Mașina de vis, din punctul meu de vedere, este cea pe care ți-o poți permite.

  3. Puterea înseamnă: „în special, abilitatea de a-i determina pe cei de lângă tine să facă lucruri astfel încât, împreună, să ridicăm nivelul performanței. Pentru unii, puterea este un elixir, pentru alții un drog.

  4. Calitățile unui lider: „corectitudine, onestitate, prietenie, legalitate, dar sunt mult mai multe și trebuie îmbinate atât de bine, încât ceilalți membri ai organizației să te perceapă ca pe un apropiat, nu ca pe un șef.

  5. Timp liber: „sport, drumeții, vizitarea capitalelor europene

  6. Surse de informații: „Principala sursă de informație este biblioteca și, la un nivel foarte redus, internetul.

  7. Cum începe și cum se încheie o zi: „Ziua începe la ora 06:00, de luni până luni, și se termină la ora 23:00. Profesional, ziua începe la ora 08:00 și se termină în jurul orei 19:00/20:00, după care urmează timpul aferent familiei și casei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?